Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Startgroep

Startgroep

Met de Startgroep begint je behandeling bij Human Concern. Daarmee is deze groep een belangrijk en verplicht onderdeel van
de therapie. Hier doe je cruciale inzichten en vaardigheden op die je nodig hebt voor herstel van een eetstoornis. De Startgroepen vinden plaats op alle locaties van Human Concern.

De bijeenkomsten kenmerken zich door het open karakter: de samenstelling van de deelnemers kan elke keer verschillen. Eens in de twee
weken komt de groep bijeen gedurende vijfenhalf uur, inclusief lunch. Na afloop krijg je huiswerk mee zodat je thuis verder kunt werken aan het besproken thema.

Babette Edelman, coördinator van de Startgroepen:
“Ik vind het bijzonder om te zien dat veel deelnemers al enig inzicht krijgen in de onderliggende thema's van hun eetstoornis. Het positieve effect van lotgenotencontact is merkbaar, net als de hoop die wij als ervaringsdeskundigen professionals belichamen: de hoop dat een eetstoornis wél te overwinnen is."

Voor wie?
De Startgroep is voor iedereen toegankelijk: het maakt niet uit welke leeftijd, geslacht of type eetstoornis (anorexia, boulimia, eetbuistoornis of Andere gespecificeerde Voedings- of Eetstoornis) je hebt. Uit ervaring blijkt dat cliënten juist door de verschillen en overeenkomsten in de groep veel van elkaar leren.

Doel deelname Startgroep
Deelname aan de Startgroep geeft je de kans je eetstoornis voorzichtig te verkennen in een veilige en stimulerende omgeving, waardoor je makkelijker stappen kunt zetten. Tijdens de Startgroep maak je in groepsverband kennis met lotgenoten, ervaringsdeskundigheid en thema's die van belang zijn bij het herstellen van een eetstoornis. De groep sluit naadloos aan bij je verdere behandeling.

Hoe ziet de Startgroep eruit?
Tijdens elke bijeenkomst staat er een specifiek thema centraal. We werken hiermee door middel van psycho-educatie en interactieve oefeningen in de groep. Zo besteden we onder andere aandacht aan de volgende onderwerpen:

 • Diverse typen eetstoornissen: verschillen en overeenkomsten, belang van aandacht voor het onderliggende aan de eetstoornis
 • Fysieke en psychosociale gevolgen en in standhoudende factoren
 • Motivatie
 • Voeding
 • Het betrekken van je omgeving
 • Het terugbrengen van positiviteit in je leven
 • Zelfbeeld
 • Lichaamsbeeld
 • Omgaan met emoties
 • Inzicht krijgen in -en ombuigen van – vervelende gedachten en bijpassende patronen
 • Het maken van relevante doelen
 • Belang van Zelfzorg
 • Terugval
Ervaring cliënten
“Ik vind de startgroep erg nuttig en een goede voorbereiding op je therapie. Door de sfeer bij Human Concern voelde ik me al snel op m'n gemak. Ook de therapieruimte is rustig en warm ingericht. De dag zelf zit goed en afwisselend in elkaar. Samen met de groep en therapeuten eet je het ochtend tussendoortje en de lunch. Het is de bedoeling dat je wel eet tijdens deze momenten. Je kunt altijd hulp vragen aan de therapeuten of iemand uit de groep. En eigenlijk is het best een ontspannend en gezellig moment samen. Het is ook confronterend, doordat je in een groep zit en gedrag bij een ander herkent, maar dit is tegelijkertijd fijn, omdat je niet zoveel hoeft uit te leggen. Het is ook fijn om te weten dat je niet alleen bent en ook zeker niet alleen hoeft te voelen en zijn."
- Oud-deelnemer Startgroep

"Wat ik vooral heb meegenomen, is dat ik veel 'angst voor de angst' heb en dat het niet altijd reëel is. Zo was ik bang dat ik niet zou worden geaccepteerd in de groep, dat ik er niet mocht zijn, niets mocht delen, et cetera. Uiteindelijk werd ik bedankt wanneer ik eindelijk iets deelde. Ook vragen om hulp heb ik wat meer geleerd, vooral rondom het eten. Dit probeer ik nu ook in mijn omgeving toe te passen. Ik ben vooral een heleboel inzichten rijker. Inzichten in mijn eetstoornis, in mijn gedrag, mijn triggers, mijn zwakke punten, maar ook zeker mijn sterke punten. Dit is voor mij al een hele stap en vooruitgang. Hiermee kan ik niet alleen verder in therapie, maar ook thuis."
- Anne, oud-deelnemer Startgroep

Meer informatie:
Lees meer over de ervaringen van andere cliënten.
Lees meer informatie over de visie en behandelaanpak van Human Concern.
Lees meer over andere behandeltrajecten.


Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl