Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Startgroep

Met je deelname aan de Startgroep begint je behandeling bij Human Concern. Daarmee is deze groep een belangrijk onderdeel van je therapie-traject. In de startgroep doe je cruciale inzichten en vaardigheden op, die je nodig hebt voor herstel van een eetstoornis. Het geeft je de kans je eetstoornis voorzichtig te verkennen in een veilige en stimulerende omgeving, waardoor je makkelijker stappen kunt zetten. Tijdens de Startgroep maak je in groepsverband kennis met lotgenoten, ervaringsdeskundigheid en thema's die van belang zijn bij het herstellen van een eetstoornis. De groep sluit naadloos aan bij je verdere behandeling.

Waar?

De Startgroepen vinden plaats op alle locaties van Human Concern in Nederland: Amsterdam, Bilthoven, Zwolle, Den Haag en Tilburg.


Voor wie?  

Wanneer je vanuit je intake een GO hebt gekregen om je behandeling bij Human Concern te starten, krijg je ook te horen of je gaat deelnemen aan de startgroep voorafgaand aan je ambulante behandeling. De startgroep kenmerkt zich door het open karakter: de samenstelling van de deelnemers kan elke keer verschillen. De groepen zijn gemixt in leeftijd, geslacht en type eetstoornis. Uit ervaring blijkt dat cliënten juist door de verschillen en overeenkomsten in de groep veel van elkaar leren. 


Frequentie en tijd 

De bijeenkomsten vinden een keer per twee weken plaats en op welke dag dit is verschilt per locatie. De startgroep start om 9.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Hoe vaak je deelneemt aan de startgroep zal na je kennismakingsgesprek met de startgroep therapeut bepaald worden. Dit is afhankelijk van wat inhoudelijk en praktisch passend is.


Inhoud van de startgroep

Tijdens elke bijeenkomst staat er een specifiek thema centraal. We werken hiermee door middel van psycho-educatie en interactieve oefeningen in de groep. Zo besteden we onder andere aandacht aan de thema’s zelfbeeld, lichaamsbeleving, voeding, omgaan met emoties, mindfulness, omgaan met gedachten, zelfzorg, assertiviteit en betrekken van je omgeving. Na afloop krijg je huiswerk mee zodat je thuis verder kunt werken aan het besproken thema. Tijdens de startgroep zijn er twee gezamenlijke eetmomenten: tussendoortje en lunch.


Ervaring cliënten 

 “Ik vind de startgroep erg nuttig en een goede voorbereiding op je therapie. Door de sfeer bij Human Concern voelde ik me al snel op m'n gemak. Ook de therapieruimte is rustig en warm ingericht. De dag zelf zit goed en afwisselend in elkaar. Samen met de groep en therapeuten eet je het ochtend tussendoortje en de lunch. Het is de bedoeling dat je wel eet tijdens deze momenten. Je kunt altijd hulp vragen aan de therapeuten of iemand uit de groep. En eigenlijk is het best een ontspannend en gezellig moment samen. Het is ook confronterend, doordat je in een groep zit en gedrag bij een ander herkent, maar dit is tegelijkertijd fijn, omdat je niet zoveel hoeft uit te leggen. Het is ook fijn om te weten dat je niet alleen bent en je ook zeker niet alleen hoeft te voelen."  - Oud-deelnemer Startgroep 

"Wat ik vooral heb meegenomen, is dat ik veel 'angst voor de angst' heb en dat het niet altijd reëel is. Zo was ik bang dat ik niet zou worden geaccepteerd in de groep, dat ik er niet mocht zijn, niets mocht delen, et cetera. Uiteindelijk werd ik bedankt wanneer ik eindelijk iets deelde. Ook vragen om hulp heb ik wat meer geleerd, vooral rondom het eten. Dit probeer ik nu ook in mijn omgeving toe te passen. Ik ben vooral een heleboel inzichten rijker. Inzichten in mijn eetstoornis, in mijn gedrag, mijn triggers, mijn zwakke punten, maar ook zeker mijn sterke punten. Dit is voor mij al een hele stap en vooruitgang. Hiermee kan ik niet alleen verder in therapie, maar ook thuis."  - Anne, oud-deelnemer Startgroep

Ervaring therapeuten

“Ik ervaar de startgroep als een moment om te mogen onderzoeken, experimenteren en oefenen met het delen van wat er in je binnenwereld speelt. Iedereen komt zijn eigen angsten, onzekerheden en thema’s tegen. Het mag er zijn. Ik vind het mooi om te zien welke inzichten een ieder opdoet en al een aantal kleine stapjes richting herstel durft te maken. Door het lotgenotencontact is de steun en verbinding op zo’n dag voelbaar en waardevol. Door de aanwezigheid van de ervaringsprofessional en ervaringswerker is er herkenning, hoop, openheid en eerlijkheid." Nancy Sneller-Haring, coördinator van de StartgroepenMeer informatie:
Lees meer over de ervaringen van andere cliënten.
Lees meer informatie over de visie en behandelaanpak van Human Concern.
Lees meer over andere behandeltrajecten.


Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl