Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Betrokkenen begeleiding

Een eetstoornis heeft niet alleen een ingrijpende invloed op het leven van de persoon zelf. Ook de impact op de naastbetrokkenen is enorm. Zij worstelen vaak met vragen en twijfels en gevoelens van machteloosheid, frustratie, verdriet en bezorgdheid. De eetstoornis beïnvloedt ook het contact en de verhoudingen met elkaar. Daarnaast spelen naastbetrokkenen een onmisbare rol in de behandeling. Human Concern biedt hen de mogelijkheid deel te nemen aan de betrokkenen groep.

Wat kunt u verwachten van de betrokkenen groep?
De betrokkenen groep bestaat uit vijf bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na twee maanden, die ‘s avonds plaatsvinden van 19.00 - 21.30 uur. Er zijn minimaal 6 en maximaal 15 deelnemers. U treft andere ouders, partners, (volwassen) broers of zussen, vrienden, of andere naastbetrokkenen, in een vergelijkbare situatie. Tijdens de bijeenkomsten vindt u herkenning, begrip en steun bij andere deelnemers. U wisselt tips uit en krijgt informatie en adviezen van de groepsleiders. Ook doet u kennis en inzichten op door de opdrachten die u tijdens de bijeenkomsten en thuis uitvoert.

“Om met lotgenoten te delen dat het juist de sterke eigenschappen zijn, die je eigen prachtige dochter of zoon nu ziek maakt, is louterend. Het is zo belangrijk om vooral ook de positieve kanten te blijven zien, het vertrouwen te houden en puur je kind te blijven zien, los van zijn/haar eetstoornis. Het helpt om elkaar daarin te steunen, om tegen elkaar te zeggen dat je vooral je eigen gevoel mag volgen, ook in je zoektocht naar de juiste behandelaar voor je kind. Want ook al weet je dat je niets fout hebt gedaan, je vraagt je als ouder toch altijd af of je het wel goed doet, of het niet beter kan.” - deelnemer

Welke thema’s komen aan de orde?
Het programma wordt afgestemd op de behoeften van de deelnemers en de thema’s die voornamelijk door de deelnemers zelf worden ingebracht. Tijdens de avonden staan theorie, oefeningen en lotgenotencontact centraal over de volgende onderwerpen:

  • Eetstoornissen: onderliggende problemen, risicofactoren en ontwikkeling, typen;
  • Hoe u kunt helpen;
  • Gevoelens;
  • Assertiviteit en feedback;
  • Hoe kunt u zelf staande blijven;
  • Motivatie;
  • Communicatie.

Door wie begeleid?
De bijeenkomsten worden begeleid door twee Human Concern-therapeuten (Ervaringsprofessionals). Na afloop van de begeleiding vindt een gesprek plaats met uzelf, uw naaste en de behandelend therapeut om na te bespreken hoe u en uw naaste de voorgaande periode ervaren hebben en wat nog aandacht behoeft voor de toekomst.

“We hebben in de zes bijeenkomsten niet alleen ervaringen kunnen delen, maar ook waardevolle informatie gekregen van de deskundige ervaringsprofessionals. Zij hebben er samen op vakkundige wijze voor gezorgd dat er een uitgebalanceerde mix ontstond van delen en leren.” - deelnemer

“Ik vond het fijn om te horen dat degene voor wie ik hier was het gevoel had dat ik haar nog wat beter begreep en betere vragen stelde naar aanleiding van de bijeenkomsten.”

- deelnemer

“Wat ik heb meegenomen uit de bijeenkomsten is dat je niet het enige gezin bent met een dochter met een eetstoornis. En dat er ergens, na een lange weg toch uitzicht is op herstel.” - deelnemer

Hoe kunt u zich aanmelden?
U kunt zich voor deze bijeenkomsten aanmelden via het aanmeldformulier. Indien uw naaste bij Human Concern in behandeling is: aanmelding na overleg met de cliënt en zijn/haar behandelend HC-therapeut.

Wat kost deelname?
De kosten voor deelname aan de betrokkenen groep worden (grotendeels) vergoed wanneer uw partner, kind, familielid of vriend(in) bij ons in behandeling is. Wanneer uw naaste niet bij Human Concern in behandeling is, zijn er kosten aan de deelname verbonden (€150 voor één persoon, €200 voor 2 personen). Houdt u er bij aanmelding rekening mee dat het van belang is dat u alle data aanwezig kunt zijn. Mist u een avond dan zijn wij genoodzaakt om hiervoor kosten (‘no show’) in rekening te brengen.

Wilt u op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten en evenementen van Human Concern (zoals informatiebijeenkomsten en betrokkenen groepen) volg dan Human Concern op Facebook.

Lees ook de flyer Betrokkenen groep die tevens op elke vestiging ligt.
Bekijk de data van de groepen 2019/2020.


Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl