Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Voedingsbegeleiding

Human Concern gaat ervan uit dat volledig herstel van een eetstoornis mogelijk is. Dit bewijzen onze Ervaringsprofessionals® immers dag na dag. Om te zorgen dat je van een eetstoornis duurzaam kunt herstellen, is vooral één ding belangrijk. Namelijk dat je de héle eetstoornis aanpakt. Niet een deel of alleen dat wat je ziet aan de buitenkant of gedrag.

Veel behandelingen zijn nog steeds gericht op symptoombestrijding en gaan voornamelijk over eten en gewicht: hoe stop je met braken of overeten, hoe stop je met dwangmatig bewegen of kom je op gewicht? Hiermee pak je echter slechts een onderdeel van de eetstoornis aan en helaas vaak ook maar tijdelijk. De primaire focus binnen Human Concern ligt daarom niet op eten en gewicht. Verstoord eetgedrag en/of een ongezond gewicht zijn namelijk de symptomen en niet de oorzaken van de eetstoornis. Wij zijn van mening dat je een eetstoornis niet in de kern oplost als je de oorzaken niet gelijktijdig grondig aanpakt.

Maar zonder eten gaat het niet

Dat betekent echter niet dat we binnen de behandeling bij Human Concern geen aandacht besteden aan de symptomen. Sterker nog, binnen de behandeling van Human Concern, vinden we óók dat het normaliseren van eetgedrag en gewicht een wezenlijk onderdeel is van duurzaam herstel. Want verstoord eetgedrag kan de eetstoornis in stand houden, ook al heb je aan de oorzaak gewerkt. Soms denken cliënten, of willen ze dit denken, dat we bij Human Concern geen aandacht besteden aan eten en gewicht en alleen maar kijken naar de oorzaken. Dit voelt misschien als een opluchting, maar alleen daarmee zouden we blijvend herstel, waar we in geloven en aan werken, niet serieus nemen en dus niet bereiken.Oorzaak en gevolg moeten met andere woorden hand in hand worden aangepakt. Daarin legt Human Concern wel meer de nadruk en prioriteit op inzicht en behandeling van de achterliggende problematiek, maar zal zij het praktisch werken aan eten en gewicht zeker niet vermijden.

Elementen rondom eten, compenseren en gewicht die aan bod komen tijdens de behandeling, zijn:

 • Ervaren dat eten (weer) gezellig, prettig en lekker kan zijn.
 • Opnieuw leren proeven, ruiken en zien van eten.
 • Ervaren dat volwaardig eten een belangrijke bijdrage levert aan je gezondheid (zowel lichamelijk als psychisch).
 • Opnieuw leren luisteren naar de signalen vanuit je lichaam: het ontdekken wanneer je vol zit of nog honger of dorst hebt, of waar je precies trek in hebt.
 • Leren wat normale hoeveelheden zijn om te gebruiken.
 • Zien dat voldoende variatie in je voeding aanbrengen heel prettig is.
 • Ervaren dat iets lekkers (misschien in jouw ogen: iets ongezonds) nemen heel normaal is en dat dit niet direct je lichaamsgewicht beïnvloedt.
 • Vertrouwen in en respect krijgen voor je lichaam.
 • Leren wat de gevolgen zijn voor je lichaam van braken, laxeren en/of overmatig bewegen.
 • Afbouwen en uiteindelijk stoppen van braken, eetbuien, lijnen, overmatig bewegen.
 • Herstel van je gewicht naar je eigen natuurlijke gewicht, je setpoint.
 • Accepteren van je lichaam met alles erop en eraan.
Wat is normaal eten?
Normaal gezond eten houdt in dat je evenwichtige, volwaardige voeding gebruikt, die voorziet in de behoefte aan alle voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines, mineralen en dergelijke. Hierbij dien je ermee rekening te houden dat deze voeding voldoet aan de specifieke individuele behoeftes, die niet altijd voor iedereen gelijk zijn. Ook is het belangrijk dat cliënten zich ervan bewust worden dat gezonde voeding tevens bijdraagt aan de gezondheid, zowel in het heden als in de toekomst (preventie van ziekten). Daarnaast geldt ook dat er regelmaat (structuur) en voldoende variatie in het eetpatroon zit, dat producten niet vermeden worden en dat er niet op een rigide manier met eten wordt omgegaan.

Hoe dit eetpatroon er uitziet? Hiernaar gaan we binnen Human Concern samen met de cliënt op zoek. Met dit eetpatroon wordt dan ook uiteindelijk op een natuurlijke manier een normaal gewicht bereikt en gehandhaafd, je zo genoemde setpoint. Eten is weer prettig en gezond voor je. De weg daarnaar toe is niet altijd voor iedereen gelijk en zal bij de een meer tijd vergen dan bij de ander. Die tijd nemen we bij Human Concern. Tenzij dit medisch onverantwoord is, bijvoorbeeld omdat er afwijkingen zijn in het bloedbeeld, die worden veroorzaakt door een ondervoede situatie of omdat er afwijkingen zijn op het ECG (hartfilmpje).

Wat is een normaal gewicht?
Wanneer je op een normale gezonde manier eet, volwaardig en met regelmaat, wanneer je daarbij een normaal gezond bewegingspatroon hebt, niet te veel en niet te weinig, dan zal een gezond lichaam in de regel op zijn of haar natuurlijk gewicht blijven: het zogenaamde setpoint. Dit gewicht is een resultaat of een gevolg van een gezond en natuurlijk uitgebalanceerde leefstijl. Dit gewicht past bij jou, bij jouw genetische achtergrond, bij je bouw. Dit gewicht zal, tenzij genetisch anders bepaald, niet duidelijk te hoog of duidelijk te laag zijn. Zo lang er echter nog sprake is van ondergewicht of overgewicht, zullen er aan de voeding en/of je hoeveelheid lichaamsbeweging, nog bijzondere eisen moeten worden gesteld om dit gezonde (setpoint) gewicht eerst te kunnen bereiken.


Joke van Scheers, coördinator Voedingsbegeleiding bij Human Concern: “Veel mensen met een eetstoornis, zowel Boulima als Anorexia of BED, zijn bang dat wanneer zij weer normaal gaan eten zij zullen blijven aankomen of afvallen en dat dit niet meer zal stoppen. Dat is niet waar. Wanneer je immers bent gekomen op een voor jou passend gewicht, dan kunnen de eventuele aanvullende maatregelen in je voeding vervallen en keer je terug naar een voor jou normaal eetpatroon zonder die aanpassingen. Dan kan je lichaam tot rust komen en vindt haar eigen balans. Het lichaam komt eigenlijk steeds weer terug naar dat punt, jouw setpoint, ook al eet je eens wat meer of wat minder. Wanneer je dat gaat merken, zul je vertrouwen voelen groeien in je lichaam. Vooral regelmatig, gevarieerd en volwaardig eten is de truc: jezelf ook op dit gebied goed verzorgen en je lijf tevreden stellen en niet tekort doen!"

Lees meer over de behandelvisie van Human Concern.

Voedingsbegeleiding bij Human Concern

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info [at] humanconcern [punt] nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle [at] humanconcern [punt] nl