Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Beeldende therapie bij Human Concern: uit je hoofd en in je hart

Beeldende therapie bij Human Concern: uit je hoofd en in je hart 21 mrt 2018

Soms is het moeilijk om in woorden uit te drukken wat je voelt. Human Concern biedt daarom, naast ‘gewone’ cognitieve therapie, ook beeldende therapie aan. Hierbij wordt er gewerkt met boetseren, tekenen en schilderen als technieken om niet met het hoofd maar met de handen te werken. Zo wordt het voor cliënten mogelijk om zich op een alternatieve manier dan in de reguliere therapie te uiten. 

Mirjam Koops is Ervaringsprofessional en kunstzinnig therapeut bij Human Concern. Benieuwd naar wat kunstzinnige  therapie precies is? Vier vragen aan Mirjam over haar bijzondere beroep en hoe het kan bijdragen aan het herstelproces: 

Hoe ben je beeldend therapeut geworden?
Ik zat op de vrije school en toen ik in m’n examenjaar zat heb ik ook voor tekenen en schilderen gekozen. Dat waren precies de jaren dat ik middenin mijn anorexia zat. Destijds voelde ik dat ik helemaal werd opgenomen door het creatieve proces als ik aan het tekenen of schilderen was. Ik had voor mijn eindexamenproject het thema strijd gekozen. Door mijn eetstoornis was ik op dat moment ook heel erg een strijd met het leven aan het voeren. Door dat thema beeldend uit te werken kreeg ik heel veel energie. Door te creëren werden dingen zichtbaar en voelbaar waardoor ik contact kon maken met mijn hart. Vanwege die ervaring heb ik toen besloten om kunstzinnige therapie te gaan studeren. 

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van beeldende therapie?
Soms merken we in een bepaalde fase van de behandeling dat cognitief alles wel helder besproken en uitgewerkt is. Vaak is het dan voor cliënten lastig om in verbinding te komen met het gevoel in combinatie met het handelen. Cliënten komen dan soms cognitief op een bepaald stuk niet verder, ze blijven dan als het ware ‘in hun hoofd’ zitten. We gaan dan aan een specifiek thema een aantal sessies beeldend werken. We maken een werkstuk en daar werken we bijvoorbeeld vijf of tien sessies aan, om echt de verbinding aan te gaan.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Cliënten komen bij mij met een heel gerichte vraag. Meestal beginnen we dan met een krachtwerkstuk waarbij we kennis maken met het materiaal. Daarna gaan we pijnpunten die moeilijk zijn om te voelen in het materiaal uitwerken. Hierdoor ontstaat verbinding in het hier en nu , komt er ruimte voor compassie en een stukje verwerking. Cliënten gebruiken tijdens mijn sessies vaak ook hun lichaam: we gaan dan bijvoorbeeld staand werken of aan het materiaal voelen. Ik vind het belangrijk dat alle zintuigen mee doen. Hiervoor gebruikt ik ook mijn ervaringen als mindfulness trainer

Is deze vorm van therapie voor iedereen geschikt?
In de basis wel. We werken binnen beeldende therapie op meerdere vlakken: op het vlak van het cognitieve, het emotionele en ook het fysieke stuk. Bij bijna alle cliënten die hier komen zijn die drie gebieden uit evenwicht. Door hun ervaring te boetseren, schilderen en tekenen laten zij zichzelf heel erg zien. Voor sommigen is dit in de beginfase nog te spannend. 

We kijken uiteraard altijd naar waar cliënten zich comfortabel bij voelen. Voor de een werkt boetseren fijn, en voor de ander bijvoorbeeld tekenen met pastelkrijt waarbij we meer werken met kleur. Cliënten die denken dat het niets voor hen is zijn vaak uiteindelijk heel erg verbaasd over het effect!


Beeldend werk van Denise


Een prachtig voorbeeld van een werk wat een cliënt, Denise, onlangs bij mij heeft gemaakt is dit beeld. Zij voelde zich eenzaam, zwaar en machteloos door allerlei dingen die er in het verleden waren gebeurd. We begonnen daarom met het op tafel laten vallen van de klei om de zwaarte uit te beelden van het verleden. Dit werd een grote vormeloze berg. Daarna zijn we die zware massa gaan omarmen, ook fysiek. Ze heeft de heel bewust klei in haar handen genomen en dat is ze in vorm gaan zetten. Eerst ging ze deze verzachten en daarna vervormen. 

Ze heeft haar eigen veilige plek in het beeld gemaakt. Zo heeft ze contact kunnen krijgen met haar verleden: het was niet langer iets ondefinieerbaars dat haar de diepte in zoog. Het werd tastbaar. Ze kon er nu als het ware bovenop gaan staan en haar leven meer in de hand nemen. 

 


Reacties

Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl