Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Blog cliënt Elske (32) over eenzaamheid

Blog cliënt Elske (32) over eenzaamheid 01 dec 2016
Eenzaamheid. Ik vind het een lastig thema. Ik voel me regelmatig alleen, maar wilde het lange tijd niet toegeven. Eenzaamheid is immers iets om je voor te schamen. Iets voor oude opa’s en oma’s in bejaardenhuizen, niet voor jonge mensen. Ik gebruikte mijn eetstoornis om de eenzaamheid niet te hoeven voelen en realiseerde me niet dat een eetstoornis je nóg eenzamer maakt.

Lange tijd ben ik boos geweest op mijn omgeving. Op mijn familie, mijn vrienden, mijn collega’s, eigenlijk op iedereen. Zagen ze niet dat het niet goed met me ging? Wilden ze mijn verhaal niet horen? Deed ik er niet toe? Soms zagen ze het wel, maar durfden ze me er niet op aan te spreken. Veel vaker zagen ze het niet.

Want ergens wilde ik zelf ook niet weten dat het niet goed met me ging. Dat ik na bijna drie jaar behandeling de veiligheid van mijn eetstoornis weer veel te vaak op zocht. Dat ik mijn werk en opleiding niet vol kon houden. Ik zette alles op alles om toch door te zetten en liet niet zien hoeveel moeite het me kostte. Want wat zouden ze dan wel niet van mij denken? Het lukte me heus wel.

Maar het lukte me niet. Op het moment dat ik dit schrijf, ligt mijn paspoort voor me op tafel, met daarnaast een inpaklijst. Komend weekend vertrek ik naar Portugal voor Be-Leef! Ik kijk er naar uit en zie er tegelijkertijd als een berg tegenop. Alleen al de voorbereiding was zwaar. Ik werd met mezelf en mijn eetstoornis geconfronteerd. Ik besloot het deze keer anders te doen en al mijn verdriet en angst op tafel te gooien in plaats van beheerst en rationeel te blijven. Ik deed me niet langer sterker voor dan ik me voelde.

Dit was niet alleen confronterend voor mij, maar ook voor mijn omgeving. Soms wisten ze niet hoe ze hier mee om moesten gaan. Soms stuitte ik op onbegrip, wat mijn gevoel van eenzaamheid versterkte. ‘Zie je wel, ze snappen me niet. Ik stel me aan’. Maar vaker vond ik troost en warmte.

Een vriendin die haar best deed me écht te begrijpen door vragen te stellen. Mijn broer die moest huilen omdat hij zich machteloos voelde, graag meer voor me wilde doen. Mijn moeder die zei dat ze dingen anders had aangepakt als ze alles had geweten. Mijn vader die mijn hand vastpakte en zei dat hij me zou gaan missen. Een lieve kaart in de brievenbus van een groepsgenoot van de dagbehandeling die ik eerder heb gevolgd. Een knuffel van een klasgenoot die het niet leuk vond dat ik moest stoppen met mijn opleiding. Mijn zus die nog even bij me kwam eten de week voor mijn vertrek. Waar ik het zelf nog moeilijk vind te accepteren dat ik er nog lang niet ben, is het mijn omgeving die me bevestiging geeft: dit is de juiste stap. Ze vertellen me dat ze trots op me zijn, dat ik dapper ben en dat ze vertrouwen in me hebben.

Naarmate de muur die ik om me heen had gebouwd steen voor steen wordt afgebroken, ontdek ik dat het wel meevalt met mij. Met hoe raar en anders ik ben. Ik kom er achter dat iedereen zijn of haar eigen worstelingen en onzekerheden heeft. Daarin ben ik echt niet de enige. Als jij het aandurft je eigen verhaal te vertellen, zul je begrip en warmte vinden. Dan kun je het samen gaan doen, in plaats van alleen. Wat niet betekent dat het ineens vanzelf gaat, maar wel dat je steun vindt tijdens de moeilijke momenten en ook weer oprecht samen kunt lachen. Dat maakt het net wat minder donker om je heen.

Reacties

19 december 2016 Belle

heel mooi geschreven,


Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl