Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Blog cliënt Suzanne: Ik ben...

Blog cliënt Suzanne: Ik ben... 10 mei 2016

Ik ben student. Ik ben antropoloog in wording. Ik ben zus, dochter, kleindochter en nichtje. Ik ben vriendin. Ik ben pianiste, ik ben muzikaal. Ik ben perfectionistisch, nieuwsgierig en tegelijkertijd terughoudend. Ik ben soms verdrietig, soms boos. Ik ben rationeel, een denker. Soms ben ik onredelijk. Ik ben veel, maar één ding weet ik zeker: ik bén anorexia niet. Ik, ben ik.

Lange tijd heb ik wel gedacht dat ik anorexia wás, in plaats van anorexia hád. Ik zag het als onlosmakelijk verbonden met mijn identiteit. Want als ik die eetstoornis niet meer had, wat bleef er dan van mij over? Nog steeds vind ik het lastig om de eetstoornis los van mijn ‘zijn’ te zien. Ik draag het al zolang met me mee, dat het een onderdeel van mijzelf lijkt geworden. Ingesleten patronen, op de automatische piloot.

Maar na vele jaren van therapie ben ik er langzaamaan achter gekomen dat ik meer ben dan ‘dat meisje met anorexia’. Dat ik andere talenten heb dan niet-eten en mezelf voorbij lopen. Ik ben gewend mijzelf moeiteloos aan mijn omgeving aan te passen, als een kameleon manoeuvreer ik me van de ene positie in de andere. Maar stapje voor stapje begin ik in te zien dat ik goed ben zoals ík ben. Wat dat precies is, verandert met de dag. De ene dag vrolijk, de andere dag boos. De volgende dag verdrietig en die daarna vol met hoop. En dat is oké. Zolang ik maar bij mezelf blijf, bij mijn gevoel, doe wat mijn hart me op dat moment ingeeft. Zolang ik maar in mezelf geloof.

Ik besta niet alleen uit emoties of uit de handelingen die ik uitvoer. Ik besta ook uit duizend en één herinneringen, uit levenservaringen, uit gedachtes. En door daar af en toe bij stil te staan, blijf ik stappen zetten in mijn herstel. Durf ik de eetstoornis beetje bij beetje los te laten en probeer ik de leegte die daarbij ontstaat stukje voor stukje op te vullen met nieuwe stukjes ‘ik’: een spontane lach, een verloren traan, een ontluikende verliefdheid. Allemaal kleine beetjes ik, die mij maken tot wie ik ben, tot wie ik word en tot wie ik zal zijn.

En als ik ik mag zijn, mag jij jij zijn. Met alles wat daarbij hoort. Al je talenten, belevenissen en emoties. Je schaterende lach, of je snotneus na een flinke huilbui. Je herinneringen, je verleden, je toekomst. Je dromen, je doelen. Je mooie én minder mooie eigenschappen. Je hoogtepunten en je valkuilen. Uniek, zoals jij bent. Want de sleutel naar herstel ligt grotendeels in het ‘zijn’: worden wie je bent. Jezelf omarmen, met alles wat daarbij hoort. En de beweging in de richting van een eetstoornisvrij leven, ligt veelal in het stilstaan. Stilstaan bij wie jij bent, bij wat jij voelt. Want dat mag er zijn. Jíj mag er zijn.

Als ik ik ben
En jij jij
Zullen wij dan samen zijn

Samen wij
Jij als jij
En ik als mij

Suzanne

Reacties

12 mei 2016 Alexandra

Prachtig verwoord. Een gedicht, lied, je zou het van jouw tekst kunnen maken. Succes verzekerd.


Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl