Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Blog: Denken en voelen

Blog: Denken en voelen 21 sep 2016

Het thema van deze nieuwsbrief is denken en voelen. Hoe ga je daar eigenlijk mee om? Dat wat je voelt eigenlijk is wat je denkt. Ik weet dat dit heel verwarrend klinkt, dat is het namelijk ook..

Door: HC-Cliënt Lisa Bleijenberg

Toen ik nog in het diepste dal van mijn eetstoornis zat, dacht ik dat ik 'dik' was, dacht ik dat ik nooit uit mijn eetstoornis zou kunnen komen en dacht ik dat ik minderwaardig was. Ik was hier zó van overtuigd geraakt dat ik het ook echt zo ging voelen.
Hoe meer ik meeging in deze gedachten, des te minder ik écht ging voelen en hoe donkerder het allemaal werd. Lichamelijk en geestelijk bleef er steeds minder van me over.

En toch, tussen alle gedachten door voelde ik op een gegeven moment dat mijn eetstoornis ook niet meer de oplossing was. Ik denk dat ik dit vorig jaar augustus voor het eerst merkte en dus ook sinds tijden weer echt iets voelde. Dit was heel eng en tegenstrijdig met alle gedachten die ondertussen mijn gevoelens waren geworden.

Toch heb ik dit doorgezet, twee maanden later besloot ik in therapie cold turkey te stoppen met mijn eetstoornis (anorexia nervosa). Wat ik voelde? Angst, maar vooral vrijheid.
Na die beslissing ben ik ook weer gaan voelen. In het begin meer negatieve gevoelens dan positieve gevoelens; ik voelde angst en onzekerheid want, hoe ziet je leven eruit zonder eetstoornis? En toch ook wel paniek want waar is mijn 'houvast'?! Doordat ik mijn eetstoornis achter me liet merkte ik pas écht wat mijn houvast is, namelijk mijn lieve ouders, vriend en familie.

Hoe onzeker ik ook was tijdens mijn eetstoornis (en stiekem nog steeds wel kan zijn), durfde ik toch op mijn eigen gevoel te vertrouwen en dat heeft me tot nu toe best ver gebracht. Ik woon nu ongeveer een maand samen met mijn vriend en ik studeer weer. Laatst heb ik mijn eerste hoorcolleges gehad, hoorcolleges worden afgekort als ‘HC’, HC krijgt voor mij dus opeens een hele nieuwe betekenis!

Natuurlijk zijn er ook nog wel moeilijke momenten. Zo heb ik bijvoorbeeld voor Human Concern een reportage gemaakt met RTL Nieuws over orthorexia en anorexia. De dag na de uitzending waren er duizend(en) likes en reacties, positieve maar ook zeker negatieve. Alle trots en kracht die ik tijdens de uitzending voelde waren ineens nergens meer te bekennen. Was mijn verhaal dan echt zo raar? Ik heb hier best wel even mee rondgelopen en merkte dat er ook meteen weer bepaalde gedachten ('gevoelens') naar boven kwamen, dat ik minder moest eten – overigens niet naar geluisterd! - en dat ik het helemaal fout had gedaan tijdens die uitzending, of dat ik er überhaupt aan had meegewerkt.

Een paar dagen later zakte dit vanzelf weg en merkte ik dat ik negatieve dingen ook aan kan. Toen ik dit besefte werd ik toevallig de dag erna door de eindredactrice van het RTL Nieuws gebeld met de vraag hoe ik de reportage vond. Ik vertelde over de negatieve reacties op het internet en ze zei meteen: “Oh die op de nieuwssite zeker? Bij elk nieuws item dat we plaatsen, reageren er mensen alleen maar negatief, we worden er gek van”. Ze vertelde ook dat ze op de redactie alleen maar positieve reacties hadden binnen gekregen.

De dagen ervoor voelde aan alsof ik 10-0 achter stond maar toen ik dit hoorde was ik toch echt bezig met een inhaalslag!
Iedereen heeft een mening en tegenwoordig laat iedereen die ook zonder pardon horen, of ze er iemand anders mee kwetsen maakt niet uit, zij zijn het kwijt. Ik zou daarom ook de volgende keer, ondanks dat, gewoon weer meewerken. Bij alles wat je nog zult doen in je leven, daar zal iedereen wel een mening over hebben, zolang jij je er goed bij voelt, moet je je eigen gevoel blijven volgen.

En ik zie je bij de finish. Als jij ook je inhaalslag hebt gemaakt!

Lees meer blogs of ervaringsverhalen.


Reacties

24 september 2016 Boelie

Hoi Lisa, Kun je in één van je volgende blogs eens ingaan op wat je omgeving kon doen in die donkere periode als je niks voelt? Leuk, boeiend en inspirerend artikel hierboven overigens. Keep up the good work. En welkom nog steeds op de donderdagavond


Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Captcha

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl