Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Blog oud-cliënt Liza: ‘#hetisnietalleenkommerenkwel #online’

Blog oud-cliënt Liza: ‘ #hetisnietalleenkommerenkwel #online’ 25 jan 2016

Emily, Jill, Anna, Shelbie, Marion, Megan, Sarah. Geen hashtags, maar enkele namen van de inspirerende, geweldige, lieve mensen die ik heb mogen ontmoeten online. Een tijdje geleden werkte ik mee aan een nieuwsitem over bepaalde hashtags (meisjesnamen) online op onder andere Instagram die zelfbeschadiging, op wat voor manier dan ook, lijken te verheerlijken en aan te wakkeren. De namen komen onschuldig over, maar hebben een zware lading. Hoewel ik het goed vind dat er aandacht aan wordt besteed en er wordt gewezen op het (eventuele) gevaar, vind ik het jammer dat vaak slechts één kant van de online wereld aandacht krijgt, en dat we er eentje een beetje vergeten. En dus voel ik in mijn hart dat het tijd is het volgende op te schrijven en te delen.

Het is niet alleen ‘kommer en kwel’.

Wat je online tegenkomt op pro-eetstoornisgerelateerde sites en accounts, zoals foto’s over dun worden en tips om af te vallen, kom je in drievoud als tegenhanger tegen op social media en websites en blogs over herstel. Inspirerende foto’s, gedichtjes, tips om ‘om te gaan’ met, quotes- de meest prachtige artistieke uitlatingen, persoonlijke verhalen en hoop. Zo veel hoop.

De ‘donkere’ wereld online, zoals deze vaak wordt genoemd en ik breng voor het schrijfgemak en om te zorgen dat dit geen ellenlange tekst wordt even geen nuance aan, is slechts deel van een helft. Deel van een heel bijzondere, eentje die veel sterker en mooier wordt gemaakt door mensen die zich vaak eerst in de donkere bevinden, en die hen nodig heeft om gezien te worden. Zo ook in de media. In mijn schrijven, richt ik mij op één. In Amerika noemen ze het de pro-recovery movement.

Toen ik zelf begon te zoeken naar hulp, toen mijn eetstoornis nog iets was wat ik ontkende en ik mijn lippen stevig op elkaar hield tegenover de buitenwereld, kwam ik algauw op de website van Human Concern. Toentertijd werd hun behandeling nog niet vergoed en dacht ik nog steeds dat ik eigenlijk geen probleem had, dus vergat ik wat zag. Maar mijn hart heeft wat ik vond altijd onthouden. Er werd zo hoopvol gesproken, zo duidelijk omschreven waar je mee kunt worstelen. Ik zag therapeuten die hun eetstoornis hadden overwonnen. Overwonnen? Oké. Wow. Ik besefte, anders dan toen ik zocht op pro-ana, opnieuw dat ik niet alleen was. Toen ik niet meer kon, of op die manier juist toe aan hulp, zocht ik HC weer op. Inmiddels werd hun behandeling vergoed.Ik had een plekje in mijn leven gevonden waar ik langzaam werkte aan herstel. Ik vond er later ook eentje online.

Organisaties zoals Human Concern, het Britse B-eat en het Amerikaanse National Eating Disorder Association dragen de boodschap van herstel (ook) online uit. Zij geven voorlichting en creëren een plek waar je veilig bent en kunt praten over wat je voelt, denkt, doormaakt en als je zelf niet praat, dan lees of luister je. Je bent niet alleen. Er zijn professionals, vaak ervaringsdeskundigen, die hetzelfde doen. Zelf houd ik erg van Evolved Eating op Facebook, die elke ochtend en avond zulke lieve foto’s met een klein wijs tekstje online plaatst. Sommigen noemen het cliché, mij houd het in het hier en nu.

En ik weet, ik ben niet alleen.

Maar het meest bijzondere vind ik wellicht wel de mensen zoals jij en ik. Op Twitter wemelt het van de mensen die de hashtags #edrecovery, #prorecovery en #beated gebruiken om te vertellen over hun herstel en om lieve woorden de wereld in te zenden. Zo ook op Instagram, met nog veel meer hashtags. #loveyourself, #eatingdisorderrecovery, #bulimiarecovery, #eetstoornisherstel, het zijn slechts enkele hashtags van berichten die deze mooie wereld online vormen. Zelf gebruik ik graag #recoverywriters, voor mijn eigen scribbles en site. We volgen elkaar. Steunen elkaar. Een ‘like’ is wellicht slechts dat, maar het is een kleine ‘vind ik leuk’, en het versterkt ons en ons zijn.

We zijn niet alleen.

Actief op social media kom ik meer en meer berichten tegen pro-herstel, wat ik overigens vroeger ook al vond in de pro-ana of mia wereld. Het is zoals ik zei echt niet alleen kommer en kwel ‘out there’; de online wereld biedt een ieder die wil een plek om zichzelf te uiten, te ontvangen en te zenden. Je houdt je, qua eetstoornis, alleen maar net vast aan datgene waar je aan toe bent. Mooie is, ook al denk je van niet, de goede dingen blijven altijd hangen. Hoop, blijft altijd bij je. Je hebt het misschien niet door op het moment dat je zo in je eetstoornis vast zit – ik had het niet door – maar het nestelt zich in je hart, en wanneer de tijd daar is, spreidt het uit naar je hoofd, dromen en wensen. Waarom iemand anders hoop jouw hoop kan worden? Omdat hoop hand in hand komt met Liefde. We bezitten beiden, het is deel van wie we zijn, ook als we het niet kunnen voelen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we ons blijven uitspreken. Wees iemands hoop.

Geenszins ben ik overigens van mening dat de online wereld professionele hulp en hulp uit de directe omgeving – Liefde van familie en vrienden, geliefden - vervangt. Ik zat bijvoorbeeld zo vast in mijn gedachtenpatroon en overtuigingen en alleen door heel veel praten, voelen en nog meer voelen, leerde ik nieuwe dingen en ontdekte ik wat er nog meer in mij zat, anders dan eetstoornis en angst. Maar ook daarom is deze pro-herstel wereld online zo’n krachtige- het wijst naar hulp. En ze is er, tijdens, ervoor en erna. Ik ben de mensen die deze wereld vormen zo dankbaar.

Dit is een ‘liefdesbriefje’ aan de mensen daar. Aan de professionals en ervaringsdeskundigen (of beiden!), aan de sympathisanten, vrienden en familie. Aan iedereen die deze wereld een beetje mooier kleurt. Aan jou. Dank jullie wel dat jullie vertellen over jullie eigen herstel. Wat fijn dat jullie informatie geven over:
Doorverwijzen.
Omarmen.
Dank jullie wel voor jullie woorden.
Ze hebben me zoveel gebracht.

Liza

Lees ook:
- Oud-cliënte Liza en Human Concern psycholoog Judith Kruese in Editie NL

Reacties

25 januari 2016 Marion

Lieve Liza, wat heb je het prachtig verwoord. Ik ben ook zo blij dat ik jou online ontmoet heb en later, op de EBZ-dag, in levende lijve. "Je houdt je, qua eetstoornis, alleen maar net vast aan datgene waar je aan toe bent." Prachtig omschreven. Daarom is het ook zo belangrijk dat er ergens, waar dan ook, voor iedere fase een houvast te vinden is. Dat houdt de hoop levend. Heel veel liefs, Marion


16 februari 2016 Mo

Mooi stukje. Gelukkig bestaan er inderdaad niet alleen maar "donkere" sites. Maar naast de 3 genoemde positieve alternatieven mis ik de site van Proud2Bme. Deze lijkt mij echter ook zeker het vermelden waard.


Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl