Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

HC Blog: Diagnoses; de ernst van je eetstoornis

HC Blog: Diagnoses; de ernst van je eetstoornis 20 mrt 2017
Boulimia Nervosa, Anorexia Nervosa, Binge Eating Disorder, Depressie, persoonlijkheidsstoornis, angststoornis… Dit is slechts een kleine greep uit de vele diagnoses die je kunt krijgen zodra je in de geestelijke gezondheidszorg terecht komt. Maar waar zijn al die diagnoses goed voor? En wat zegt deze diagnose eigenlijk?


Door: Denise Schneider, Ervaringsprofessional bij Human Concern

Een diagnose is eigenlijk niets anders dan het herkennen, onderscheiden en vaststellen van een stoornis. Bij Human Concern zegt de diagnose iets over de symptomen van het probleem en weinig over de onderliggende factoren of de ernst van de stoornis.
Er zijn geen gradaties is deze diagnoses, iemand met Anorexia Nervosa is niet per definitie ernstiger ziek dan iemand met Boulimia Nervosa, Binge Eating Disorder of Eetstoornis NOA. Hier ontstaat nogal eens wat verwarring over, zo merk ik bij cliënten dat er soms een bepaald vooroordeel (bijvoorbeeld ‘Alleen met Anorexia ben je ernstig ziek’) speelt of dat er een bepaalde ‘voorkeur’ is voor een diagnose. Ook ik herinner me uit de tijd dat ik zelf nog een eetstoornis had, dat ik liever de diagnose Anorexia Nervosa had dan de andere diagnoses. Als ik niet aan de criteria voldeed of eetbuien had, voelde ik mij de ‘gefaalde Anorect’. Maar waarom had ik überhaupt een ‘voorkeur’ voor een bepaalde diagnose? Want feitelijk gaan deze stoornissen allemaal over hetzelfde; een verstoorde relatie met eten, welke je leven in een bepaalde mate beïnvloed.

Een eetstoornis gaat niet (alleen) over eten
Het kan zijn dat je dingen niet meer kunt omdat je lichamelijk niet meer in staat bent dingen te doen, het kan ook zijn dat je zoveel tijd kwijt bent met het denken over eten dat dit maakt dat je je bijvoorbeeld niet meer kunt concentreren op je werk of studie. Het kan ook zijn dat je niet meer naar feestjes of andere sociale activiteiten durft te gaan omdat je bang bent in aanraking te komen met eten. Het maakt hiervoor dus niet uit of je niet eet, eetbuien hebt, compenseert of andere ongezonde dingen doet met eten, je hebt er last van.
En… een eetstoornis gaat ook niet (alleen) over eten. Het gaat over het kunnen omgaan met emoties, eigen keuzes mogen maken, voor jezelf kunnen en durven zorgen, eigenwaarde, grenzen, autonomie, het durven dragen van verantwoordelijkheid en nog vele andere dingen.

De functies van je eetstoornis
Vanwege deze reden werken we bij Human Concern ook niet met een standaard behandelaanpak bij de diagnoses. We kijken naar jou, naar JIJ die onder je eetstoornis lijdt en het moeilijk hebt. We kijken naar wat je nodig hebt en nog wilt leren, naar wat je lastig vindt in het leven en nog verder wilt ontwikkelen om zo uiteindelijk je eetstoornis (meer) los te kunnen gaan laten. We kijken naar de functies van jouw eetstoornis, die verschillend zijn bij iedereen maar toch ook wel weer veel met elkaar overeen komen, ondanks dat de diagnoses kunnen verschillen.

Kortom… een diagnose zegt niets over jou, niets over hoe ‘goed’ of ‘slecht’ je iets doet en vooral niets over de ernst van het probleem. Ik hoop dat je dit nu zelf ook nog zo mag zien...

Lees ook: Hoe herken je een eetstoornis?
of Ervaringsprofessional en Diëtist over samen werken aan herstel.

Meer informatie over diagnoses: DSM-5

Reacties

Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl