Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

HC Blog: Verwachtingen

HC Blog: Verwachtingen 31 jul 2015
Gelukkig worden door het loslaten van verwachtingen.

Door Anna Pastor van Human Concern

Ik luister nauwelijks naar weersverwachtingen. In Nederland zijn die over het algemeen niet zo gezellig. Ik vind het leuker verrast te worden door lekker zomerweer en word liever niet teleurgesteld als er op mijn vakantiebestemming slecht weer voorspeld wordt. Soms is er slecht weer voorspeld en word je ineens aangenaam verrast door droog of zonnig weer. En soms hoop je op een zwoele zomeravond en zit je plots middenin in een zware onweersbui. Het zou handig zijn als ik af en toe eens een blik op de buienradar werp zodat ik niet tot mijn onderbroek natregen op de fiets. Maar ach, de laatste tijd is het aardig droog in Nederland.

Er is helaas geen recept dat je vertelt hoe je gelukkig kunt zijn. Geen magisch trucje waardoor je ineens stralend door het leven gaat en je wensen één voor één in vervulling gaan. Maar door schade en schande, ervaringen in mijn leven én lessen van wijze mensen in mijn leven, heb ik wel een manier gevonden dat het leven heel wat makkelijker maakt. En soms zelfs heel erg gelukkig. Het is geen makkelijke manier. Ik heb geen eetstoornis of andere grote problemen, maar ook ik leer nog elke dag. Waar ik de laatste tijd veel van leer is het loslaten van verwachtingen.

Een verwachting is de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden. Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt, kan er sprake zijn van acceptatie, maar ook van teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst. (bron: Wikipedia).

Goede moed, hoop hebben, daar is natuurlijk niets mis mee. Hoop doet immers leven. Je kunt alleen wel teleurgesteld raken als je hooggespannen verwachtingen hebt van hoe je leven ‘zou moeten lopen’ en het allemaal heel anders loopt. Het kan zijn dat je hoopt dat je ex bij je terugkomt. Misschien is dat wel helemaal niet het beste dat jou kan overkomen. Is er iemand die bij jou om de hoek blijkt te wonen, totaal onverwacht, die veel beter bij jou past dan je ex. Of ga je die wereldreis in je eentje maken, wat je met hem waarschijnlijk nooit had gedaan omdat hij niet van reizen houdt. Of je hebt je zinnen op een bepaald carrière pad gezet. Zit je eenmaal op dat pad, blijkt het allemaal enorm tegen te vallen. Lange, vermoeiende dagen. Je krijgt geen energie uit je werk. Is dit nou waar je altijd van droomde? Misschien past ander werk veel beter bij je…

Het is interessant uit te zoeken van wie je verwachtingen zijn. Komen ze van je ouders, vriendengroep, de maatschappij? Of stel je zelf hoge verwachtingen aan het leven? Zo schreef oud-cliënt Liza in haar blog dat ze 'moest' afstuderen van zichzelf. Of je kunt de verwachting hebben dat je volgend jaar toch wel écht hersteld moet zijn van je eetstoornis. Met als mogelijk gevolg teleurstelling in jezelf als de verwachting niet uitkomt. En geen oog voor al die andere veranderingen en positieve dingen die je wel overkomen zijn of waar je zelf hard voor gewerkt hebt.

Natuurlijk heb ik ook zo mijn dromen. Een verre reis, bruiloft, een gezin. Maar ik heb geen plaatje meer in mijn hoofd hoe dat er precies uitziet. Het mag nog ingevuld worden, op alle mogelijke manieren. En als het allemaal niet gebeurt, dan zijn er nog legio manieren om mijn leven gelukkig in te vullen. Dat hoeft niet te zijn op de manier waarop anderen dat doen. Dat gaat helemaal op mijn manier. Ik ben immers uniek, net als iedereen dat is.

Ik probeer mijn verwachtingen los te laten. Mijn blik te richten op de positieve dingen in mijn leven. Dankbaar te zijn voor alles wat er op dit moment is. En dan breekt ineens de heerlijk warme zon door de ramen, terwijl het de hele dag somber zou zijn. Daar ga ik van genieten.

Lieve groet, AnnaAnna Pastor
PR coördinator en forumleider Ikookvanmij

Wat is jouw ervaring hiermee? Met dromen of verwachtingen die je had en die wel of niet uitkomen? Ik ben benieuwd naar je reactie. Reageer hier of op onze Facebookpagina.

Reacties

01 augustus 2015 Ilonka

Prachtig verhaal Anna en ik ben het helemaal met je eens. Ik denk ook dat het leven veel lichter en prettiger zou zijn als we onze verwachtingen leren los te laten. Dat vraagt en vergt alleen wel moed en innerlijke kracht... om het bekende, dat waar jij altijd zo aan vasthield los te laten en te kiezen voor het onbekende. Ik wens iedereen die dit herkent en hier nu mee worstelt de kracht en de moed om los te durven laten! Ik raad het iedereen aan het te proberen want het leven zit echt vol cadeaus en verrassingen, die je zoals jij Anna al zegt, aan jou voorbij kunnen gaan wanneer jij je blind staart op jouw eigen gedachten over hoe het leven zou 'moeten' zijn.


Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl