Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten

HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten 12 mei 2016

Door cliënt Yvette.

Wanneer je het woordenboek erbij pakt, is de betekenis van ‘uniek’:

- Wat zeldzaam of bijzonder is…
- Iets moois of waardevols waar er maar één van is…

En kijkend naar de betekenis van het woord ‘talent’, dan zegt het woordenboek:

- Iets dat je van jezelf heel goed kunt…
- Een bijzondere aanleg, een aangeboren gave…

Wauw, als ik dit zo lees, word ik hier best wel blij van. Ik denk terug aan een persoonlijk leerjaar welke ik een aantal jaren geleden volgde bij een opleidingsinstituut. Een belangrijk onderdeel binnen dit leerjaar was het ontdekken en ontwikkelen van mijn unieke talent. Binnen die opleiding gaan ze ervan uit dat iedereen één uniek talent heeft. Een gevende kwaliteit, bedoeld om in relatie tot de ander tot uiting te brengen. Deze is van nature in iedereen aanwezig, dus ook in jou. Al denk jij nu misschien ‘ik, een uniek talent hebben, echt niet.’ Ik kan me daar alles bij voorstellen, want zo dacht ik er ook altijd over. Het klinkt ook best groots, verheven. Toch heb ook jij dit ene unieke talent. Dat ene waar jij op jouw eigen wijze heel goed in bent. Een kostbaar bezit.

Het gaat hierbij trouwens niet over het uitblinken in sport, muziek of wetenschap. Wel gaat het om het ‘hoe’ binnen alles wat jij geeft. Hoe jij in staat bent om echt toegevoegde waarde te brengen. Vaak ben je je hiervan niet bewust, omdat jouw talent voor jou een vanzelfsprekendheid is. Je kunt niet anders dan je talent geven. Voor jezelf zit hier dan ook niet veel bijzonders aan, maar weet dat je hiermee voor de ander een wereld van verschil maakt.

Zelf heb ik mijn talent destijds benoemd als ‘aandachtgever’. Maar jeetje, wat een geworstel. Het heeft daarna denk ik een jaar geduurd voordat ik echt kon en durfde te zeggen ‘ja, het klopt, dat is wat ik van nature doe, ik kan niet anders, dit is wat ik de ander te geven heb’ en wat ik ook keer op keer terugkrijg van anderen in de vorm van bijvoorbeeld complimenten.

Niet dat ze letterlijk aangeven dat ze de aandacht die ik hen geef zo prettig vinden, maar het is er allemaal naar terug te leiden. Maar voordat ik mijn talent echt kon aannemen, saboteerde ik mijn talent met mijn denkdraak. ‘Wat stelt dit talent nu eigenlijk voor? Had ik maar dit en dat talent. Wie ben ik om te zeggen dat ik hier zo uniek in ben, zo goed ben ik hier niet in, hoor. En bovendien, ik geef zeker niet altijd mijn aandacht aan de ander.‘ Wat dit laatste betreft. Dat kan ook niet. Dan raak je helemaal uitgeput. Het is heel belangrijk om te bepalen wanneer en aan wie jij jouw talent geeft, rekening houdend met jouw tijd en energie.

Dit als inleiding naar Project Podium Creatief. Een project waar met mij nog 50 anderen aan deelnemen binnen een besloten Facebookgroep. Het is zo ontzettend mooi wat hierbinnen gebeurt. Er worden eigen unieke creaties gedeeld, zo ook inspirerende filmpjes en quotes rondom creativiteit. Soms heel ontroerend, pijnlijk en kwetsbaar. Soms ook heel grappig, met een knipoog en luchtig. Het mag en is er allemaal. Net zo mooi zijn trouwens de oproepjes waarin om hulp wordt gevraagd bij zijn of haar creatieve proces. Ik zie trouwens vele talenten en kwaliteiten voorbij komen. En ik denk dat in de meeste gevallen de maker zich hier niet eens van bewust is. Precies zoals het werkt als het gaat over dat ene unieke talent wat jij bezit. Maar weet: ‘ik zie ze wel, ik zie jou, mijn aandacht heb je.’ En met mij ook de andere deelnemers. Want er wordt fanatiek ‘geliked’ en op elkaar gereageerd. Aan stimulans ook geen gebrek. We willen elkaar graag allemaal vaker zien en horen. Want één ding is heel duidelijk voelbaar binnen dit project: alles mag en kan en niets is gek, stom of niet goed. We zijn er met en voor elkaar. We inspireren en laten ons inspireren.

Desondanks heeft mijn eerste ‘post’ lang op zich laten wachten. Mijn denkdraak speelde opnieuw op ;-). Terwijl mijn gevoel al eerder aangaf iets van me te willen laten horen. Uiteindelijk heb ik wel de stap gezet door een (kwetsbaar) schrijfsel te delen en wat ben ik daar blij mee. Ik heb er mooie reacties op mogen ontvangen en wat was het ook bijzonder te horen dat ik hiermee iets voor anderen heb kunnen betekenen. Andersom zorgen anderen met hun posts hier (zonder dat zij dit soms weten) weer bij mij voor. Dit alles helpt mij om niet opnieuw zo lang te wachten met posten. Delen blijft spannend, maar wordt tegelijk ook steeds leuker. Want het gaan van je hoofd naar je hart/je gevoel - iets wat we met dit project graag willen bereiken - zorgt echt voor verbinding. En dat is waar ik zo naar op zoek ben. Hoe mooi is het dat dit mooie project hier ook een stukje aan bij kan dragen!

Nieuwsgierig en wil ook jij jouw (creatieve) talent of kwaliteiten ontdekken, ontwikkelen of voor het eerst naar buiten brengen? Of heb je hierover eerst nog een aantal vragen of twijfels die je wilt voorleggen? Mail dan zeker even naar coördinator/begeleider Susanne Dobbelaer: PodiumHC@humanconcern.nl of susan.d.newline@gmail.com. En hierbij ben je ook uitgenodigd je (vrijblijvend) aan te sluiten bij de Facebookgroep Project Podium Creatief Human Concern 2016.

Ter afsluiting geef ik jou graag het volgende mee: ‘je hebt niet alleen een uniek talent, jij bent ook een uniek talent.’

Yvette

Foto's HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten

HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten

HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten

HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten

HC inspiratie - Project Podium Creatief: Over uniciteit, talenten en kwaliteiten

Reacties

Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl