Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

HC-Systeemtherapie: Ik-versterking

HC-Systeemtherapie: Ik-versterking 20 jun 2017

Systeemtherapeut Jacqueline Bult: “Ik-versterking betekent dat je leert dealen met wat zich voordoet en dat je in contact met anderen kunt groeien”


Wie ben ik (in relatie tot de ander)? Daar gaat ik-versterking over. Waar liggen mijn wensen en behoeften? En, heel belangrijk: hoe kijk ik naar mezelf? Hier inzicht in krijgen is van wezenlijk belang volgens Human Concern-systeemtherapeut Jacqueline Bult.

 “Bij de meeste mensen met een eetstoornis is het ontwikkelen van hun identiteit onder druk komen te staan, waardoor het vaak niet mogelijk is om bij zichzelf te blijven en te voelen wat zij vinden, willen of ervaren. Samen met hen, hun ouders of partner gaan we kijken hoe bepaalde patronen zijn ontstaan en hoe zij deze kunnen ombuigen naar ondersteunende patronen.”


“Van kleins af aan bevind je je in systemen, zoals het gezin waarin je opgroeit, je familie, de peuterspeelzaal, de basisschool, de sportvereniging, vrienden en geliefden. Je dient je te verhouden tot anderen en je plekje te vinden in de groep. Hierbij doe je positieve ervaringen op over jezelf, maar ook negatieve. In de praktijk blijkt dat veel van onze cliënten negatieve ervaringen hebben meegemaakt doordat ze bijvoorbeeld gepest zijn of buiten zijn gesloten. Dit kan het gevoel geven dat je niet oké bent en dat je je anders moet gaan gedragen om goed bevonden te worden; of dat je er anders uit moet gaan zien. Gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid kunnen hierdoor gevoed worden. Ze vinden vaak dat ze gefaald hebben en schamen zich hiervoor.  Daarbij leggen veel meiden en vrouwen door hun perfectionisme de lat voor zichzelf vaak hoog. Allemaal redenen waardoor de ik-sterkte afneemt en het negatieve zelfbeeld groeit.”


Voorbeelden uit de praktijk
“Vaak zie je dat het negatief denken over zichzelf voeding is voor de eetstoornis. En vervolgens ontstaan er patronen die de eetstoornis in stand houden. In systeemtherapie is het belangrijk om te kijken hoe deze patronen zijn ontstaan en welke functies de eetstoornis heeft. Mensen hebben goede redenen om de dingen op een bepaalde manier te doen. Vaak gaan ouders bijvoorbeeld mee in de manier waarop hun dochter of zoon eet. Ouders zijn bezorgd en verleggen hun grenzen, ‘Want ze eet al bijna niets en zo krijgt ze tenminste nog iets binnen’. De vraag die ik aan een gezin stel, is: wat doet dit patroon nu nog voor jullie en wat hebben jullie nodig om het patroon te verleggen in plaats van te voeden? Het kan goed zijn dat het meisje tijdens zo’n gesprek zegt: ‘Ik heb er nu juist behoefte aan dat jullie mijn gezonde deel ondersteunen en dat jullie mij helpen om de eetstoornis te  begrenzen.’”

“Enige tijd geleden heb ik een gezin in therapie gehad waarbij de jonge vrouw in kwestie bang was om het leven te leven en de eetstoornis nodig had om zich veilig te kunnen voelen. Het gaf haar houvast, controle en het hielp haar om de dingen die ze spannend vond te vermijden. Moeder vond het spannend om de eetstoornis te begrenzen en haar vader nam haar vaak ter bescherming bij de hand zodat ze geen eigen keuzes hoefde te maken. In de therapie zijn we gaan onderzoeken wat maakte dat deze jonge vrouw het zo spannend vond om zelf beslissingen te nemen. Wat heeft zij nodig om zelf de verantwoordelijkheid en de regie over haar leven te nemen? Uiteraard mag ze hier samen met ouders ondersteuning bij vragen en ook fouten maken.”

“Voor haar is het belangrijk geweest dat ze de verbinding kon voelen met haar ouders en kon ervaren dat deze niet onder druk kwam te staan als ze andere keuzes maakte. Dit heeft er toe geleid dat haar vader meer aanwezig is, hij ondersteunt haar nu in het begrenzen van de eetstoornis waarbij hij niet leidt maar de regie juist bij haar laat. Moeder blijkt sterk te kunnen motiveren en dat helpt haar dochter om zich meer uit te spreken, maar ook om haar angsten en spanningen te delen. Zo verandert het patroon dat de eetstoornis onbewust in stand heeft gehouden.” 


Gezien en gehoord worden
“In gezinnen gaat het ook vaak over gezien en gehoord worden in je behoeftes. Dit helpt in het ontwikkelen van wie je bent. Als hier weinig ruimte voor was, dan is het mooi als je nu met elkaar kunt kijken hoe het nu is en of het nog speelt. Neem het verhaal van een gezin waarvan de vader ernstig ziek is geweest. Moeder vroeg in die jaren geregeld aan haar kinderen: ‘Doen jullie rustig?’ Iedereen hield rekening met hem en dit meisje al helemaal. Ze cijferde zichzelf weg, paste zich aan en dempte haar eigen gevoelens. Ook nam ze voor een groot deel de zorg voor haar vader op zich. Nu blijkt dat ze het in haar volwassen leven moeilijk vindt om zichzelf zichtbaar te maken en bij haar eigen gevoelens en wensen stil te staan. Dus mogen zijn wie je bent. Doel van de systeemtherapie is om hier met elkaar naar te kijken. Dat een vader kan vertellen welke invloed het ziek zijn op hem heeft gehad maar dat hij ook met terugwerkende kracht zijn dochter kan begrijpen in wat zijn ziekte voor haar heeft betekend. En dat zij kan delen hoe moeilijk zij het gehad heeft, dat ze hierin gehoord wordt en dat gevoelens van boosheid, verdriet en zorg er mogen zijn. Gaandeweg worden dit soort onbewuste processen bewust gemaakt.”
“In de praktijk is het echter niet altijd zo dat ouders of partners willen meewerken aan de therapie. Dan kun je hierover rouwen en dit diepe verlangen misschien loslaten. En verder kijken: als ik deze ondersteuning niet bij bijvoorbeeld m’n moeder kan halen, wat kan ik dan bij m’n vader of andere mensen vinden? En het meest belangrijk: wat kan ik uit mezelf halen?” 


De weg ís het doel
“Eén misverstand wil ik graag uit de weg ruimen: ik-versterking houdt niet in dat je altijd blij bent met jezelf. Het gaat er juist om dat je ook oké bent met je minder mooie of krachtige kanten. Dat er dingen zijn die je minder goed kunt. Iedereen heeft bepaalde onzekerheden, angsten en gevoelens  die zich soms op de voorgrond dringen. Wat ik zie is dat onze cliënten het soms heel lastig vinden om met dit soort gevoelens om te gaan, waardoor ze de eetstoornis nodig hebben om zich staande te houden. Het is de kunst van het leven om daar op een andere manier mee om te leren gaan. Daarom vind ik het uitgangspunt van Stichting Human Concern ‘de weg ís het doel’ zo mooi. In je leven komt iedereen momenten tegen waarop je twijfelt aan jezelf of niet weet wat je moet doen, ook als je behandeling is afgerond. Hoe kun je hiermee omgaan?, is de vraag. Kun je een gezonde coping vinden voor de hobbels die je op je weg onvermijdelijk tegenkomt?”

“Ik-versterking betekent dat je leert dealen met wat zich voordoet en dat je in contact met anderen kunt groeien. Het is zo belangrijk dat je leert om bij jezelf te blijven en kunt voelen: dit is wat er nu in dit contact gebeurt en ik vind alsnog dat ik hiervoor mag gaan staan.”

“Op dit punt staan cliënten en hun systeem die hun behandeling afronden. Zij hebben de eetstoornis niet meer nodig om te (over)leven. Ze hebben met hun systeem inzicht gekregen in bepaalde patronen die ondersteunend of juist onderhoudend zijn. Dit is belangrijk, omdat ze hierop kunnen terugvallen als zich weer spanningen voordoen. Doordat er inzicht is in eigen en gezamenlijke patronen, kun je deze doorbreken. Er  komt weer ruimte voor verbinding, zowel met jezelf als met de ander. En dat is waar het om gaat. Dat is gebruik maken van je ik-sterkte.”

Lees meer over systeemtherapie bij Human Concern
Lees ook: Simone over Wanhoop als wegbereider naar herstel en Familierelaties dragen meeste herstelkracht in zich

Reacties

Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl