Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Oud HC-Cliënt Liza: De zomer is

De zomer is 01 jun 2017

De zomer is. Net als de herfst, de lente, en het woord ‘aye’ in mijn vocabulaire nu ik in Noord-Ierland woon. De zomer brengt mij persoonlijk, naast eelt op mijn liefst eeuwig blote voeten en sproeten en lange avonden buiten ook verdriet, en stress. Herkenbaar? Blote benen, weg truien, ‘zo val je nog snel wat pondjes af’. Speaking of, heb jij de perfecte bikini voor jouw al-dan-niet-ronde lichaam al? (foei!– u vrouwentijdschriftenland, de verandering naar een minder uiterlijk-bange generatie begint bij ons!) De zomer is. En ik voel er veel bij.  

Ik denk dat veel mensen, net als ik, moeite hebben het mooie des levens te omarmen. We vinden bijvoorbeeld dat we het niet waard zijn, of zijn bang kwijt te raken wat en wie we liefhebben. Wat de reden ook is, het niet kunnen omarmen van het moois dat het leven ons brengt zorgt ervoor dat we constant, bewust of onbewust, op zoek zijn naar problemen en naar (materieel) geluk buiten onszelf. We wringen onszelf in bochten een leven te leiden dat niet bij ons past. Omdat we denken dat wat we doen zo hoort. Omdat we ergens voor gekozen hebben en dat het dan is. Omdat we anders buiten onze oevers moeten treden.

Ik heb het idee dat ik steeds hetzelfde schrijf. Over dat ik bang ben. Dat ik mezelf moet leren omarmen. Wordt het niet eens tijd dat ik dit leer? Natuurlijk, maar ook, het komt zoals het komt. Elke terugval brengt nieuw inzicht. Hoe langer ik wegloop voor mijn eigen kracht en het warms dat het universum ons brengt, des te meer ik besef dat de sleutel voor volledig herstel van mijn eetstoornis en een liefdevol leven niet alleen in het te baas worden van mijn angst ligt, maar in het openstellen van mijn hart voor Vreugde.


Liefst loop ik op blote voeten. Ik denk dat het mijn manier is me verbonden te voelen met de aarde. Net als dat ik in de winter graag mijn handen door het hoge duingras bij de zee haal, en mijn haar los draag omdat ik houd van het gevoel van de wind die door mijn lange lokken blaast. Op die momenten voel ik me veilig bij mezelf en de natuur en ben ik allesbehalve bang. Dan ben ik. Net als De Zomer. En dat voelt fijn.


Wat maakt mij blij? En wat zou nog meer vreugde toevoegen aan mijn leven? Dat zijn vragen die ik mijzelf op dit moment stel en waar ik op dit moment slechts deels een antwoord op heb. Er zijn dingen die ik kan doen die mij blij maken, zoals schrijven, en er zijn dingen die zijn, die mij vreugde brengen. Zoals de liefde voor mijn naasten, het gras onder mijn voeten, de wind die met mijn haren speelt, de zon op mijn gezicht. Voor mij is buiten zijn een vorm van meditatie. Op dit moment kan geen geschreven woord daar tegenop. Ik heb nog veel te ontdekken over mijzelf en wat ik leuk vind, zo voelt het.


Terug naar de zomer. Ik kan 101 dingen vertellen over dit seizoen mét eetstoornis, maar je weet vast wel wat ik voel. Je kent het, begrijpt het wel. Denk ik. Liever negeer ik de negatieve gevoelens qua blote benen et cetera, maar leg ik mijn focus op de Vreugde die de zon en het seizoen in bloei ons brengen. Wat maakt jou blij? Welke fijne herinneringen heb jij aan de zomer? Ik ben dol op de zingende vogeltjes, zelfs als ze me wakker maken. Ik geniet van de zonnestralen op mijn huid, van lezen in de tuin, het zien van de kinderen hier op het strand, de geur van een barbecue. Ik houd van ’s avonds douchen en dan toch nog op blote voeten naar buiten lopen, wanneer de dag langzaam in de nacht overgaat. Ik slaap dan met ‘vieze’ voeten. Dat ben ik. 


Ik zie de eetstoornis, ik voel haar nog, maar ik kom er wel. Ik vond oefeningen waarbij ik een positieve gedachte tegenover een negatieve gedachte moest zetten altijd heel lastig, en eerlijk gezegd een beetje stom, zweverig. Nu pas besef ik de kracht van mijn gedachten. Wat ze doen. En de wereld inzenden. Elke morgen en avond zeg ik tegen mezelf in de spiegel dat ik van mezelf houd. Ik lach nu regelmatig lief naar mijn spiegelbeeld. En tegenover negatieve gedachten zet ik steeds vaker – vanzelf – een positieve.


Ik leer langzaamaan te vertrouwen in het moois dat het leven is en kan zijn. Wat ik kan zijn. Niet maar heel eventjes. Niet alleen buiten. En dus lees ik veel. Van Gabrielle Bernstein. Louise Hay. Sophie Kinsella, want zij is zo grappig. En ga ik veel naar buiten, want fijn. Nog fijner straks in de zomer! (laten we vooral allemaal een zondansje doen, want we zitten toch net een beetje te ver van de evenaar). Van angst naar vreugde, ik werk eraan. Dát klinkt bijna als de titel van een boek. 


Ik wil er trouwens eentje met bloemetjes. Een bikini. Met van die knooplusjes aan de zijkant van het broekje. Het artikel over ‘welke bikini past bij jou figuur’ heb ik, voor het eerst in jaren, overgeslagen. Bloemetjes! Leuk, joh. 

Lees ook HC Blog 'Bikini seizoen'

Reacties

Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl