Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Human Concern Blog
< Terug naar overzicht

Yoga is voor elk lichaam

Yoga is voor elk lichaam 15 feb 2016
De Amerikaanse Dana Falsetti had jarenlang eetbuistoornis (binge eating disorder), totdat ze aan yoga ging doen. Nu accepteert ze haar lichaam en spoort duizenden mensen aan dit ook te doen. Ze is een zogenoemde ‘plus-size’ yogadocente. Dana heeft duizenden volgers op Instagram waar ze laat zien dat elk lichaam prachtig is en geschikt om yoga te beoefenen.

“Ik ben begonnen met yoga na jaren van worstelingen met eetbuien, onzekerheid, aankomen, afvallen, depressie, angst, en vele pogingen om rust te vinden. Op een bepaald punt in mijn leven, vroeg in mijn studententijd toen ik op mijn zwaarst en ongelukkigst was, dacht ik: alles heeft met elkaar te maken. Ik ging naar de sportschool, hopend op een blijvende verandering. Ik viel veel af en kreeg veel (lege) complimenten, maar ik realiseerde me dat er niets veranderd was. Ik was nog steeds hetzelfde en bracht mezelf met al mijn gewoontes, neigingen en angsten mee naar mijn nieuwe lichaam. Yoga zag ik als de laatste strohalm. Ik was zonder dat ik het wist op zoek naar iets en ik denk dat dat iets rust was. Veel mensen denken dat je dun, lenig of sterk moet zijn om yoga te beoefenen, maar yoga is voor iedereen, voor elk lichaam.”

Human Concern Ervaringsprofessional Sandra van den Oever vindt Dana een goed voorbeeld geven: “Een yogalichaam is lenig, slank, gespierd en altijd voorzien van een hip sportpakje waarin alle prachtige vormen worden geaccentueerd. Oh, en een yogagezicht lacht altijd, met mooie witte tanden en een licht gebruind gezicht. Het is wat je ziet op de voorkant van de yoga-magazines, het is wat je ziet als je yoga in typt op Pinterest of Instagram. In mijn yogaklasje zie ik echter anders en gelukkig maar, anders was het snel gedaan met mijn wekelijkse zelfzorg-yogamomentje. Ik hoor ons yogajuf regelmatig herhalen dat we een glimlach op ons gezicht mogen toveren als we onze spieren voelen protesteren – en neem dan dus aan dat minstens de helft van mijn yogamaatjes net als ik de wenkbrauwen in de kramp heeft en de kiezen op elkaar bijt om een bepaalde pose te volbrengen.”

“Oftewel; yoga is niet alleen maar bedoeld voor shiny, happy, perfect people, maar juist en vooral voor de gewone mens met het gewone lijf en de gewone kleren die gewoon een uurtje met zichzelf aan de slag willen. En ondanks dat ik een hoop gewone mensen zie en een paar mensen met een maatje meer, echt fors overgewicht zie ik niet in mijn yogaklasjes. Is het te zwaar voor het lijf? Is het nog een taboe? Is het lichamelijk te zwaar? Of speelt er schaamte en terughoudendheid? Is er speciale kennis en aandacht voor nodig? Ik weet het oprecht niet, maar ben bang dat schaamte een grote rol speelt. Een inmiddels uitbehandelde (en herstelde) cliënte van mij (met overgewicht) vertelde ooit de ambitie te hebben om yoga voor plussize-vrouwen te gaan geven en enerzijds hoop ik dat zij hierin slaagt en er meer en meer aandacht komt voor deze doelgroep. Anderzijds hoop ik dat het taboe eraf mag en mijn beeld in de yogaklasjes steeds gevarieerder mag gaan worden, van XS tot XL! Yoga is immers niet een kwestie van ‘met z’n allen hetzelfde niveau nastreven’, maar juist en vooral een plek waar je mag zijn met je eigen mogelijkheden en beperkingen, waar je mag spelen met het enerzijds je eigen lijf uitdagen en anderzijds de grenzen blijven bewaken… en iedereen met elk lijf en elke vorm zou dan ook in elk klasje moeten kunnen passen.”

(Bron en foto: http://www.nolatreesyoga.com/)

Lees meer over Eetbuistoornis.

Reacties

Deel je ervaringen en lees die van anderen

Deel deze pagina

Ja, ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl