Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Eetstoornis, eetprobleem of een gewichtsprobleem?

Heb je nu een eetstoornis, eetprobleem of een gewichtsprobleem? In de dagelijkse spreektaal, in de literatuur, en ook op onze website, worden de termen eetstoornis en eetproblemen vaak door elkaar gebruikt en eigenlijk onterecht over één kam geschoren. Maar wat is nu precies het onderscheid?

Eetstoornissen
Een eetstoornis is een ernstige en ingewikkelde psychiatrische ziekte. Onderscheiden worden hierin anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO) en de eetbuistoornis (BED). Kenmerkend voor eetstoornissen is de grote angst om dik te worden en het verstoorde eetgedrag. Een eetstoornis ontwikkelt zich dusdanig dat iemand uiteindelijk op meerdere vlakken vastloopt. De stoornis heeft namelijk zeer ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen (zie kopje ‘gevolgen’ onder menu ‘eetstoornissen’). Als je een eetstoornis hebt, wordt gespecialiseerde hulpverlening aangeraden. Het genezingsproces neemt vaak een langere periode in beslag.

Eetproblemen
Bij een eetprobleem zijn de klachten milder en voldoen ze niet aan de diagnostische criteria van een eetstoornis. De consequenties voor het psychische en sociale leven zijn belemmerend en beperkend, maar niet per definitie alles ontwrichtend. De risico’s op het lichamelijke vlak kunnen net als bij eetstoornissen wel gevaarlijk zijn. Zeker als er sprake is van een gewichtsprobleem als obesitas (zwaarlijvigheid).

De Nederlandse Vragenlijst Eetgedrag (Tatjana van Strien, 2005) onderscheidt:

• Emotioneel eetgedrag:
Emotionele eters reageren sterk op prikkels van binnenuit; bij vervelende gevoelens (zoals spanningen, negatieve emoties) gaan zij meestal onbewust eten om deze te verdringen. Voedsel, en dan vooral zoete en vette producten, biedt hun afleiding, warmte en geborgenheid.

• Extern eetgedrag:
Externe eters reageren sterk op prikkels van buitenaf: het zien, ruiken of proeven van eten maakt dat zij gaan eten. Dit maakt dat zij tussendoor regelmatig ‘snoepen’ en ‘snaaien’.

• Lijngericht eetgedrag:
Lijngerichte eters eten meer in of na periodes waarin zij streng lijnen. Hierdoor ontstaat het jojo-effect (de stofwisseling raakt door alle afvalpogingen verstoord en gaat steeds trager werken).

Bij een eetprobleem wordt, indien nodig in aanvulling op voedingsdeskundige begeleiding, psychosociale of psychische begeleiding aangeraden.

Gewichtsproblemen
Van een gewichtsprobleem is sprake wanneer iemand een ongezond gewicht heeft, dat wil zeggen: ondergewicht, overgewicht of als er veel gewichtswisselingen zijn.

Stichting Human Concern hanteert niet de Body Mass Index (BMI) als norm voor een gezond gewicht, maar het zogenoemde setpoint van het lichaam zelf. Het uitgangspunt van deze setpointtheorie is dat iedereen een natuurlijk, genetisch bepaald lichaamsgewicht heeft dat het lichaam probeert te handhaven. Bij een normaal en regelmatig eetpatroon stabiliseert het gewicht zich op den duur op een bepaald niveau, dit is het eigen gewicht en het eigen evenwicht, dat minder onderhevig is aan gewichtsschommelingen.

Een ongezond gewicht geeft gezondheidsrisico’s. Zo heeft ondergewicht onder meer weerstandsvermindering, verlaging van de lichaamstemperatuur en afbraak van spierweefsel tot gevolg. Overgewicht (of obesity) geeft een verhoogd risico op aandoeningen, zoals diabetes (type 2), hart- en vaatziekten, hormonale stoornissen en gewrichtsklachten. Naast verschillende lichamelijke gevolgen, kan onder- en overgewicht allerlei psychische en sociale gevolgen hebben.

Een gewichtsprobleem kan allerlei oorzaken hebben, waaronder een lichamelijke aandoening. Wanneer een gewichtsprobleem ‘op zichzelf staat’, omdat dit enkel en alleen wordt veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon, wordt aangeraden om met hulp van een gewichtsconsulent of diëtist een gezond voedingspatroon aan te leren, waarin genoeg, gevarieerd en regelmatig wordt gegeten.

Een gewichtsprobleem kan ook veroorzaakt worden door, of juist een oorzaak zijn van, een eetprobleem of eetstoornis. Naast voedingsdeskundige begeleiding door een diëtist, wordt dan psychosociale begeleiding (voor de aanpak van het eetprobleem en daarmee ook het gewichtsprobleem) aangeraden.

Een gewichtsprobleem kan ook veroorzaakt worden door, of juist een oorzaak zijn van, een eetprobleem of eetstoornis. Naast voedingsdeskundige begeleiding door een diëtist, wordt dan psychosociale begeleiding (voor de aanpak van het eetprobleem en daarmee ook het gewichtsprobleem) aangeraden.

Herken je iets in het volgende?

• Je volgt al jaren het ene na het andere dieet…
• Je wisselt behoorlijk in gewicht…
• Je komt na ieder dieet meer aan, dan je in eerste instantie bent afgevallen…
• Je weet allang ‘hoe het zou moeten’, maar houdt het niet vol…
• Je hebt altijd zin om (meer) te eten bij het zien, ruiken of proeven van lekker voedsel…
• Je neemt je voor om te lijnen en houdt het ook even vol, maar na een periode ga je weer overeten…
• Je eet emoties en/of gebeurtenissen weg…
• Je schaamt je, voelt je schuldig en alleen als je weer veel hebt gegeten…

Ik voelde me altijd schuldig bij het afrekenen van eten bij de kassa

Moedeloos was ik, van alle pogingen om te veranderen

Ik stop niet meer zomaar automatisch en impulsief iets in mijn mond, maar ik kies veel bewuster wat, hoeveel en wanneer ik eet

Eén misser maakt nu niet meer dat het de rest van de dag ook fout gaat

Ik had er nooit bij stilgestaan hoe lastig ik het mezelf steeds maakte

Ik laat mijn weegschaal niet meer bepalen hoe ik mij voel

Na zoveel jaren heb ik eindelijk mijn oplossing gevonden. En dat is dus geen dieet!

Hulp bij eetstoornissen
Human Concern biedt een hoogspecialistische behandeling van eetstoornissen als anorexia nervosa. Lees meer over onze behandeltrajecten of meld je aan voor een behandeling.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl