Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Eetstoornissen: over de oorzaken, functies en waarom het vaak vrouwen overkomt

Eetstoornissen worden van oudsher steeds toegeschreven aan vrouwen. Naar schatting is het aantal mensen dat aan een eetstoornis lijdt 10% en daarvan is 90 tot 95 % vrouw.

Oorzaken
Anorexia kan evenals Boulimia en BED (Binge Eating Disorder = Eetbuistoornis) verschillende oorzaken hebben. Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen. Het is vaak een samenloop van omstandigheden waarin verschillende factoren een rol spelen: ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur, media. Wel is het vaak zo dat een bepaalde gebeurtenis de emmer doet overlopen en maakt dat een eetstoornis zich openbaart of verder ontwikkelt. Lees meer over de oorzaken van een eetstoornis.

Typisch vrouwelijk
Hoe komt het toch dat vrouwen gevoeliger zijn voor een eetstoornis…

Voeding versus ideaalbeeld
Een factor zou kunnen zijn dat door de betere voeding en het overvloedige aanbod van voedsel in de westerse wereld het lichaam van opgroeiende meisjes, de laatste decennia, juist wat groter en forser is geworden. Terwijl het ideaalbeeld van vrouwen daarentegen juist slanker werd. Dit heeft geleid tot enorme toename van ontevredenheid over het eigen uiterlijk. En de meeste vrouwen willen toch graag mooi gevonden worden, dat zit er behoorlijk diep ingebakken. Deze discrepantie zet veel vrouwen aan tot lijnen. 50% tot 80 % van de vrouwen in Europa en de Verenigde Staten vinden zichzelf te dik. Vrouw zijn en lijnen lijken ondertussen bijna onlosmakelijk samen te gaan.

Maatschappelijke rol
Ook de huidige maatschappelijke rol van vrouwen in de samenleving zou een mogelijk verklaring kunnen zijn voor het feit dat meer vrouwen dan mannen aan eetstoornissen leiden. Vrouwen verwachten nogal wat van zichzelf, ze willen een bevredigende beroepscarrière, een goede en aantrekkelijke partner zijn, kinderen en moederschap, een net huishouden, goede familiebanden en een bruisend sociaal leven en gedurende dit alles moeten ze dan ook nog knap en sexy blijven. Oh, ja er moet ook nog tijd voor hobby’s zijn en persoonlijke ontwikkeling. Te veel ballen om op te houden dus. En een berg vol illusies om tegen op te kijken als je nog moet beginnen aan je volwassen vrouwelijk bestaan

Seksualiteit
Seksualiteit kan ook een rol spelen, de huidige westerse vrijere seksuele moraal kan als een keurslijf optreden over hoe vrouwelijke vormen er uit zouden moeten zien. Maar kan ook een tegengestelde reactie oproepen, een poging om aan deze keuring te ontkomen door het lichaam haar vormen te ontnemen. In beide gevallen proberen vrouwen dan de vormen van het lichaam via een eetstoornis onder controle te houden.

Eigen verhaal
Maar bovenstaande maatschappelijke factoren zijn maar mogelijke invloeden voor een meisje of een vrouw om een eetstoornis te ontwikkelen. Je zult toch moeten zoeken naar je eigen verhaal. En dat is ook waar we op aan willen sluiten.

Functies van een eetstoornis
Met betrekking tot de functies van een eetstoornis bij mannen en vrouwen zijn weinig verschillen te bemerken. In feite maakt het niet uit of je nu man of vrouw bent, groot of klein bent, veel of weinig weegt, ernstige of minder ernstige eetproblemen hebt, dik of dun of misschien wel helemaal normaal bent. Het is om het even, want uiteindelijk gaat het allemaal over hetzelfde.

Het heeft te maken met de manier waarop je omgaat met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Het heeft te maken met een negatief zelfbeeld en lichaamsbeeld. Met angst om te leven, zichtbaar te zijn, verantwoording te nemen. Met te weinig zelfvertrouwen, te weinig eigenwaarde. Met niet zeggen wat je denkt, en niet doen wat je wilt. Of misschien niet eens weten wat je vindt en wat je voelt. Het heeft allemaal te maken met gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte, schuld en eenzaamheid. Je stelt hoge eisen aan jezelf en anderen en hebt behoefte aan houvast en controle.

Voel je welkom
Als je dit herkent, dan wil je er vast diep in je hart dolgraag van af. Maar durf je niet, of weet je niet hoe…

Óf is het je ondanks je inzet en hulp tot nu toe nog niet gelukt…

Weet dan dat je welkom bent, met al je vragen, moeites en verhalen.

En weet dat we weten hoe het is om een eetstoornis te hebben, dat deze een functie en een doel heeft. Misschien kan je dat helpen om achter je schaamte vandaan te komen, je herkent te voelen en te beginnen jezelf terug te vinden.

Lees ook: Unieke behandelaanpak

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl