Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Boeken over eetstoornissen

Hier vind je een overzicht van boeken over eetstoornissen, voornamelijk persoonlijke verhalen over (het herstel van) anorexia, boulimia en eetbuistoornis (binge eating disorder/BED). Heb je een tip voor een boek? mail ons dan: info@humanconcern.nl.

Innerlijke kritiek bij eetproblemen 
(Dr. Greta Noordenbos en Marieke ter Napel)


'Sla het ontbijt maar over, want als jij eenmaal gaat eten kun je je toch niet meer beheersen.' 'Je ziet er niet uit met die dikke reet.' 'Je bent echt een waardeloos, stom, vet varken!' 'Wat je ook doet, het lukt je toch niet, je bent nu eenmaal een zwakkeling.'
Stel je voor dat iemand dit tegen je zou zeggen ... En stel je nu eens voor dat je dit dagelijks tegen jezelf zegt ...

Als jij problemen hebt met eten of je gewicht, of als je een eetstoornis hebt, dan is de kans groot dat je last hebt van kritische gedachten over jezelf, over je lichaam en je eetgedrag. Die kritische gedachten of stemmen kunnen heel heftig zijn en worden alleen maar sterker naarmate je strenger wordt voor jezelf en nog meer gaat lijnen. Uiteindelijk kunnen ze je hele denken en doen beïnvloeden. In dit boek leer je hoe deze kritische gedachten over jezelf, je lichaam en je eetgedrag ontstaan, maar vooral hoe je er weerbaarder tegen kunt worden. Door allerlei oefeningen leer je om die kritische gedachten te herkennen, ter discussie te stellen en er meer afstand van te nemen. Uiteindelijk leer je positiever over jezelf en je lichaam denken. 

Dr. Greta Noordenbos is een expert op het gebied van eetstoornissen en heeft jarenlang gewerkt op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden. Ze is lid van de Nederlandse Academie van Eetstoornissen (NAE) en heeft diverse artikelen en boeken geschreven over preventie en herstel van eetstoornissen. 
Marieke ter Napel-Schutz heeft meer dan twintig jaar ervaring met de behandeling van eetstoornissen en is werkzaam als klinisch psycholoog, psychotherapeut, groeps- en schematherapeut en onderzoeker. 

Te bestellen via Bol.com.

Boek Greta Een Eetstoornis overwinnen

Een eetstoornis overwinnen, kan dat?
(Dr. Greta Noordenbos)

Dit boek geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de behandeling en
het herstel van een eetstoornis. Wat is een eetstoornis en wat zijn de achtergronden en gevolgen daarvan? Waar kunnen mensen behandeld worden voor een eetstoornis? Dr. Greta Noordenbos werkt op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden en is een expert op het gebied van eetstoornissen. Ze is lid van de Nederlandse Academie van Eetstoornissen (NAE) en heeft diverse artikelen en boeken geschreven over preventie
en herstel van eetstoornissen.

‘Dit is het boek dat er al lang had moeten zijn, maar dat er nu gelukkig is. Het is een absolute must voor iedereen die gevraagd en ongevraagd in aanraking komt met een eetstoornis.’
- Jesús de la Torre y Rivas, voorzitter Weet, de vereniging rond eetstoornissen.

‘Dit boekje bevat een schat aan informatie. Het is enig in zijn soort omdat het vertrekt vanuit vragen die opkomen bij cliënten vooraleer ze hulp vinden. Het slaagt er op een bijzonder toegankelijke manier in om de weg te wijzen naar goede, kwaliteitsvolle hulp bij eetstoornissen.’ – An Vandeputte, coördinator Kenniscentrum Eetexpert, België.

Dit boek kost €20 en is te bestellen via www.tijdstroom.nl

Boek Greta Keerpunt in de motivatie

Keerpunt in de motivatie voor herstel van een eetstoornis (Greta Noordenbos)
Voorwoord: Leontien van Moorsel

Mensen met anorexia en boulimia nervosa ontkennen lange tijd dat ze en eetprobleem hebben, waardoor ze niet gemotiveerd zijn om hun eetgedrag te veranderen en in behandeling te gaan. Maar blijven ze hun eetprobleem ontkennen, ook als ze geconfronteerd worden met allerlei negatieve gevolgen? Of ervaren ze op en gegeven moment een keerpunt waarbij ze gemotiveerd worden voor herstel?

Dr. Greta Noordenbos werkt op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden en is een expert op het gebied van eetstoornissen. Ze is lid van de Nederlandse Academie van Eetstoornissen (NAE) en heeft diverse artikelen en boeken geschreven over preventie en herstel van eetstoornissen.

Het voorwoord is geschreven door Leontien van Moorsel, die hier zelf ervaring mee heeft.

Het boek kost €10 en is via de mail te bestellen bij Greta Noordenbos:
Noordenbos@FSW.Leidenuniv.nl.


Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia (Charlie Paludanus)


Charlie Paludanus is trainer, coach, spreekster en (ervarings)deskundige op het gebied van eetbuien en boulimia. Zij ontwikkelde de LEVEN-methode waar dit boek op is gebaseerd. Charlie staat bekend om haar verfrissende, positieve aanpak van eetstoornissen. Met de focus op persoonlijke ontwikkeling in plaats van eten en gewicht. En een grenzeloos vertrouwen in de veerkracht en het verandervermogen van de mens. Charlie is tevens het levende bewijs dat je 100% kunt herstellen van een eetstoornis. Zij bevrijdde zichzelf van de boulimia waar zij tussen haar 20e en 27e aan leed.

Recensie Dr. Greta Noordenbos: Doorleefd, persoonlijk en een schat aan actuele informatie en hulp voor mensen met eetbuien, boulimia en emotie-eten. ‘Bevrijd jezelf van eetbuien & en boulimia’ is een zeer informatief boek, vol met bruikbare kennis en allerlei oefeningen en tips voor mensen die gevangen zijn geraakt in de valkuil van eetbuien en boulimia. Charlie Paludanus schrijft op zeer toegankelijke maar ook heel persoonlijk manier, omdat ze zelf jarenlang geworsteld heeft met een boulimia en de negatieve gevolgen daarvan aan den lijve heeft ondervonden. Daarnaast is ze jarenlang coach en trainer van mensen met eetbuien en boulimia. Dit maakt het boek zeer doorleefd, persoonlijk en heel gevarieerd voor een grote groep mensen die worstelen met een eetbuien, boulimia en emotie-eten. In elk hoofdstuk worden zij persoonlijk aangesproken en aangemoedigd om hun eetstoornis los te laten. Gelukkig heeft Charlie haar eigen eetstoornis heel goed kunnen overwinnen, waardoor ze een levend voorbeeld is van herstel!

Te bestellen via Bol.com. 

Die eetbuien (Judith Lagerwaard)

Steeds meer mensen kampen met een eetbuistoornis (of Binge Eating Disorder of BED) maar Judith Lagerwaard vond dat er nog maar weinig informatie over beschikbaar was en heeft daarom een persoonlijk verhaal geschreven. Ze vindt het belangrijk dat deze eetstoornis op maatschappelijk vlak meer bekendheid krijgt.

In de eerste helft van het boek beschrijft Judith tegen welke problemen iemand met overgewicht en voortdurende jojo-diëten in het dagelijks leven tegenaan loopt. Het tweede deel van het boek gaat expliciet over de eetbuistoornis: de sociaal-emotionele aspecten, de werking van de eetbuistoornis, en tenslotte ook het herstelproces ervan.

Judith beschrijft haar ervaringen met een eetstoornis met een eerlijke blik, open, vol humor en zelfreflectie.

Te koop bij boekhandels en via Bol.com.

Karolien Selhorst klein

Overleven met een eetstoornis (Karolien Selhorst)

In het boek ‘Overleven met een eetstoornis’ gaat auteur Karolien Selhorst
– zelf ervaringsdeskundige – uitvoerig in op allerlei problemen die mensen
met een eetstoornis tegenkomen in hun leven en in hun relaties met anderen
zoals partner, kinderen, familie en vrienden, op het werk en op school.


Vragen als ‘Licht ik mijn werkgever in over mijn ziekte?’, ‘Welke invloed heeft mijn
verstoorde eetgedrag op mijn gezin?’, ‘Hoe groot is de impact van mijn verstoorde
lichaamsbeleving op mijn relatie met mijn partner?’ … komen uitgebreid aan bod.

Over de schrijfster Karolien Selhorst (39): “Eindelijk is dus voor mij het moment aangebroken waarop
ik er helemaal klaar voor ben. Ik ben bereid om voor eens en altijd te breken met de ziekte die mijn
leven nog dagelijks beheerst. De weg naar volledig herstel ligt open, en ik bewandel die hopelijk voor
de laatste keer. Meer lezen over mij? Volg mijn blog.”

Het boek is te bestellen via Bol.com.

overschreeuwd

Overschreeuwd (Maxime Warnier)

Bijzonder is het, hoe mensen opeens met het leven van de vijftienjarige
Maxime mee kunnen kijken. Op veertienjarige leeftijd werd ze gediagnosticeerd
met de eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven).


In die periode heeft ze open en eerlijk opgeschreven wat er in haar omging en probeert
ze duidelijk te maken wat de ziekte precies inhoudt. Ze beschrijft haar verdriet, schaamte
en eenzaamheid in een autobiografie. Maxime vindt het lastig om zichzelf open te stellen en
vraagt niet snel om hulp. Hoewel je het boek nu gewoon kunt lezen! Maxime is ook actief
op Ikookvanmij (als Maartje1) dus je kunt haar op het forum vragen stellen. Een forumlid
over het boek: “Ik krijg een veilig gevoel door veel herkenbare stukjes uit het mooi geschreven
boek ‘Overschreeuwd’. ❤ niet alleen.”

Uit het boek:
“Niet dat je het zo aan mij merkt, geloof ik, maar het speelt zich allemaal in mijn binnenste af.
De buitenwereld laat ik niet meekijken. Vooral omdat er heel veel eetstoornisgedachten bij me
opkomen en die durf ik niet bloot te geven. Te veel schaamte. Het is niet normaal en iedereen
denkt dat ‘gewoon eten’ wel helpt. Al zòu ik beter eten. Zijn dan mijn problemen in een klap opgelost?
Zou ik dan niet meer van die gedachten hebben, die steeds maar vreemder worden? Zou ik dan
weer durven voelen, wat ik nu echt niet wil voelen? En als ik het voel: dan barst ik in tranen uit.
Dan trek ik het niet meer.”

Bestel nu het boek van Maxime.

Strijd

Strijd – Robin vs Anorexia (Robin Tolenaar)

Strijd geeft een zeldzaam, eerlijk en persoonlijk kijkje in het leven van een meisje met een
verschrikkelijke ziekte: anorexia. Het boek geeft de lezer de mogelijkheid zich goed in Robins situatie in te leven en mee te voelen met zowel de momenten waarop het goed ging als de momenten waarop het leek alsof er geen uitweg uit deze eetstoornis meer te vinden was. Dit wordt nog versterkt door de teksten van Robins moeder, waarin Robins problemen ook nog vanuit haar liefdevolle bezorgdheid worden belicht. Geschreven met humor, eerlijkheid en nuchterheid is Strijd een bijzondere beschrijving van één van de minst begrepen ziektes die er bestaan.
Met een nawoord van Patricia Bos, Buro Puur.

Over de auteur
“Ik ben geboren in 1995 en ik studeer kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Op mijn zestiende kreeg ik anorexia, wat mijn hele wereld op zijn kop zette. Ik snapte er niks van; ik was mijn hele leven erg zeker over mezelf geweest en nu was dat allemaal ineens veranderd. Gelukkig heb ik, met hulp van mijn familie en vrienden, deze ziekte grotendeels weten te overwinnen, waardoor ik nu steviger dan ooit in mijn schoenen sta.”

dagen zonder honger klein

Dagen zonder honger (Delphine de Vigan)

Het was een sluipend proces geweest. Om het zover te laten komen. Zonder het echt te beseffen. Zonder het te kunnen keren. Ze herinnert zich hoe de mensen keken, de schrik in hun ogen. Ze herinnert zich dat gevoel van macht waardoor de grenzen van het vasten en het lijden telkens opschoven. Hoe haar knieën tegen elkaar stootten, hoe ze dagenlang niet ging zitten. Als het lichaam tekortkomt, vliegt het over de trottoirs. Later het vallen op straat, in de metro, en de slapeloosheid die samengaat met de honger die je niet meer herkent. Toen kwam die onvoorstelbare kou in haar. Die kou die haar zei dat ze zo niet verder kon, en dat ze de keus had tussen leven of sterven.
Uit Dagen zonder honger

Dagen zonder honger is geschreven door Delphine de Vigan, zij werd met
Niets weerstaat de nacht de meest bekroonde auteur in 2011 van Frankrijk.

Een blik jodenkoeken

Een blik Jodenkoeken (Jessica Meijer)

Jessica Meijer, oud-cliënte van Human Concern, is genezen van boulimia en heeft daar
een boek over geschreven. Het boek ‘Een blik Jodenkoeken’ gaat over het verdriet over
Jessica’s overleden vader Ischa Meijer en haar jarenlange strijd tegen boulimia.

Iedereen treurde om zijn dood en het laatste woord over zijn leven zou nog lang
niet zijn gezegd en geschreven. Ik was toen tien en zat in groep zes.

Meer informatie over Jessica Meijer of het boek bestellen: www.jessicameijer.nl

Het monster in mijn zus (Denise Schneider)

Milo en zijn zus Jasmine kunnen het goed vinden, ze maken zelden ruzie en doen
vaak leuke dingen samen. Maar op een dag lijkt alles te veranderen. Jasmine zit steeds
vaker alleen op haar kamer en ze maakt ruzie met papa en mama. Ook vertelt Jasmine
smoesjes en het lijkt alsof ze steeds dunner wordt..

Auteur Denise Schneider ontwikkelde tijdens haar studie een eetstoornis,
zij zocht hiervoor hulp bij verschillende instanties. Na een aantal jaren zonder
resultaat behandeld te zijn, nam ze de stap om de klinische behandeling
Be-LeeF! van Human Concern in Portugal te volgen. Dat had resultaat.

Denise heeft inmiddels de Pabo succesvol afgerond en studeert nu psychologie
aan de universiteit. De ervaringen, die zij met haar eetstoornis en zoektocht naar
de juiste hulp opdeed, wil ze graag inzetten voor anderen en dat heeft dit boek
opgeleverd, dat speciaal is gericht op kinderen die een broer, zus of een ander
familielid hebben met een eetstoornis. Denise heeft het boek ook zelf geïllustreerd.

Via Human Concern is dit boekje te bestellen. Prijs € 16,95 (exclusief verzendkosten).
Mail je adresgegevens naar: info@humanconcern.nl.

Jongste zegt nee (Angela Mastwijk)

Jongste (14) stopt met eten. Hij verliest in razend tempo 20 kilo en alle zin in het leven.
Het etiket dat hij al snel krijgt opgeplakt, vermeldt Anorexia. Jongste zijn conditie
dendert bergafwaarts en opname in een eetstoornissenkliniek, zoals dringend
geadviseerd door de GGZ, lijkt onvermijdelijk. Moeder en zoon hebben echter een andere visie en kiezen hun eigen weg.

Jongste zegt nee is bijzonder omdat de hoofdpersoon een jongen is. Daarnaast is het geschreven
vanuit het oogpunt van de moeder waardoor de lezer een inkijk krijgt in de impact die
een eetstoornis op een gezin kan hebben. Het boek leest als een roman met veel humor,
zelfspot en wijsheid. Het boek wordt verfilmd door de 16-jarige filmmaker
Hidde van Koningsveld, zie www.jongstezegtnee.nl.

Feeling Blue (Sofie van Gelder)

Na een lange strijd tegen anorexia verlangt de zeventienjarige Nette naar vrijheid.
Een voorbereidend jaar aan de internationale kunstschool in Groningen opent voor
haar de deur naar een nieuw leven. Nettes verwachtingen zijn hooggespannen.
Tot ze aan haar grote avontuur begint. Plotseling beseft ze wat het is om op eigen benen te staan.
Zonder haar vriendinnen en haar vriend Thomas voelt ze zich bang en onzeker.
Opnieuw krijgt het duistere stemmetje van de eetstoornis vat op haar.

Feeling Blue is het vervolg op Het meisje in mijn hoofd (zie onderaan deze pagina),
maar is ook als zelfstandig boek te lezen.

De Ana Files (Rianne Meijer)

In De ana-files doet Rianne Meijer op droogkomische en ontroerende wijze verslag van haar jaren in een anorexiakliniek terwijl het leven daarbuiten doordenderde. Met zelfspot en op nuchtere toon legt ze uit hoe het voelt om anorexia te hebben, hoe weinig de ziekte te maken heeft met schoonheidsidealen (en hoe irritant het is dat media en politiek juist daar steeds de nadruk op leggen), waarom beter willen worden nog niet betekent dat het ook lukt, en hoe een boterham met pindakaas je grootste vijand kan zijn.
Voor mensen met Anorexia herkenbaar en voor anderen een informatief boek dat met humor geschreven is, ondanks de ernst van het onderwerp.

Rianne Meijer (Haarlem, 1980) is tekstredacteur, fervent twitteraar, ‘knuffelanorect’ en auteur.
Haar autobiografische debuutroman De ana-files – geschreven op basis van een wekelijks
weblog op opiniesite DeJaap.nl – is 16 november 2011 verschenen bij Uitgeverij Prometheus.

Eetstoornissen (Hulp bij) Eigen kracht (Frans Leenders)

Wie met eetstoornissen in aanraking is geweest treedt een bijzondere wereld binnen.
Naast ellende, verdriet en domweg overleven zijn er ook bijzondere kwaliteiten die mensen
met eetstoornissen ontwikkelen.


Vasten (Nina Kienhuis)

Een autobiografisch stripverhaal over een zoektocht naar rust, ruimte en vrijheid in vijftig tekeningen. Het antwoord op de vraag die Nina Kienhuis zichzelf zes jaar lang stelde: Vasten of loslaten?

Probeer mij niet te begrijpen, hou van mij (S. Claessens)

Wat als je omringd wordt door liefdevolle mensen en nog steeds eenzaam bent? Wat als je op zoek bent naar begrip, terwijl je weet dat niemand je ooit zal begrijpen?Honger naar liefde (Gerda Keijsers)

De auteur is moeder van een dochter die lange tijd aan anorexia leed, en schrijft dit boek uitdrukkelijk niet als handleiding voor het omgaan met anorexia, maar op basis van haar ‘eigen ervaringen: als moeder en therapeut’.


Breekbaar verlangen (Bethany Pierce)

Olivia heeft een hart van goud, oneindige liefde voor de wereld om haar heen, maar is niet in staat van zichzelf te houden. Haar gevoel van ongenoegen probeert ze te kwijt te raken door haar gewicht streng te controleren… te streng.Anorexia De duivel op mijn schouder (Marieke de Winter)

Dit is het huiveringwekkende relaas van de vijftienjarige Marieke. Als ze voor het eerst sinds haar opname naar buiten mag voor een wandeling, wordt ze door haar lotgenoten voortgeduwd… in een rolstoel.
Op het bot (Vanessa Coolen)

Op het bot vertelt het verhaal van Vanessa Coolen, een jonge vrouw die een jarenlang gevecht voerde tegen anorexia. In haar dagboek beschrijft Vanessa haar angst en haar verdriet, maar ook haar strijd en haar geloof in de toekomst.Lichaam van mijn zusje (Ibi Kaslik)

Giselle is 22 jaar en studeert medicijnen. Haar studie loopt prima, ook al lijdt ze aan anorexia. Totdat ze op een punt belandt waarop het allemaal niet meer vanzelf gaat.Duivelse omklemming (Anna Lucas)

De scheiding van haar ouders, meerdere verhuizingen, een vreselijke partner van haar moeder in huis: Sanne kan de veranderingen niet meer aan. Een gevoel van machteloosheid besluipt haar. Ze zoekt een middel om controle te krijgen over haar leven en besluit rigoureus op dieet te gaan.

Dik in mijn hoofd (Victoria Farkas)

Roos is veertien. Ze voelt zich onzeker over zichzelf, over haar lichaam en over haar verliefdheid op een populaire jongen van school. Wanneer er een nieuw meisje in de klas komt, wordt Roos nog onzekerder. Dan begint ook de chaos in haar hoofd. Ze begrijpt steeds minder van zichzelf, trekt zich meer en meer terug en maakt met iedereen ruzie.

Moïra 16 jaar en genezen van anorexia (Moïra Müller)

Moïra Müller is 14 als aneroxia zich acuut bij haar openbaart. In dit dagboek beschrijft zij hoe de ziekte haar leven binnendringt, haar letterlijk dreigt te verslaan en hoe zij er, eenmaal uit de gevarenzone, mee om is gegaan. Op haar manier probeert Moïra Müller andere meisjes te laten zien dat het echt mogelijk is om sterker te worden dan anorexia.

De weg door ellende (Joyce Huis)

Toen Joyce negen was, overleed haar vader op 38-jarige leeftijd. Haar wereld stortte in. Niets in het leven was meer zeker. Een angst die zich ontwikkelde tot een ware hel: ze kreeg de dodelijke eetstoornis Anorexia Nervosa.Het gewichtige lichaam

Het gewichtige lichaam brengt de fascinerende omgang van de mens met zijn uiterlijke verschijning in beeld. Rode draad is een geschiedenis van het hongeren. Waarom besluiten mensen te stoppen met eten? Zijn de motieven persoonlijk, religieus of esthetisch?Eetstoornissen als dwaalspoor (Anita Johnston)

“Bij een eetprobleem gaat het niet echt om voedsel,” stelt Anita Johnston. “Het is een dwaalspoor, gemaakt om de aandacht van iets anders af te leiden.” Dit is vaak moeilijk aan te nemen, omdat alle aandacht gaat naar wat er wel (dwangmatig volproppen en weer uitbraken) of juist niet met voedsel wordt gedaan (uithongeren). In Eetstoornissen als dwaalspoor verweeft Johnston praktische inzichten en oefeningen met een rijke variatie aan oude verhalen, multiculturele mythen, legenden, sprookjes en folklore.


De lijn kwijt (Martine Delfos)

In de lijn kwijt beschrijft Martine Delfos een behandeling van eetstoornissen vanuit het perspectief van de aanleg. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat niet het schoonheidsideaal, maar aanlegfactoren een belangrijke rol spelen bij eetstoornissen. In dit boek wordt een behandeling beschreven die al zeer lang gebaseerd is op het uitgangspunt dat aanleg een wezenlijke factor is. De consequenties van deze zienswijze zijn, met name voor de behandeling van anorexia, geheel tegen de gangbare traditie in.Ik zal stil naar je luisteren (Rob Zondag)

Mensen die in hun eerste levensjaren moeilijkheden hebben gehad met het ontwikkelen van hun identiteit, kunnen in hun latere leven tegen enorme problemen aanlopen. Zelfontkenning en vertekende waarneming van gevoelens en gedragingen zijn vaak het gevolg. Als dit wordt gecompenseerd met angsten, dwangmatigheden, obsessies of troostgedrag zoals eten, worden de problemen steeds groter.Slank, slanker, slankst (Jaap Spaans)

Bezorgd over je gewicht. Letten op hoe je er uitziet. Weinig eten. Wie is daar nooit mee bezig? Wanneer deze verschijnselen het leven gaan beheersen, kunnen eten, gewichten uiterlijk kwellende zaken worden. We spreken van anorexia nervosa wanneer iemand een te streng dieet houdt, te weinig weegt en toch bang is dik te worden. Daarbij horen ook dwangmatige gedachten over lichaamsgewicht en figuur.Ik eet als niemand het weet (Jaap Spaans)

Het begint vaak met veel zorgen om lichaamsvorm en gewicht. Een boulimiapatiënt houdt dieet en verbiedt zichzelf bepaalde voedingsmiddelen te nemen. Dit verbod slaat vervolgens om in een groot verlangen naar het ‘verboden’ voedsel. De eetdrang wordt zo groot dat een eetbui optreedt waarbij in korte tijd een overdreven hoeveelheid voedsel wordt ingenomen, gevolgd door braken of een andere manier van compenseren. Achteraf zijn er vaak schuldgevoelens en verbiedt men zichzelf wederom het verboden voedsel te eten.Hulpboek Eetstoornissen (B. Bisschop & David Bisschop Boele)

Het hulpboek Eetstoornissen is een programma dat mensen begeleidt bij het stoppen met eetgestoord gedrag. Eetgestoord gedrag komt zeer veel voor, het is voor de mensen die hulp zoeken vaak moeilijk in de buurt goede hulp te vinden. Dit boek voorziet daarmee in een leemte. De auteur begeleidt zelfhulp- en nazorggroepen voor mensen met een eetstoornis en is ervaringsdeskundige. Eetstoornissen wordt gekenmerkt door een aantal bijzonderheden: Het is een compleet programma en bestaat uit oefeningen waarvan de lezer er elke week een paar doet.Beetje bij beetje beter (Ulrike Schmidt & Janet Treasure)

Vele vrouwen zien hun leven verwoest door de vèrstrekkende lichamelijke en psychische problemen die worden veroorzaakt door een eetstoornis. Dit `zelfhulp’ boek – waarvan het succes reeds bewezen werd in de kliniek- moedigt patiënten aan zelf weer de controle te nemen over hun eigen leven door hen de informatie en adviezen te geven die ze nodig hebben om hun eetproblemen de baas te worden. Het boek leest gemakkelijk en is geïllustreerd met vele voorbeelden uit de praktijk.Hier ben ik (Teja Spanjers)

Dit boek is de vierde druk van het in 1989 verschenen boekje over anorexia en boulimia nervosa. Het boekje is sedert de eerste druk niet wezenlijk gewijzigd. Na een uitgebreide inleiding over wat anorexia en boulimia is, vertelt de schrijfster over haar ervaring als feministisch hulpverleenster op het vrouwen-therapiecentrum in Nijmegen. Ze heeft daar een bepaalde vorm van therapie ontwikkeld waarbij de kern is dat vrouwen vrouwen helpen.Zie mij voor vol aan (S. de la Rie & L. Libbers)

Dit boek is gebaseerd op de ervaringen van mensen met anorexia, boulimia en vergelijkbare stoornissen, zoals vastgelegd in de uitkomsten van een grootschalig academisch onderzoek. Veel aandacht gaat uit naar de ervaringen met behandelingen van lotgenoten. Zie mij voor vol aan beschrijft de ervaringen met behandeling van meer dan driehonderd mensen die anorexia nervosa, boulimia nervosa of een andere eetstoornis hebben of hebben gehad.Nodeloos gevangen (Baukje van Kesteren)

Kort nadat zij in 1968 op kamers ging wonen om te studeren, werd Baukje van Kesteren geconfronteerd met ernstige psychische problemen, waaronder een eetstoornis. Behandelingen mochten niet baten en een opname in een therapeutische gemeenschap had desastreuze gevolgen. Een belangrijke medeoorzaak hiervan was – achteraf gezien – haar autisme-spectrumstoornis, die in 2002 werd vastgesteld.Magere jaren (Natascha van Weezel)

Lieve Anorexia,Wat moet ik nou met jou? Wat wil je van me? Wie ben je van me? Je zegt dat je een vriend bent, dat je altijd garant staat voor veiligheid. je zegt dat ik altijd bij jou terecht kan, al is de wereld nog zo koud en onhartelijk. Maar wil ik wel bij jou terecht kunnen? Wil ik dat je de baas over mij speelt? Want dat doe je. Jij legt me opdrachten op, jij straft me wanneer ik niet aan je hoge eisen kan voldoen. Men zegt dat je me kapot probeert te maken en me verslaafd hebt gemaakt aan afvallen, tot aan het gevaarlijke toe.Friet in de kliniek (Marit Brugman)

In haar autobiografische boek ‘Friet in de kliniek’ (uitgeverij Moon) geeft Marit Brugman met de nodige zelfspot een inkijkje in het leven van iemand met een eetstoornis. Inmiddels is ze hersteld van haar eetstoornis en een bekende YouTuber met veel volgers. 

Lees hier een recensie van het boek door oud HC-cliënt Beau ten Napel.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl