Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Documentaires & tv-uitzendingen

Hier vind je niet alleen documentaires en films over eetstoornissen, maar ook bijzondere televisie-uitzendingen. Heb je een tip voor een bijzondere documentaire of uitzending? Mail ons dan: info@humanconcern.nl ovv 'tv – tip').

JINEK (NPO1, donderdag 27 juli 2017) 

In het actualiteitenprogramma Jinek was er op donderdag 27 juli aandacht voor anorexia naar aanleiding van de Netflix film To the bone . Te gast in het programma waren Marina, cliënt van Human Concern, en Mahdi Adel Nikkhooy. Nikkhooy verloor begin dit jaar zijn 19-jarige dochter Ira aan Anorexia. Marina overwon anorexia en is in de eindfase van haar behandeling bij Human Concern. Zij wil duidelijk maken dat anorexia ook daadwerkelijk te genezen valt. Een aangrijpend gesprek over deze soms dodelijke ziekte. 

Bekijk de uitzending terug.


Film To the Bone (Netflix, 2017)

In deze film, te zien op Netflix, speelt Lily Collins de twintigjarige Ellen die kampt met een obsessieve manier van afvallen. Ze heeft anorexia en bewandelt in de film haar weg naar herstel. Uiteindelijk komt ze bij een arts terecht (gespeeld door Keanu Reeves), die haar er met een intensief programma en onconventionele methoden bovenop weet te helpen.

De film trok veel media-aandacht, er was ophef over de film omdat deze mogelijk zou aanzetten tot het krijgen van anorexia. Carmen Netten is het daar niet mee eens en schreef een blog over de film

De film is alleen via Netflix te zien. Zie hieronder de trailer: 


'Emma wil leven en Anorexia special' (dinsdag 22 november 2016)

Op dinsdag 22 november bij BNN op NPO 3 was de indringende documentaire ‘Emma Wil Leven’, als onderdeel van een Anorexia Special te zien. In deze documentaire is te zien hoe de 18-jarige Emma na een strijd van zes jaar anorexia, de belangrijkste beslissing van haar leven maakt: Emma kiest voor het leven. Maar, het blijkt te laat. De schade aan haar lichaam is te groot en geeft het uiteindelijk op.
‘Emma Wil leven’ laat intieme beelden zien die door onder andere Emma zelf gefilmd zijn. Haar ouders, artsen, behandelaren en vriendinnen komen daarnaast aan het woord. Zo zie je Emma in Portugal, waar ze ondanks dat ze uitbehandeld is, met behulp van ervaringsprofessionals toch hoopt te kunnen herstellen.

Bekijk de uitzending via Uitzending gemist terug.


'RTL Late Night' (maandag 21 november 2016)
Naar aanleiding van de documentaire Emma wil leven die op dinsdag 22 november te zien was bij NPO3, vertelden Ervaringsprofessional Charlotte Gies van Human Concern samen met documentairemaakster Jessica Villerius over de documentaire en Emma in het tv-programma RTL Late Night op RTL4. Bekijk het item vanaf minuut 26.

'Addicted to food' - documentaireserie (Netflix, 2011) 

In de documentaireserie Addicted to food worden acht mensen gevolgd met een eetstoornis. Ze volgen een intensieve behandeling van 42 dagen in een behandelcentrum in Texas, USA. De oprichtster van dit centrum, therapeut Tennie McCarty, heeft zelf een eetstoornis overwonnen en gebruikt onorthodoxe methoden en een liefdevolle houding in haar behandelingen. Ze doorgronden de oorzaak van de eetstoornis en gaan werken aan achterliggende problemen die hun verslaafd hebben gemaakt aan eten. 

Deze serie is via Netfix te zien. Hieronder een voorproefje. 


'Editie NL' (donderdag 26 november 2015)
Vader anorexiapatiënt Sarah 'ervaart' ziekte met virtual reality-bril
Hoe is het om een eetstoornis te hebben? Met een virtual reality-bril kun je dat nu een beetje ervaren. De vader van Sarah probeerde hem vandaag uit. Zijn dochter is herstellende van anorexia. "Door die bril zie je haar gevecht van binnen, dat is echt vreselijk."


'Van der Vorst ziet Sterren' (woensdag 4 november 2015)

In het programma Van der Vorst ziet sterren op RTL4 was Marly van der Velden te zien. Marly is actrice en speelt de rol van Nina in Goede Tijden Slechte Tijden. In een openhartig interview met Peter van der Vorst vertelt Marly over de periode in haar jeugd dat ze anorexia had. Inmiddels is ze hersteld en is ze ambassadrice voor Human Concern.
'Je zal het maar zijn'
(Zondag 12 oktober 2014, NPOLimke was in behandeling bij Human Concern en was te zien in het programma Je Zal Het Maar Zijn van BNN samen met haar therapeut Nynke. De opnames voor het programma zijn gemaakt bij Limke in Twente en op de vestiging van Human Concern in Bilthoven. “Als ik maar één iemand ermee kan helpen of steunen, dan wil ik dat doen. Om duidelijk te maken dat hulp mogelijk is."


Bekijk het programma.
'RTL Late Night' (woensdag 4 december 2013, RTL4)

Human Concern ambassadrice Marly van der Velden vertelt naar aanleiding van haar fotoshoot voor de Playboy over haar verleden met Anorexia en waarom ze ambassadrice voor Human Concern is geworden.
Bekijk het item in
RTL Late night.
'Tot op het Bot' (tv-serie november/december 2013, Ned 1, BNN) In Tot Op Het Bot worden zes meiden in hun strijd tegen Anorexia gevolgd. Ze worden gecoacht door Leontien van Moorsel, die ooit zelf jarenlang aan Anorexia leed. Een

van de meiden die gevolgd worden is Lina. Lina heeft nooit voor zichzelf gekozen. Ze deed altijd alles voor anderen. Daardoor heeft ze nooit ontdekt wat ze nu eigenlijk zelf wil. Ze wil graag spanning in haar leven. En die spanning vindt ze in Anorexia. Lina wordt geholpen door Leontien en Human Concern.Bekijk de eerste aflevering via
Uitzendinggemist. Alle afleveringen van het programma en meer informatie is te vinden op http://tohb.bnn.nl/. (foto: BNN.nl)
'I'm a child anorexic' (BBC documentaire) (Uitzending mei 2013, BBC3, Engelstalig, geen ondertiteling)
Documentaire die het herstel volgt van de 12-jarige Natasha en de 13-jarige Naomi tijdens hun behandeling in een kliniek in Engeland waar jongeren met Anorexia Nervosa worden behandeld. Zeer indringende documentaire waarin de strijd te zien is van Naomi die hevige bewegingsdrang heeft. “You don't see that you live with it, you think you are it." “I wasn't noticed so I stopped eating hoping to be noticed."

'De Wandeling: Van Patiënt naar Hulpverlener' (Uitzending 14 december 2012 Ned 2 KRO)

Het verhaal van Monique Rosier. Jarenlang schitterde Monique in de rol van Pien in de zeer populaire televisieserie Zeg 'ns Aaa. Heel Nederland was gek op Pien. Wat niemand wist, was dat in diezelfde tijd Monique meerdere keren per dag boven het toilet hing om alles wat zij gegeten had weer kwijt te raken. Monique had een eetstoornis en probeerde op alle mogelijke manieren dun te blijven. Inmiddels is ze al 25 jaar van haar eetstoornis genezen en coacht ze nu mensen met eetproblemen.

(helaas niet meer via uitzendinggemist te bekijken)

'Puberruil' met oud-cliënte bij Human Concern, de 17-jarige Merel Looijen
(Uitzending 30 oktober 2012 Ned 3 KRO)

In het tv-programma KRO Puberruil op Nederland 3 worden elke week twee pubers gevolgd die vijf dagen van gezin en leven ruilen. Merel Looijen, oud-cliënte bij Human Concern, was dinsdag 30 oktober te zien in het programma. In de aflevering vertelt Merel over de eetstoornis Anorexia Nervosa die ze heeft overwonnen. Lees meer over Merel en hoe ze anorexia heeft overwonnen. Bekijk de aflevering met Merel terug.'It gets better' portret over de 22-jarige Sari -
(Uitzending 10 juli 2012 Ned. 3 BNN)Sari heeft anorexia en Leontien van Moorsel heeft dat vroeger ook gehad. De oud-kampioen wielrennen hoopt met haar persoonlijke verhaal Sari op weg te helpen naar een toekomst zonder eetstoornis. Bekijk
de aflevering.

'Achter de voordeur' Petra Kersbergen, ervaringsdeskundige van Stichting JIJ – (Uitzending 30 juni 2012 Ned.1 NCRV)

Zij vertelde over haar (anorexia)verleden en hoe het nu met haar gaat. Bekijk het programma.

'Demi Lovato: Stay Strong' – (verschenen maart 2012, MTV documentaire)Demi Lovato is vooral in Amerika bekend als actrice en zangeres. Ze leed aan boulimia en automutilatie, en kampte met drugs- en drankproblemen. In 2010 bracht ze een aantal maanden in een afkickkliniek door. Ze vindt het belangrijk fans te waarschuwen voor de gevolgen van eetstoornissen. Samen met MTVmaakte ze de documentaire 'Stay Strong' waarin ze openlijk vertelt over haar psychische problemen en over de tijd voorafgaand en na haar opname in
rehab. Bekijk de documentaire op MTV.com.'XXS' (uitzending augustus 2010 KRO)In het programma XXS volgt Yvon Jaspers 5 jonge mensen met een eetstoornis. Bekijk de afleveringen op
Uitzendinggemist.nl.'Vel over probleem' (documentaire geproduceerd door Jessica Villerius, productiejaar 2009)In de documentaire dringt maakster Jessica Villerius diep binnen in de wereld van anorexiapatiënten. Omdat Jessica zelf met een eetstoornis heeft geworsteld zijn de patienten ongekend openhartig tegen haar. De jongste patiënt die in de uitzending de strijd tegen deze dodelijke ziekte opneemt is nog maar 11 jaar oud. Deze uitzending hoorde bij een thema-avond over anorexia, vandaar de opening van Yvon Jaspers. Ook de oprichtster en directeur van Human Concern Carmen Netten komt voor in de documentaire. Bekijk de documentaire.


Leontien van Moorsel & Eefje Kimmel over Anorexia – (Holland Sport uitzending 19 oktober 2009)

Start interview: 23.06

Het mooiste meisje van de klas – (Tros tv uitzending 22 januari 2009)

Uitzending over Carmen Netten (oprichtster Human Concern)

Jaap gaat op zoek naar het geheim van Carmen. Zij groeit op in het Friese Drachten waar zij menig jongenshart breekt. Als zij in 1981 op 14-jarige leeftijd in het roerige Amsterdam een balletopleiding gaat volgen, krijgt zij last van de eetstoornis anorexia, die haar bijna fataal wordt. Haar vrienden en vriendinnen zijn haar vrijwel allemaal uit het oog verloren. Heeft zij haar eetstoornis overwonnen en hoe kijkt zijzelf terug op haar schoolperiode? De periode dat zij het mooiste meisje van de klas was.
Bekijk deze aflevering terug.


Vel over Probleem (KRO 16 juli 2009)

In de documentaire dringt maakster Jessica Villerius diep binnen in de wereld van anorexiapatiënten.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.


Pauw & Witteman - Zorg anorexia-patiënten schiet tekort (VARA, 11 januari 2010_

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag probeert al enige tijd anorexia op de politieke agenda te zetten. Ze vindt dat er meer moet worden gedaan om anorexia te voorkomen en dat de behandeling van de patiënten anders aangepakt moet worden.CDA-Kamerlid Sabine Uitslag probeert al enige tijd anorexia op de politieke agenda te zetten. Ze vindt dat er meer moet worden gedaan om anorexia te voorkomen en dat de behandeling van de patiënten anders aangepakt moet worden. Daarom stelde ze naar aanleiding van de documentaire Vel over probleem van Jessica Villerius

Kamervragen aan Minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

KRO'S XXS - (KRO 18 juli 2010 t/m 18 mei 2011)

Yvon Jaspers volgde in 2010 een jaar lang vijf jonge mensen die alles in zich hadden om een mooi leven te leiden, gelukkig te zijn. Totdat een verwoestende eetstoornis alles drastisch veranderde.


Uitzending 1: Leven met anorexia


Klik hier om te overige 7 afleveringen te bekijken.

|

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Beperkt houdbaar – (Holland Doc 20 juli 2010)

In 'Beperkt Houdbaar' laat Sunny Bergman zich, net als in haar vorige films, inspireren door haar persoonlijke leven. Op 34-jarige leeftijd is Sunny bang om binnenkort niet meer aantrekkelijk te zijn, terwijl ze tegelijkertijd boos is dat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk beoordeeld worden.Jongen met anorexia vertelt zijn verhaal (Z@app live 12 januari 2012)Schepper & Co in het land – (Lianne Hans NCRV, 9 december 2011)

Als dochter van een boer was Lianne Hans een stevig meisje. Ze kreeg daar soms nare opmerkingen over. Dus begon ze 'gewoon'met minder eten. Het was het begin van een neerwaarste spiraal waar het hele gezin in werd meegesleurd.Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
Mijn dochter eet niet
(Dossier docu RTL4)

Documentaire over een meisje met anorexia.

I'm a boy anorexic
(RTL 4 30 janurari 2010)

Britse documentaire over drie jongens die lijden aan anorexia en

in de Londense kliniek Rhodes Farm zijn opgenomen.Stay strong - Trailer documentaire Demi Lovato (MTV)

De 19-jarige zangeres en actrice Demi Lovato is open over haar behandeling en het herstel van een eetstoornis in een nieuwe documentaire op MTV. Demi Lovato heeft besloten om haar persoonlijke verhaal te delen om zo ook andere jongens en meisjes die lijden aan een eetstoornis te kunnen helpen.Klik
hier om de gehele documentaire te bekijken.Dun, dunner, dunst(Rondom 10, 24 ooktober 2009)

In Rondom10: Hoe eetstoornissen tienduizenden meisjes, vrouwen, maar ook jongens en mannen in de greep houden.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


JE zal het maar hebben – (Eetproblemen BNN, 2 september 2002 )

Wendy eet gemakkelijk een hele snackmuur in d'r eentje leeg. Ruth kan ook veel eten, maar zorgt er voor dat ze alles meteen weer eruit werkt. Voor Tessa maakt het helemaal niets uit wat ze eet: ze ruikt en proeft niets. Aandacht voor de eetstoornissen anosmie, eetbuistoornissen en boulimia nervosa.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Motel De Jong - Rianne Meijer (VPRO, 25 november 2011)

Rianne Meijer schreef een boek over haar anorexia. Zij is te gast bij Motel De Jong kijkt naar zichzelf in de spiegelkamer terwijl Wilfried de Jong een column over haar voorleest.

Rianne Meijer is auteur van het boek 'De Ana files'.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


De wandeling - Vanessa Coolen: “Aan een postzegel likte ik niet meer vanwege de calorieën" (KRO, 23 januari 2009)

Vijftien jaar is Vanessa Coolen (29) als ze met een paar vriendinnen een weddenschap afsluit om wat kilo's kwijt te raken. De lijnpoging loopt volledig uit de hand. Op haar dieptepunt weegt Vanessa 39 kilo bij een lengte van 1.78 meter. “Ik was een skelet, maar ik zag alleen maar vetrollen."

Vannessa Coolen is auteur van het boek 'Op het bot'. Het boek is te vinden en te bestellen onder Speciaal voor jou 'TO READ'.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Nieuwsuur - Té gezond eten werkt averechts (NTR, 11 augustus 2011)

Geobsedeerd gezond eten. Patiënten eten alleen rauwe groenten en fruit en krijgen daardoor maar een zeer beperkt arsenaal aan voedingsstoffen binnen. Nieuwsuur spreekt vanavond met onder andere patiënten, een orthopedagoge Willemijn Tan, tevens therapeute Human Concern en een raw food-expert. Gezond leven, dat is genoeg bewegen en gezond eten; een afgewogen dieet met veel groente en fruit. Dat is algemeen bekend, maar ook daarin kun je doorschieten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl