Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Wat is Andere gespecificeerde voedings- en eetstoornis?

De eetstoornis Andere gespecificeerde Voedings- of Eetstoornis (Other Specified Feeding of Eating Disorder/OSFED) heeft de symptomen van bijvoorbeeld anorexia, boulimia of eetbuistoornis (BED) maar 'voldoet' niet helemaal aan de criteria van de andere eetstoornissen.

Voorheen viel deze categorie onder eetstoornis NAO, sinds de DSM 5 heet de eetstoornis anders. Bij elke eetstoornis draait je leven om eten en niet eten en deze obsessieve gedachten gaan gepaard met een allesoverheersende angst om dik te worden of te blijven.

Van de eetstoornis 'andere gespecificeerde' is bijvoorbeeld sprake als:


  • Je aan alle criteria van anorexia nervosa voldoet, maar jouw gewicht, ondanks gewichtsverlies, binnen de normale grenzen valt;
  • Je aan alle criteria van boulimia nervosa voldoet, maar de eetbuien en het compensatiegedrag zich gemiddeld minder dan één keer per week en/of gedurende minder dan drie maanden voordoen;
  • Je herhaaldelijk purgeert om het lichaamsgewicht of de lichaamsvorm te beïnvloeden (zoals het opwekken van braken, misbruik van laxeermiddelen of andere medicijnen) zonder dat sprake is van eetbuien.
  • Er herhaalde episoden zijn met nachtelijk eten, die zich uiten in eten na het 's nachts ontwaken of in een overdadige consumptie na de avondmaaltijd. De betrokkene is zich van het eten bewust en kan het zich herinneren. Het nachtelijke eten veroorzaakt significante lijdensdruk en/of beperkingen in het functioneren.

Even ernstig als andere eetstoornissen
Cliënten die niet in het specifieke 'hokje' anorexia of boulimia 'passen', kunnen net als hun omgeving, geneigd zijn de diagnose eetstoornis Andere gespecificeerde op te vatten alsof het 'niet erg genoeg is' of 'geen echte eetstoornis' betreft. Niets is minder waar: deze eetstoornis is net zo ernstig als de andere typen eetstoornissen, evenals de gevolgen ervan. In de praktijk is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen niet altijd scherp te trekken. Anorectische en boulimische periodes kunnen elkaar afwisselen, opvolgen of zelfs samengaan.

Hoe ontstaat eetstoornis Andere gespecificeerde?


Eetstoornis Andere gespecificeerde heeft evenals anorexia en BED (Binge Eating Disorder = eetbuistoornis) verschillende oorzaken, zoals ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Vaak is het zo dat een bepaalde gebeurtenis de emmer doet overlopen en maakt dat een eetstoornis zich openbaart of ontwikkelt. Lees meer over mogelijke oorzaken.

Wat zijn de gevolgen?


Net als bij anorexia, boulimia en eetbuistoornis (BED) heeft de eetstoornis Andere gespecificeerde grote psychische en sociale gevolgen. Wie een eetstoornis heeft, voelt zich minderwaardig en onzeker; is vaak depressief en eenzaam. Na verloop van tijd kom je in een sociaal isolement, omdat je je niet meer goed voelt tussen anderen, jezelf niet de moeite waard vindt, onzeker bent of het fenomeen eten op alle mogelijk manieren probeert te ontwijken. Eenzaamheid is het gevolg.

Fysieke gevolgen

  • Door veelvuldig te braken kunnen je slokdarm en klieren (opgezwollen gezicht) geïrriteerd raken.
  • Tanden hebben ook te lijden onder overmatig overgeven. Zij worden aangetast door het maagzuur, dat tijdens het braken het tandglazuur aantast.
  • Een tekort aan ijzer (bloedarmoede), zout (uitdroging), mineralen (kalium), vitamines en eiwitten, komt zowel bij anorexia en boulimia voor. Een kaliumtekort kan zelfs levensgevaarlijk zijn, omdat het hartritmestoornissen en in het ergste geval een hartstilstand kan veroorzaken.
  • Botontkalking is een ander negatief effect.
  • Het gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot uitdroging, luiheid of stilstand van de darmen, hevige buikpijn en obstipatie.

Lees meer over mogelijke gevolgen.

Op weg naar herstel
Veel van de lichamelijke gevolgen herstellen zich wanneer je weer voldoende gaat eten, stopt met braken en laxeren en een normaal gewicht krijgt. De aantasting van het glazuur en botontkalking zijn helaas van blijvende aard. In de meeste gevallen komt ook de menstruatie na verloop van tijd terug. Soms kan het zijn dat iemand na langdurig en extreem gebruik van laxeermiddelen klachten houdt aan darmen en maag.


De behandeling van eetstoornis andere gespecificeerde

Welke eetstoornis je ook hebt, hoe jong of oud je bent, hoe vaak je ook al elders bent behandeld: Human Concern gelooft dat blijvend herstel mogelijk is als oorzaken in plaats van symptomen aangepakt worden. Zelfvertrouwen, omgaan met emoties, lichamelijk beter worden, sociale vaardigheden en positief denken over lichaam en voeding spelen hierbij een belangrijke rol. De behandeling volgt jou als cliënt en niet andersom. Heb je een terugval? Die zien wij als onderdeel van de behandeling: soms zet je twee stappen vooruit en weer eentje achteruit. Lees meer over het behandelaanbod van Human Concern.

Lees meer over:

Overige gespecificeerde voedings- en eetstoornis en ongespecificeerde voedings- en eetstoornis in de DSM

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl