Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Wat is boulimia?

Wat is boulimia nervosa?

Wat is boulimia nervosa?Wat is boulimia en hoe krijg je het? Boulimia nervosa betekent letterlijk 'eten als een os door psychische oorzaak'. Bij de eetstoornis boulimia worden eetbuien afgewisseld met braken, laxeren of perioden van streng lijnen. 'Compenseren' wordt dit genoemd.


Symptomen boulimia nervosa

  • Je hebt last van overwegend grote en/of kleine eetbuien, waarbij je achter elkaar zoet en calorierijk voedsel inneemt;
  • Je hebt het gevoel dat het onmogelijk is om de eetbui te stoppen of voorkomen. De drang is heel groot;
  • Tijdens een eetbui voel je je gespannen, eenzaam en gedeprimeerd, maar soms ook tijdelijk rustig, getroost of minder eenzaam;
  • Je beleeft de aanvallen als een 'mislukking'. Dit geeft je gevoelens van schuld en schaamte;
  • Daarom houd je de eetstoornis verborgen. Je eet stiekem.

Het stiekeme eten én het feit dat mensen met boulimia vaak een normaal gewicht hebben en redelijk normaal met eten omgaan in het bijzijn van anderen, maakt dat je soms heel lang een eetstoornis kunt hebben zonder dat de omgeving het doorheeft. Iemand met anorexia wordt relatief eerder gewezen op haar probleem door anderen, omdat het zowel lichamelijk als in het gedrag zichtbaar is. Boulimia nervosa is als officiële eetstoornis opgenomen in de DSM-V.

In de praktijk is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen zeker niet altijd even scherp te trekken. Anorectische en boulimische periodes kunnen elkaar afwisselen, opvolgen of zelfs samengaan.


Hoe ontstaat boulimia nervosa?

Of je nu aan boulimia of anorexia lijdt: je leven wordt beheerst door eten en niet eten. Obsessieve gedachten over eten spoken continu door je hoofd, net als de allesoverheersende angst om dik te worden of te blijven. Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen. Boulimia kan evenals anorexia en eetbuistoornis/BED (Binge Eating Disorder) verschillende oorzaken hebben. Het is vaak een samenloop van omstandigheden, waarin verschillende factoren een rol spelen: 'aanleg' in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Vaak is het zo dat een bepaalde gebeurtenis de emmer doet overlopen en maakt dat een eetstoornis zich openbaart of ontwikkelt.


Wat zijn de gevolgen van boulimia nervosa?

Net als bij anorexia en de eetbuistoornis (BED) heeft boulimia nogal wat psychische en sociale gevolgen. Daarnaast kan deze eetstoornis ook flinke lichamelijke risico's opleveren.

Psychische en sociale gevolgen boulimia
Iemand met een eetstoornis voelt zich minderwaardig en onzeker. Is vaak depressief en eenzaam. Soms kan iemand psychisch zo in de knel raken en zich zo ongelukkig voelen dat hij of zij suïcide (zelfmoord) overweegt. Als je een eetstoornis hebt, kom je na verloop van tijd in een sociaal isolement, omdat je je niet meer goed voelt tussen anderen. Je vindt jezelf niet de moeite waard, bent onzeker is of je wilt gewoon het fenomeen eten op alle mogelijk manieren ontwijken. Eenzaamheid is het gevolg.

Lichamelijke gevolgen boulimia
Door het veelvuldige braken kan irritatie van de slokdarm en klieren (opgezwollen gezicht) optreden. Ook tanden hebben te lijden onder overmatig overgeven. Zij worden aangetast door het maagzuur dat tijdens het spugen in contact komt met het tandglazuur.

Een tekort aan ijzer (bloedarmoede), zout (uitdroging), mineralen (kalium), vitamines, eiwitten, komt zowel bij anorexia als bij boulimia voor. Een kaliumtekort kan zelfs levensgevaarlijk zijn, omdat hartritmestoornissen en in het ergste geval een hartstilstand het gevolg kunnen zijn. Bij het gebruik van laxeermiddelen kan uitdroging optreden, luiheid of stilstand van de darmen, hevige buikpijn en obstipatie.

Het wegvallen van de menstruatie bij vrouwen en de impotentie bij mannen zijn een van de eerste tekenen dat er lichamelijk het een en ander niet in orde is. Zowel bij boulimia als bij anorexia.

Veel van deze lichamelijke gevolgen herstellen zich weer wanneer je weer normaal gaat eten en daardoor een normaal gewicht krijgt, en als je stopt met braken en laxeren. Behalve de aantasting van het glazuur en botontkalking; die zijn van blijvende aard. In de meeste gevallen komt de menstruatie ook na verloop van tijd terug. Soms kan het zijn dat je na langdurig en extreem gebruik van laxeermiddelen klachten houdt aan darmen en maag.

Ervaring met boulimia
Een eetstoornis hoeft niet zichtbaar te zijn. Wist ik véél. Achteraf wou ik dat ik eerder iemand in vertrouwen had genomen. Echt had verteld wat er in me omging. Wat ik dacht, wat ik voelde, wat ik wenste, wat ik mezelf aandeed. Oud-cliënt Liza
Lees meer ervaringsverhalen.

Behandeling boulimia nervosa
Human Concern biedt een hoogspecialistische behandeling van de eetstoornis boulimia. Lees meer over onze behandeltrajecten of hoe je je kunt aanmelden voor een behandeling van boulimia.

Bekijk ook: Cliënt met boulimia maakt indrukwekkend filmpje

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info [at] humanconcern [punt] nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle [at] humanconcern [punt] nl