Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Wat is een eetbuistoornis?

Wat is een eetbuistoornis? Hoe ontstaat een eetbuistoornis en wat zijn de gevolgen? Als je kampt met de derde, veel voorkomende eetstoornis eetbuistoornis (of Binge Eating Disorder / BED), heb je eetbuien zonder pogingen te doen om voedsel kwijt te raken, te verbranden of dit jezelf te onthouden (zoals bij boulimia nervosa of eetstoornis NAO).

Door niet te 'compenseren', kom je aan en krijg je op den duur overgewicht. Vaak leidt dit tot negatieve medische gevolgen, zoals beperkte bewegingsvrijheid, suikerziekte en hoge bloeddruk. Je eetstoornis is bovendien zichtbaar.

Symptomen eetbuistoornis (BED)

  • Je eet veel in korte tijd;
  • Je hebt het gevoel dat je de eetbuien absoluut niet onder controle hebt, je blijft eten naar binnen proppen en kunt niet stoppen;
  • Je beleeft nauwelijks plezier aan een eetbui, je proeft het vaak niet eens;
  • Na afloop voel je je zwak en schuldig.
Een eetbuistoornis is veel meer dan frustratie 'weg-eten'. Het kan je hele leven overheersen. Je zult veel van de genoemde punten bij boulimia en anorexia herkennen. In de praktijk is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen zeker niet altijd even scherp te trekken.

Verschil eetbuistoornis (BED) en obesitas

BED kun je letterlijk vertalen als eetbuistoornis en verschilt aanzienlijk van obesitas (obesity), omdat mensen met obesitas de hele dag door eten. Obesitas is geen stoornis of ziekte, het is een lichamelijke toestand van ernstig tot zeer ernstig overgewicht. Aan obesitas kan een eetstoornis ten grondslag liggen. Net als anorexia nervosa en boulimia nervosa is BED opgenomen in de DSM-5 als officiële eetstoornis.

Hoe ontstaat een eetbuistoornis (BED)?

Als je een eetprobleem hebt, word je in het algemeen beheerst door eten en niet eten. Obsessieve gedachten rondom eten gaan gepaard met een allesoverheersende angst om dik te worden of te blijven. De eetbuistoornis heeft net als anorexia en boulimia geen specifieke oorzaak. Het gaat vaak om een samenloop van omstandigheden waarin verschillende factoren een rol spelen: 'aanleg' in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Wel is het vaak zo dat een bepaalde gebeurtenis de emmer doet overlopen en maakt dat een eetstoornis zich openbaart of ontwikkelt.

Wat zijn de gevolgen van een eetbuistoornis (BED)?

Net als bij anorexia en boulimia kan een eetbuistoornis flink wat psychische, sociale en lichamelijke gevolgen hebben.
Je voelt je eenzaam, minderwaardig en bent vaak depressief. Na verloop van tijd kom je in een sociaal isolement, omdat je je niet meer goed voelt tussen anderen. Je vindt jezelf niet de moeite waard, bent onzeker of wilt gewoon het fenomeen eten op alle mogelijk manieren ontwijken. Eenzaamheid is het gevolg. Soms kan iemand met BED psychisch zo in de knel raken en zich zo ongelukkig voelen, dat hij of zij suïcide (zelfmoord) overweegt.
Bij een eetbuistoornis kan overgewicht zorgen voor kortademigheid, beperkte bewegingsvrijheid, pijnlijke gewrichten, diabetes, suikerziekte, spijsverteringsklachten en hart- en vaatziektes als gevolg van hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.

Het wegvallen van de menstruatie is bij vrouwen vaak een van de eerste tekenen dat er lichamelijk iets niet in orde is. Bij mannen is dit impotentie. Dit geldt zowel bij een eetbuistoornis als bij anorexia en boulimia.
Veel van deze lichamelijke gevolgen herstellen zich wanneer iemand weer normaal gaat eten en een normaal gewicht krijgt.

Behandeling eetbuistoornis (BED)
Human Concern biedt een hoogspecialistische behandeling van eetstoornissen als een eetbuistoornis (BED). Lees meer over onze behandeltrajecten of meld je aan voor een behandeling.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl