Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Ervaringen
< Terug naar overzicht

Hoop doet (be)leven op de Eetstoornis Bewust Zijn Dag!

Hoop doet (be)leven op de Eetstoornis Bewust Zijn Dag! 04 dec 2015

“We zijn blij dat je de moed hebt gehad om vandaag te komen. Dat betekent dat je op z’n minst nieuwsgierig bent”, schrijft oprichter en inhoudelijk directeur van Human Concern Carmen Netten in het voorwoord van het Eetstoornis Bewust Zijn Dag-programmaboekje. Wie zijn deze moedige, nieuwsgierige mensen nu precies? Welke wanhoop heeft hen hier gebracht? En: hoe kijken ze terug op deze dag? We vroegen dit Roos, Sarly, Alice en hun naasten.

Wat heeft jullie hier gebracht?

Sarli (19): “Ik hoop hier te gaan zien en geloven dat het echt goed kan komen met me. Ik wil me laten inspireren door de ervaringsprofessionals en ben op zoek naar een stukje begrip en herkenning. Ruim drie jaar geleden begon ik met minder snoepen en meer bewegen. Heel onschuldig eigenlijk, maar al snel veranderde eten, en vooral niet-eten, in een razende trein die ik niet kon stoppen. Ik heb al een flink aantal behandelingen achter de rug die steeds bleven steken op motivatie. Afgelopen jaar heb ik bijna volledig doorgebracht in een kliniek voor eetstoornissen. Steeds meer realiseerde ik me: dit wil ik niet meer. Ik wil een leven zonder eetstoornis. Twee weken geleden ben ik begonnen met de behandeling bij Human Concern.”

Vader John: “Wanhoop is voor mij mijn dochter verstrikt zien in een eetstoornis. Wanhoop is alles willen doen en geven om haar eruit te halen, maar moeten toezien dat ze steeds verder afglijdt. Het is heel moeilijk geweest om lichtpuntjes te blijven zien, om toe te moeten geven dat een volgende therapie ook niet werkt. We hebben nu de hoop dat Human Concern ons kan helpen. Als ouders zijn we al naar vier bijeenkomsten voor naastbetrokkenen geweest en dit geeft ons moed voor de toekomst.”

Moeder Jolanda: “Wat ik het moeilijkste vond de afgelopen jaren is dat Sarli niet gemotiveerd raakte om te leven, terwijl ik zoveel moois zie in haar en in het leven. Het is zwaar om niet op een lijn te zitten met haar en te merken dat ons gezin door de eetstoornis uit elkaar valt. Ik hoop dat ze hier vandaag de hoop en motivatie voor de toekomst vindt. Ze erkent nu dat ze een probleem heeft, maar ze weet nog niet hoe ze eruit kan komen.”

Wat neem je mee naar huis?

Sarli: “Een confronterende dag was het voor mij. Ik ben niet meer hoopvol geworden, dat niet. Ik merk dat ik erg zwart-wit denk. Dat ik het spannend vind om hoop te hebben. Ik wil eigenlijk dat er per direct iets verandert en vind het moeilijk om te horen dat hier veel tijd en moeite voor nodig zijn. Wel heb ik veel herkenning gevoeld door de verhalen van anderen.”

John: “Ik heb een zwaar hoofd gekregen van alle informatie, maar bovenal een goed gevoel. Ik vond het bemoedigend om mensen te horen en spreken die al verder zijn dan wij. Bij wie herstel verwezenlijkt is. Het verhaal van Marije bijvoorbeeld tijdens de workshop ‘Herstel is mogelijk’. Of dat van Vereniging rond eetstoornissen Weet-voorzitter Jesus de la Torre y Rivas, waarin hij vertelde hoe hij elke nieuwe therapie van zijn dochter hoopvol gestemd was, waarna de wanhoop weer toesloeg. En dat de wanhoop uiteindelijk de hoop voedt. Verder werd bevestigd wat we al ervaren hebben met Sarli: door je alleen op eten te richten in de behandeling, herstel je niet duurzaam. Vandaag zag ik in dat we nog een flink proces te gaan hebben.”

Jolanda: “Wat me opviel, was hoe vriendelijk, open en warm iedereen is. Ik word altijd emotioneel als ik de verhalen van anderen hoor bij Human Concern. Ze zijn zo herkenbaar. Ik neem mee dat het ook belangrijk is om aan m’n eigen persoonlijke ontwikkeling te werken, om eerlijk te kijken naar negatieve gevoelens die ik zelf ervaar. Daarmee help ik Sarli uiteindelijk ook en dat is wat we allemaal zo graag willen.”

Lees ook de ervaring van Alice en haar man Evert.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl