Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
HC in de media
< Terug naar overzicht

Interview met Ron Meijering

Interview met Ron Meijering 12 apr 2012


Human Concern interviewde Ron Meijering, oprichter van anorexiajongens.nl

-Is anorexiajongens.nl alleen voor jongens met anorexia, of voor jongens met alle varianten van eetstoornissen?

Anorexia jongens is op dit moment alleen gericht op jongens en mannen met Anorexia. We willen het heel graag breder trekken maar daarvoor missen we op dit moment de expertise. We willen heel graag de vervolgstap maken naar een bredere uitrol van de doelgroep, maar dit moet samen met een partner die ons daarin kan en wil begeleiden. Wat we erg belangrijk vinden is dat we op een open en eerlijke manier advies kunnen geven en dat de partner dezelfde ideeën nastreeft.

- Waarom speciaal voor jongens? Is het nodig? Is er te weinig aandacht voor jongens met een eetprobleem?

De reden dat we ons speciaal op jongens richten is eigenlijk erg simpel. Als oprichter van de stichting heb ik zelf Anorexia gehad. Was er van overtuigd dat er in de eetstoornis “wereld" voldoende aandacht was en is voor mannen en jongens. Na een gesprek met een vriendin van mijn zus die mensen met een eetstoornis behandeld werd ik uit de “droom" wakker geschut. Zij gaf aan dat er weinig tot geen informatie was op internet voor jongens en mannen met een eetstoornis. Na wat rondsurfen op internet kwam ik er achter dat het ook zo was. Daardoor werd ik gemotiveerd en dacht daar kan en daar moet ik wat aan doen, vooral na een rondje bellen met een 2-tal stichtingen die zich inzetten voor mensen met een eetstoornis. Zij gaven aan dat het probleem relatief klein was en dat de groep te klein was om er speciaal aandacht aan te geven.

- Hoe is anorexiajongens.nl ontstaan?

Het is ontstaan omdat ik persoonlijk het ongelofelijk vond dat er bij de gevestigde “orde" geen tot heel weinig informatie te vinden was over Anorexia bij jongens/mannen. Na speurwerk op internet kwam ik erachter dat in België en Groot Brittannië wel web portals zijn waar jongens en mannen terecht kunnen voor informatie. Ik wilde dat dit ook in Nederland te vinden was. Een portal waar jongens/ mannen en ouders en verzorgers informatie kunnen die specifiek gericht is op jongens/mannen.

- Met welke vooroordelen kampen jongens met een eetstoornis? Is dat anders bij de jongens dan bij de meiden?

Dat het een echte “meiden" ziekte is en dat als je toegeeft dat je een eetstoornis je eigenlijk maar een mietje bent. Ik denk dat meiden onder elkaar er makkelijker over kunnen praten, dit omdat de aandacht in de media er ook is voor deze “meidenziekte". Jongens onder elkaar hebben het over hele andere stoere zaken. Dus de drempel voor een jongen om het er over te hebben is dan erg hoog.

- Waarom zijn jullie samen gaan werken met Human Concern?

Wat mij enorm aansprak in Human Concern is de manier van benaderen van Anorexia. In de gevestigde “order" wordt het eten behandeld en niet de onderliggende problemen. De reden hiervoor is mijn inziens dat je daarmee sneller resultaat kan boeken als met de behandeling van het onderliggende probleem. Human Concern benaderd de behandeling van Anorexia op naar mijn idee de enige juiste manier, namelijk het onderliggende probleem aanpakken en niet alleen symptoom bestrijding.

-Wat doen jullie eraan om eetstoornissen bij jongens onder de aandacht te brengen?

Bij de introductie hebben we een persbericht uitgestuurd om het “probleem" van Anorexia bij jongens onder de aandacht te brengen. Dit heeft enorm veel response opgeleverd. Van Hart van Nederland tot de Wereld omroep heeft er aandacht aan besteed. Verder proberen we elke week een aantal artikelen te publiceren van andere media waar Anorexia bij jongens aandacht krijgt. Verder hebben we een hulpverlener bereid gevonden om wekelijks een blog te schrijven, waardoor het voor de lezer interessant is om terug te keren naar de website. Verder wordt elk bericht in Twitter en Facebook gepubliceerd. Daar zitten volgers bij die deze berichten weer retweeten. Een andere manier is dat we met een onderzoek gaan starten om inzicht te krijgen in de groep. Het verloop van het onderzoek willen we delen met de bezoekers van de website. Zij kunnen actief deel gaan nemen aan het onderzoek, door middel van polls en vragenlijsten op de website.

-Zijn er verschillen wat betreft een eetstoornis bij jongen in vergelijking tot een eetstoornis bij meiden?

Volgens mij zijn er wel verschillen maar in de keren hebben meisjes en jongens dezelfde problemen namelijk, laag zelfbeeld weinig zelfvertrouwen, geldingsdrang, pleaser zijn etc.…….

-Wat is er tot nu toe aan steun voor jongens met een eetstoornis? Waar kunnen ze terecht?

De website anorexiajongens.nl geeft steun aan de jongens/mannen met een eetstoornis. Verder kunnen ze op dit moment terecht bij de hulpverlening waar meisjes ook behandeld worden. Een specifieke behandeling die specifiek gericht is op jongens die is er niet.

-Wat biedt anorexia.nl aan jongens met een eetstoornis?

-De geïsoleerde groep jongens met anorexia betrekken in de samenleving;

*Vroege herkenning van de ziekte, zodat jongens snel en effectief worden geholpen;

*Een klankbord bieden aan jongens met anorexia nervosa;

*Informatie verstrekken over de ziekte aan jongens, ouders en hulpverleners

-Bieden jullie ook hulp en/of steun aan de omgeving van jongens met een eetstoornis?

Op dit moment is de website ons hoofdbezigheid, daar kunnen mannen en jongens en/of ouders en verzorgers informatie vinden. Verder kunnen ze in contact komen met lotgenoten in het forum.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl