Wetenschappelijk onderzoek
Duurzame genezing van een eetstoornis nastreven, is de missie van Human Concern. Samen met verschillende partners doen we wetenschappelijk onderzoek naar herstel. Hierbij richten we ons op twee hoofdthema’s om inzicht te krijgen in:
- Duurzame genezing van een eetstoornis;
- Bevorderen van duurzame genezing van een eetstoornis.
1. Inzicht in duurzame genezing Wat wordt precies verstaan onder duurzame genezing? Welke criteria zijn belangrijk om herstel aan te duiden en hoe kan dit gemeten en vergeleken worden? Dit zijn belangrijke vragen. Op dit moment zijn er veel definities en manieren om herstel van een eetstoornis te meten. Die definities sluiten niet altijd goed aan bij wat herstelde mensen beschouwen als belangrijk in het herstel van een eetstoornis. Ook is het lastig om onderzoek te vergelijken als herstel op verschillende manieren gemeten wordt. Duurzame genezing gaat daarnaast over meer dan alleen het verminderen van symptomen, maar heeft ook te maken met de ontwikkeling van positieve dingen, zoals zelfwaardering en betekenisvolle relaties.
Enkele onderzoeksprojecten binnen dit thema die op dit moment lopen zijn:
De relatie tussen welbevinden en eetstoornissymptomen in herstel; Wat is herstel van een eetstoornis en hoe bereiken we daar consensus over?; Duurzaam herstel (follow-up onderzoek).
2. Inzicht in het bevorderen van duurzame genezing Welke zaken bevorderen het herstel of duurzame genezing van een eetstoornis?, is de algemene vraag binnen dit thema. Een belangrijk onderdeel daarbinnen is de kwaliteit van de behandelingen die Human Concern aanbiedt. Als specialistische GGZ-instelling is het van groot belang om inzicht te hebben in de kwaliteit en effectiviteit van de geboden zorg. Ook zorgverzekeraars, die kwalitatief goede zorg voor hun verzekerden willen inkopen, verlangen hierin inzicht en sturen bij de inkoop van zorg op kwaliteitsindicatoren.
Twee belangrijke indicatoren voor kwalitatief goede behandelingen zijn de uitkomst van de zorg (het gezondheidsresultaat) en de patiëntgerichtheid. De onderzoeksprojecten die Human Concern uitvoert, zijn zorgvuldig uitgekozen binnen deze context van goede zorg.
Enkele onderzoeksprojecten binnen dit thema die op dit moment lopen zijn:
Ervaringsprofessionaliteit; Inzicht in het behandelverleden; Behandeluitkomsten (ROM) & zorgpad analyse; Cliënttevredenheid. Samenwerkingspartners Human Concern werkt op het gebied van onderzoek samen met verschillende partners, zoals:
De Universiteit van Leiden, afdeling Klinische Psychologie, onder leiding van Dr. Greta Noordenbos; Universiteit Twente, vakgroep Psychologie, Gezondheid & techniek, onder leiding van Prof. Dr. Gerben Westerhof en Prof. Dr. Ernst Bohlmeijer; Academy for Eating Disorders, Special Interest Group (SIG) Professionals & Recovery.
Publicaties en meer informatie Meer informatie is beschikbaar via Sander de Vos, Wetenschappelijk Onderzoeker bij Human Concern (s.devos@humanconcern.nl).
Deel deze pagina