Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Babette Edelman, MSc

Babette Edelman, MSc

Mijn naam is Babette Edelman en ik werk als Ervaringsprofessional® en coördinator van de Startgroep bij Human Concern. Ik heb de opleiding psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gevolgd. Tijdens mijn studie in 2012 had ik vrijstelling voor mijn minor. Die vrije tijd heb ik aangegrepen om in contact te komen met Human Concern. Ik begon toen als vrijwilliger bij het secretariaat. Een prachtbaan, waarna ik gelukkig mocht blijven als vaste medewerker. Hierna heb ik diverse functies mogen vervullen binnen Human Concern, waardoor mijn 'HC-hart' steeds meer is gaan groeien. Nu ben ik nu gekomen waar ik wilde zijn: Human Concern therapeut.

Door een sterke angst voor falen, het gevoel dat ik me constant moest bewijzen tegenover anderen, perfectionisme en onzekerheid kwam ik in de greep van de eetstoornis. Ik had het gevoel dat ik dom was, dat ik nergens écht goed in was. Dat andere mensen mij niet leuk vonden. De vrouwelijke vormen kwamen snel in mijn jeugd, en hier kreeg ik veel complimenten over. Dit gaf mij het gevoel dat ik wél iets had, dat ik wél een kwaliteit had: namelijk mijn lichaam. Maar ik begon na een tijd aan te komen, en kreeg dat ook te horen vanuit mijn omgeving. Toen begon de angst: maar als ik mijn mooie lichaam kwijt ben, wat stel ik dan nog voor? Waarom zouden mensen mij dan nog leuk en aardig vinden? Ik kon alleen maar aan één oplossing denken: afvallen en mijn oude lichaam terugkrijgen. Dit ging in kleine stapjes: van niet meer snoepen naar het overslaan van maaltijden. Het effect beviel me wel: ik kreeg veel complimentjes van mijn omgeving dat ik er goed uitzag.
Maar ik kreeg lichamelijke klachten omdat mijn lichaam niet genoeg energie en brandstof ontving. Ook kreeg ik van mijn omgeving steeds meer te horen dat ik “nu toch wel erg dun was". Ja, daar zat ik dan: elk moment had ik het koud en ik voelde me erg somber, ik voelde me erg eenzaam en had alleen nog maar de eetstoornis naast mijn zijde. En dat allemaal omdat ik mijn lichaam voor de ander wilde aanpassen, in plaats van voor mijzelf! Maar de eetstoornis had al grip op mij gekregen, het was een onderdeel van mij dat ik niet los durfde te laten. Ik had het nodig want ik was “het dunne, lieve meisje" en dit wilde ik niet loslaten want dat was mijn identiteit. Van de strijd herinner ik me nog vaak de gedachte: “hoe kom ik hier OOIT uit"? Wanhopig was ik, ik dacht dat ik de eetstoornis nooit los kon laten én ook met momenten niet wilde loslaten. Maar ik voelde steeds meer dat er toch wel meer nadelen aan de eetstoornis zaten dan voordelen. Daarnaast was er een keerpunt in mijn motivatie merkbaar doordat mijn vader tegen me zei “Geloof in jezelf, je kan voor je eigen geluk kiezen". Dit gaf mij het besef dat ik er wel degelijk zelf iets aan kon doen, dat ik mezelf een gelukkig leven ook mocht gunnen. Door mijn behandeling kreeg ik steeds meer de bevestiging dat ik daadwerkelijk van de eetstoornis af kon komen, dat ik kon leven zonder de eetstoornis en zelfstandig verder kon gaan. In kleine stapjes ging ik vooruit. Af en toe had ik een terugval en hier schrok ik altijd van. Dat wilde ik niet en tóch gebeurde het. Maar achteraf gezien was dit juist goed om me weer te focussen op de strijd tegen de eetstoornis. Het maakte me scherper en herinnerde mij eraan dat ik de eetstoornis niet meer in mijn leven wilde. Ik had steeds meer momenten dat ik niet meer met eten bezig was: in een restaurant kon ik kiezen wat ik wilde zonder te twijfelen over de calorieën, met boodschappen doen was ik ineens heel snel klaar en zat ik niet meer uren op de verpakking te kijken, bij vriendinnen eten was ineens leuk. Ik voelde steeds meer vrijheid, zelfstandigheid en geluk. Geluk met mezelf, wie ik was van binnen én buiten.

Ik zou je graag willen ondersteunen bij het vinden van dit geluk en ontdekken wat voor jou belangrijk is in deze strijd, wat jou kan helpen om te winnen van de eetstoornis. Het is echt mogelijk, geloof me, en wat er op je wacht na de overwinning is de mooiste prijs die je je maar kan bedenken: vrij zijn van de eetstoornis.

Babette

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl