Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Barbara van den Bos

Barbara van den Bos

Barbara van den Bos

Mijn naam is Barbara van den Bos en ik werk als Ervaringsprofessional® bij Human Concern. Ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening en omgangskunde gestudeerd. Na mijn studies heb ik drie jaar als jeugdhulpverlener gewerkt. Daarnaast ben ik yogadocente. Dit is extra bijzonder voor mij, omdat yoga me heeft geleerd stil te staan bij mijn gevoel, wat voor mij belangrijk is geweest in het overwinnen van mijn eeststoornis.

Al op jonge leeftijd raakte ik geobsedeerd door afvallen. Ik was als kind vrij stevig en hoorde dit ook regelmatig. Toen ik besloot te stoppen met snoepen kreeg ik positieve reacties uit mijn omgeving; mensen vonden dit een bijzondere prestatie van iemand van mijn leeftijd. Voor mij, als onzeker meisje dat graag overal bij wilde horen en hunkerde naar bevestiging, was dit een uitkomst. Ik had iets gevonden waar ik goed in was, wat resultaat opleverde en waar mensen me in bevestigden.

Niet snoepen ging langzaam over in maaltijden overslaan en later in niet tot nauwelijks eten. Ik leefde in deze tijd enkel vanuit mijn hoofd, alles wat ik deed werd gepland, in schema’s gezet en ging om resultaat. Ondanks dat ik nooit alleen was – ik plande mijn leven vol met sporten, studie en vrienden – voelde ik me eenzaam. Ik leefde met een enorm geheim en was mezelf kwijt. Ik was niet trouw aan wat ik nodig had, voelde of wilde. Sterker nog; ik wist dit niet eens. Ik voelde feilloos aan wat anderen wilden en deed dit dan, om zo mijn verslaving aan bevestiging te voeden.

Tijdens mijn stage in Curaçao begon ik steeds meer de nadelen van mijn eetstoornis te ervaren; ik viel regelmatig flauw, mijn haar viel uit en ik had het zelfs daar koud. Ook voelde ik me steeds vaker somber en energieloos. Ik wilde dit niet meer, ik wilde gelukkig zijn. Maar voor mijn gevoel was ik alleen nog maar de eetstoornis, hoe kon ik dit ooit loslaten? Ik kwam in een enorme tweestrijd, aan de ene kant wilde ik weer genieten van het leven en spontaan dingen kunnen doen. Aan de andere kant wilde ik absoluut niet aankomen.

In mijn eerste behandeling heb ik weer leren eten, echter veranderde mijn gevoel niet. Ik at nog steeds gepland, maakte schema’s en was hier obsessief mee bezig. Ik at exact wat op mijn blaadje stond, geen gram meer of minder. Mijn lichaam werd gezonder, maar verder was ik nog net zo ziek. Later ben ik door therapie en hypnotherapie achter de functie van mijn eetstoornis gekomen; Ik vond mezelf alleen de moeite waard als ik dun zou zijn. Alleen dan verdiende ik liefde en bevestiging. Ik had dit nodig om me staande te houden in het leven, om mijn onzekerheid te verbergen. Dit inzicht was het begin van herstel. Het ging met vallen en opstaan, maar hoe meer ik stil stond bij mijn gevoel, hierop vertrouwde, mild werd voor mezelf en mezelf gaf wat ik nodig had, hoe minder ik mijn eetstoornis nodig had.

Dat ik ooit van mijn eetstoornis zou genezen, had ik jaren geleden niet eens durven dromen. Ieder ander die ik hierin kan ondersteunen, is voor mij een cadeau. Ik ben het levende bewijs dat het echt mogelijk is en geloof mij; het leven heeft zo veel meer te bieden als je de stap durft te zetten en je weer vrij kunt zijn.

Barbara

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl