Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Marion Eilander

Marion Eilander

Ik ben Marion Eilander en ik werk als Ervaringsprofessional bij Human Concern in Zwolle. Ik heb de opleiding creatieve therapie aan de Hogeschool Utrecht gevolgd en ben afgestudeerd als beeldend therapeut. Als beeldend therapeut heb ik gewerkt met een grote diversiteit aan doelgroepen, binnen verschillende settings. Dit met name binnen de psychiatrie, maar ook binnen een ziekenhuis.

Beeldend werken is iets wat in mijn leven altijd al een grote rol heeft gespeeld. Ik was vaak en graag bezig met tekenen, schilderen, knutselen en andere creatieve uitingen. Door met allerlei materialen bezig te zijn creëerde ik mijn eigen wereld, waarin alles kon. Iets wat voor mij steeds belangrijker werd.

Ik was een gevoelig kind en was me al jong bewust van alles wat er om me heen gebeurde. Door een aantal verwarrende gebeurtenissen werd ik onzeker en bang, hier kon ik niet goed mee omgaan. Terwijl ik tegenover anderen deed alsof het goed met me ging, dreef ik steeds verder bij mezelf vandaan en trok ik me steeds verder terug. Uit het leven, maar ook uit mezelf. Níet eten ontdekte ik als een manier om niet te hoeven voelen en een manier om er niet te zijn, of eigenlijk letterlijk te verdwijnen. Ook voelde ik me er sterk en krachtig door, het gaf me houvast. Later werd wél eten een troost, iets om naar uit te kijken en iets om afleiding te bieden aan alles wat er van binnen was. En nu, achteraf, was eten denk ik ook een manier om letterlijk de leegte te vullen die ik voelde. Wel en niet eten wisselden elkaar af. Hoe tegenstrijdig dit ook kon voelen; hierin vond ik een veilig nest. Een veilig nest waarvan ik in de loop van de jaren steeds meer de beperkingen ging voelen; de zwaarte van de eenzaamheid, de leegte, het geheim, het niet gezien voelen in wat er wél was… En ik besloot op zoek te gaan naar hulp.

Mijn eetstoornis bleek als mijn enige houvast in mezelf, in het leven. Hoe kon ik dit loslaten? Na lange jaren proberen, stuntelen, moed en hoop verliezen en weer hervatten kwam ik maar moeizaam vooruit. Ik besefte uiteindelijk dat ik het zelf moest doen. Ik moest tegen de ideeën en overtuigingen ingaan, waarvan ik dacht dat ze me gelukkig maakten, terwijl ik er al jaren doodongelukkig van werd. Door vast te houden aan mijn eetstoornis, probeerde ik nog steeds iemand anders te zijn, iemand anders te worden. Ik ben op zoek gegaan naar mezelf. Op zoek naar mijn eigen waarheid over mezelf, over het leven. Weg van een pijnlijk verleden met onjuiste boodschappen. Allereerst hielp het beeldend bezig zijn mij hier enorm bij. Het was een manier waarop ik vorm kon geven aan dat wat er van binnen was en was het (letterlijk) de enige manier waarop ik vorm kon geven aan iets van mijzelf. Mijn beelden werden grondstof voor woorden en een manier om in contact te gaan met mezelf maar ook om hierover te kunnen communiceren met een ander. Daarnaast ervoer ik dat door veilig menselijk contact, geduld en aandacht van de ander, het gezien worden door de ander, erkenning en acceptatie te krijgen van wat ik voelde, ik het contact met mezelf kon hervinden. Daardoor ontstond herstel van kracht, geloof en hoop.

Het ontworstelen van een eetstoornis van 15 jaar was een lange en moeilijke weg, met veel verdriet over wat ik verloren heb in al die jaren. Maar uiteindelijk ook een mooie weg, die me heeft gebracht naar waar ik nu ben. En waar ik nu uit kan putten als hulpverlener en medereiziger.

In tegenstelling tot wat ik lang heb gedacht weet ik nu; ja, genezen van een eetstoornis is mogelijk! De weg is niet altijd mooi, makkelijk of zichtbaar. Het is zoeken, verdwalen en weer verder lopen. Maar waar beweging is, is groei en proces en herstel mogelijk en ben je, denk ik, als mens onderweg. Ik loop en zoek hierin graag (een stuk) met je mee. Mijn eigen ervaring heeft me laten zien en voelen waar een mens toe in staat is in een, zo leek het lang, uitzichtloze situatie. Daar ben jij ook toe in staat!

Marion

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl