Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Meral Soydas

Meral Soydas

Meral Soydas

Ik ben Meral Soydas, geboren in 1984 en ik heb psychologie en sportpsychologie gestudeerd. Ik heb in mijn werk als psycholoog met veel verschillende doelgroepen gewerkt en veel verschillende klachten voorbij zien komen. Naast psycholoog ben ik ook fotograaf en ben ik er in de afgelopen jaren steeds meer achter gekomen dat beide beroepen eigenlijk om hetzelfde draaien: jezelf zijn, jezelf durven laten zien, oog hebben voor de ander en de ander durven zien zoals hij of zij echt is. Ik geloof dan ook dat mijn werk als fotograaf mij een betere therapeut maakt en vice versa.

Jezelf zijn is iets wat niet altijd vanzelfsprekend was voor mij. Al vroeg begon ik om verschillende redenen bepaalde emoties te verbergen. Toen ik in de pubertijd kwam en mijn lichaam veranderde maakte dit me onzeker, maar durfde ik daar niet over te praten. Ik schaamde me voor mijn lichaam en probeerde het te veranderen. Hoe hard ik dit ook probeerde, het lukte me niet, omdat ik enorme trek kreeg van alles wat ik mezelf ontzegde en dit resulteerde in eetbuien. De schaamte, onzekerheid en mijn negatieve zelfbeeld namen hierdoor toe en de cirkel was rond. Ik durfde met niemand echt goed te praten over hoe het met me ging. Toen ik toch bij een psycholoog terechtkwam, werd ik weggestuurd. Wanneer ik gemotiveerd was om aan de eetstoornis NAO te werken, mocht ik terugkomen.

Hoewel ik blij was dat ik niet meer naar de psycholoog hoefde, voelde ik me ook teleurgesteld en verdrietig dat er niemand was die door mijn harde buitenkant heen prikte. Die bewuste afspraak heeft achteraf toch iets getriggerd, want ik besloot dat ik ‘ze wel even zou laten zien dat ik het ook wel alleen kon’.

Met veel geworstel, ups en downs probeerde ik steeds meer het negatieve beeld van mezelf los te laten en op zoek te gaan naar de positieve kanten die anderen blijkbaar wel in mij zagen. Het contact met vriendinnen werd persoonlijker en ik durfde steeds meer mezelf te zijn en te laten zien. Ik kreeg weer plezier in het leven, ging reizen, studeren en nam volop deel aan het leven. Toch bleef ik in die tijd nog met enige regelmaat last houden van eetbuien. Diverse kortere therapieën, maar ook het ‘uitslijten’ van bepaalde gewoontes zorgden er voor dat ik de laatste stappen kon zetten om mijn eetstoornis helemaal los te laten. Voor het eerst voelde ik dat het werkelijk hielp om met een therapeut te praten en voelde het niet als zwak om hulp te vragen maar als iets krachtigs. Ik gunde het mezelf lekker in mijn vel te zitten en ervaarde ik dat het me meer op zou leveren als ik hierbij hulp durfde te vragen. Als ik terugkijk vind ik het jammer dat ik deze stap nooit eerder durfde te zetten en dat ik het van mijzelf zo lang alleen heb moeten doen.

Ik hoop in mijn werk als Ervaringsprofessional® bij Human Concern anderen de kans te kunnen geven om ook te ervaren en te voelen dat je samen meer kunt bereiken dan alleen.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl