Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Sandra van den Oever

Sandra van den Oever

Ik ben Sandra van den Oever en werk sinds 2011 met ontzettend veel plezier bij Human Concern. Ik ben dankbaar dat ik elke dag weer stukjes mag meelopen met cliënten op de ontdekkingstocht in hun eetstoornis, op weg naar herstel.

In 2008 heb ik de Hbo-opleiding voor psychomotorische therapie afgerond. Dit is een therapievorm waarbij je niet alleen praat, maar waar we ook allerlei oefeningen en activiteiten doen waarin je kunt voelen en ervaren hoe iets voor je is en waar je kunt oefenen met ander gedrag. Zo vindt de één het bijvoorbeeld heel spannend om heel hard te slaan als we gaan boksen, en krijgt de ander het lastig als we een oefening doen met contact en grenzen; wat als ik langzaam op je af kom lopen en jij 'stop' moet zeggen? Durf je de grens aan te geven? Wat je van jezelf laat zien in de oefeningen vertelt veel over wie je bent en hoe je je voelt, en dit gebruiken we weer in de therapie.

Dan iets over mij..
Van jongs af aan kan ik me herinneren dat ik gevoelig ben, wat verlegen, en snel geraakt. Vanuit deze kant van mezelf houd ik van lezen en schrijven, van stilte, van in m'n eentje een stuk wandelen of skeeleren. Ik heb regelmatig behoefte aan alleen-zijn. Daarnaast was en ben ik ook een actief en ondernemend persoon, breed geïnteresseerd, creatief, sportief, impulsief, houdend van intense vriendschapsrelaties en samen-zijn. Nog steeds vind ik het een uitdaging om deze twee tegenovergestelde kanten van mezelf (de energie en kracht versus de rust en kwetsbaarheid) in één persoon te verenigen. Deze tegenstelling bood dan ook een ideale groeibodem voor de eetstoornis die ik rond het eind van de basisschool ontwikkelde en waar ik tot ongeveer mijn 25e last van heb gehad.

De kracht en energie ontdekte ik pas op latere leeftijd door (of dankzij?) de eetstoornis. Tot die tijd heb ik vooral de stille, emotionele, wat angstige en gevoelige kant van mezelf gevoeld en verafschuwd. Ik was onzeker, stil, wat faalangstig en loste dat op de basisschool op door me te spiegelen aan mijn hartsvriendinnetje. Wat zij deed, deed ik ook, wat zij leuk vond, vond ik ook fantastisch. Zij vormde mijn kompas, vertelde mij hoe het leven te leven. Ik probeerde haar te zijn, maar leerde niet hoe ik mijZelf moest zijn. Toen zij in groep 7 een ander 'hartsvriendinnetje' kreeg en mij gevoelsmatig 'in de steek liet', verloor ik mijn kompas en houvast.
Mijn gevoeligzijn werd door klasgenootjes en mijn ouders niet altijd goed begrepen: ja hoor, ga maar weer huilen of andere kinderen doen toch ook niet zo moeilijk? En lees toch eens een leuk meisjesboek, in plaats van al die serieuze volwassen boeken. Ook thuis was huilen en verdrietig zijn taboe, sterk, stoer en krachtig, dát werd gewaardeerd. Ik voelde veel afwijzing en leerde dat gevoelig en serieus zijn je kwetsbaar maakt, en dat die kwetsbaarheid tegen je gebruikt kon worden. En dus moest het weg. Ver, ver weg. Ik besloot op mijn 10e dat ik nooit meer zou huilen en dat niemand mij meer zou raken.

In de jaren erna ontwikkelde ik een eetstoornis. Deze begon op mijn 12e met anorectische fases, en sloeg jaren later, rond mijn 17e, door naar ernstige boulimia nervosa. Ik had geen normaal eetpatroon meer, had 3-5 keer per dag enorm grote eetbuien welke ik weer uitbraakte. Het leek wel een vicieuze cirkel: ik voelde me vreselijk slecht en vond mezelf waardeloos, wat ik probeerde te verdoven met een eetbui en braken, waardoor ik me nog weer slechter en meer waardeloos voelde. En toch bleef ik het doen: in de eetbuien vond ik troost, ontspanning, verdoving – en in het braken kon ik ontladen, ik kon er al mijn boosheid en frustraties kwijt en het gaf me het gevoel dat ik de baas was, dat ik bepaalde. Iets wat ik in mijn dagelijks leven miste.

Uiteindelijk liep ik vast in mijn studie en ben ik in therapie gegaan. Na een aantal jaar intensieve therapie was het 'klaar'. Ik had mijn gewicht en eetpatroon op orde, maar wist eigenlijk nog steeds niet goed wie ik was en wat ik wilde. Ik was nog steeds somber en vond mezelf nog steeds minderwaardig, anders en slecht. Een haptotherapeut vroeg mij elke week: wat wil JIJ, wat heb JIJ nodig, waar heb JIJ behoefte aan? In het begin raakte ik verward van haar vragen, wist ik veel wat ik nodig had, zij was toch de therapeut? Na verloop van tijd merkte ik echter dat ik die vragen aan meZelf begon te stellen: goh, waar heb ik zin in, waar heb IK behoefte aan? Langzaam maar zeker begon ik te luisteren naar de antwoorden, en daar begon dan eindelijk de ontwikkeling van mijn eigen kompas – en mijn échte herstel.

Inmiddels zijn we jaren verder en kan ik volmondig zeggen dat ik volledig hersteld ben van de eetstoornis. Ik vind mijn lichaam prima, ik denk nooit meer na over eten en laat mijn gevoel of gedachten over mezelf mijn eetpatroon niet meer bepalen. Ik eet zoals ik leef: intuïtief, vanuit gevoel, vanuit behoefte en vanuit verbinding met meZelf. Beide kanten van dit Zelf mogen er zijn: de kracht & de kwetsbaarheid. Dat is niet altijd makkelijk, maar het leeft wel het fijnst en dus streef ik daar elke dag weer naar – om alles er te laten zijn.

Ik ben enorm blij en dankbaar dat ik bij Human Concern mag werken met cliënten die nog midden in hun ontdekkingstocht van zichZelf en het Leven zitten. Ik ben blij dat ik mijn kwetsbaarheid en gevoeligheid niet meer hoef te verbergen, maar juist kan inzetten in het werken met cliënten, dat ik daarin voorbeeld mag zijn. Wetende dat het kan, dat herstellen van een eetstoornis kan, en dat basisvoorwaarde voor dat herstel is dat je mag zijn, met alles wat je bent, en alles wat je hebt, en alles wat er was en is. Zonder oordeel, zonder afwijzing. Alles is oké.

Ik ga graag met je op reis.

Sandra

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl