Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Tosca van Riel, MSc.

Tosca van Riel Mijn naam is Tosca van Riel en werk ik als Ervaringsprofessional® bij Human Concern in Amsterdam. Mijn studie klinische psychologie heb ik afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat ik als psycholoog werkzaam was, heb ik ruim 10 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als onder andere project manager. In het bedrijfsleven had ik het erg naar mijn zin maar omdat ik altijd al geïnteresseerd was in menselijk gedrag, besloot ik om naast mijn werk een aantal vakken binnen de opleiding psychologie te volgen. Ik raakte enorm geboeid en besloot uiteindelijk de gehele opleiding te volgen. Op dat moment wist ik dat ik als psycholoog wilde gaan werken. Na mijn afstuderen heb ik mijn baan in het bedrijfsleven opgezegd en vond ik een baan in de Basis GGZ, waar ik een aantal jaren heb gewerkt.

Tijdens de overgang van de basisschool naar de middelbare school ontstonden bij mij in eerste instantie depressieve klachten en angstklachten. Als klein meisje op de kleuterschool was ik altijd al erg verlegen en vond ik het moeilijk mezelf te laten zijn in de klas en vond ik het eng om buiten te spelen als ik niemand van de kinderen kende. De verandering van een veilige vertrouwde basisschool naar een grote middelbare school was voor mij als onzeker en angstig meisje dan ook erg moeilijk. Ik was alle grip op mijn leven kwijt en kon mezelf nauwelijks staande houden. In die tijd was elke schooldag opnieuw een strijd tegen angst. Nu besef ik dat ik extreme faalangst en een sociale fobie had. Omdat ik altijd erg stil was in de klas en mijn cijfers redelijk waren, besefte niemand hoe eenzaam en bang ik me voelde. Omdat ik te verlegen was om aan te geven hoe ellendig ik me voelde, werd er geen aandacht aan mijn extreme terugtrekgedrag en sombere stemming besteed en dachten docenten en familie dat mijn gedrag bij mijn puberteit hoorde.

Na mijn VWO ben ik Duitse taal- en letterkunde in Utrecht gaan studeren. Ik ging op kamers omdat ik vond dat dat hoorde. Ik was nog steeds erg onzeker maar omdat er nu niemand meer was die voor mijn eten zorgde, ging ik langzaam maar zeker steeds minder eten. Het werd een soort sport om zo min mogelijk te eten. Door mijn lage lichaamsgewicht voelde ik mijn angsten en sombere stemming minder en zodoende werden mijn anorectische neigingen gevoed. Daarnaast was mager zijn een manier om mezelf te laten 'verdwijnen'. Ik wilde niet gezien worden, ik schaamde mij voor mijzelf. “Hoe minder er van mij is, des te minder ik opval", zo was mijn onbewuste redenering.

Pas toen ik na afronding van mijn studie Duitse taal- en letterkunde in het bedrijfsleven ging werken, lukte het me om meer naar buiten te treden. Ik kreeg wat meer zelfvertrouwen en de energieke bedrijfscultuur zorgde ervoor dat ik voorzichtig plezier durfde te maken. Ik leerde dat je van fouten maken soms veel kunt leren. De slogan “Don't forget to play" heeft mij erg geholpen.

Terugkijkend op mijn kinderjaren en jeugd kan ik zeggen dat ik tot mijn 23e erg geworsteld heb met een zeer laag zelfbeeld, hetgeen uitmondde in allerlei psychische klachten waaronder een eetstoornis. Ik had nooit gedacht dat ik die moeilijke periode van mijn leven ooit nog eens zou kunnen gebruiken in mijn werk. Wat mij daarom zo aanspreekt in het werken bij Human Concern is dat mijn ervaringen nu een kracht zijn en ik mijn professionele kennis nu kan combineren met mijn persoonlijke verhaal.

Met mijn verhaal wil ik laten zien dat het echt mogelijk is om van een eetstoornis en andere psychische stoornissen te herstellen, vooral wanneer je je verhaal durft te delen met iemand die je vertrouwt. Mijn belangrijkste inzicht is dat je sneller herstelt wanneer je je gevoelens deelt dan wanneer je ze wegstopt of weghoudt voor de omgeving.

Tosca

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl