Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven

Interview Maartje Wikkerink van Stillen

Theatermaakster en ervaringsdeskundige Maartje Wikkerink:

“Groeien is toch het mooiste dat je als mens kunt doen?”

Een passie, een levensvervulling, iets eigenaardigs… als je je eetstoornis en daarmee je dagbesteding wilt loslaten is het volgens theatermaakster en ervaringsdeskundige Maartje Wikkerink (24) belangrijk dat er iets is, waarvan je hart sneller gaat kloppen. Voor Maartje was het theater maken dat haar leven meer waarde en richting gaf. Nu, tien jaar na haar opname in een eetstoornissenkliniek, staat ze tijdens een theatertour van Human Concern op de planken met haar interactieve voorstelling ‘Stillen’.

In Stillen vertelt Maartje het verhaal van een meisje dat vecht voor een gezond leven, waarin ze haar eetstoornis niet meer nodig heeft om haar angsten te hanteren. Terugval en destructieve gedachtes liggen hierbij op de loer, maar tegelijkertijd is er ook het perspectief op een ander –beter- leven. Ze hoopt hiermee (toekomstige) cliënten van Human Concern eerlijk(er) naar zichzelf kijken en wil daarnaast de bijbehorende gedachten en gevoelens inzichtelijker maken voor naasten en doorverwijzers. “Want in het heetst van de strijd tegen de eetstoornis is het heel moeilijk te verwoorden wat je bezighoudt. En als je omgeving beter begrijpt wat je doormaakt, is het voor hen makkelijker om voor je klaar te staan.”

Slechtste kant komt boven

Ze weet het nog goed: 14 jaar was ze en opgenomen op een afdeling met alleen maar meiden. De eetstoornis zou ze gaan loslaten. Tijd om onder ogen te zien wat ze niet eerder had gewild en gekund. Haar grootste angsten kwamen boven: voor eten en aankomen, voor ongeschikt zijn voor het leven, voor niets kunnen, voor geen waarde hebben voor anderen. “Hand in hand met mijn angsten kwam ook mijn slechtste kant boven, mijn tierende, liegende en bedriegende ik. Mijn boosheid botvieren op mijn omgeving was natuurlijk makkelijker dan naar mijn angsten kijken. Ik heb de mensen die ik zo lief heb voor de rotste vis uitgemaakt en voel me hierover nog steeds schuldig. Dit zag ik ook bij andere meiden gebeuren. Meiden, die over het algemeen zo aardig en gezellig waren. Voor mijn ouders was het heel lastig om mij zo te zien en dit gedrag te scheiden van het meisje dat ik ook was: zacht, begripvol en humoristisch. Daarom is Stillen ook een pleidooi om de persoon achter de eetstoornis te zien en een ieders unieke kwaliteiten te (h)erkennen. Maartje: “Deze mooie en unieke karaktereigenschappen heb je juist nodig om het gevecht te kunnen aangaan.”

Nieuwe vrijheid

Haar eetstoornis is verleden tijd, haar angsten echter niet. “Ik had echt anders verwacht en vond het daarom heel teleurstellend. Maar het grote verschil is dat ik er nu op vertrouw dat het goed komt. Ik heb niet meer de schijnveiligheid van het eten of niet eten nodig om ze te kunnen hanteren. Sterker nog, als ik trek heb, gaan we lunchen tijdens repetities en neem ik wat er is. Ik realiseer me goed dat dit me zo ongelooflijk veel vrijheid geeft. Ik volg mijn lichaam en heb alle tijd en ruimte om met voor mij wezenlijke dingen bezig te zijn. Ik ervaar de wereld nu echt. Als ik fiets, dan fiets ik en kijk ik om me heen. Ik ben niet meer bezig met de calorieën die ik door het fietsen verlies en weer moet zien aan te vullen. En als ik uiteten ga, kies ik iets van de kaart in plaats van een salade zonder dressing, noten en kaas. Mijn ouders verbazen zich nog altijd als ik om mayonaise vraag.”

“Toen ik daadwerkelijk begon met repeteren voor deze voorstelling, kreeg ik weer last van ondermijnende gedachten als: ‘Ik kan het niet’ en ‘Iedereen vindt me stom’. Ik hoor ze , leg ze naast me neer en ga vervolgens doen wat ik te doen heb. Inmiddels zit ik in een fantastische creatieve flow. Natuurlijk weet ik dat er weer een dip zal komen, maar ook deze zal ik niet uit de weg gaan: alleen door mijn angsten aan te gaan, kan ik groeien en dat is menselijkerwijs toch het mooiste dat er is.”

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info [at] humanconcern [punt] nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle [at] humanconcern [punt] nl