Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Carmen Netten: "De zorg rondom eetstoornissen kan en moet beter!"

Carmen Netten: 12 nov 2019

"De zorg rondom eetstoornissen kan en moet beter!"

‘De zorg in Nederland rondom eetstoornissen is goed, beter dan waar dan ook’: zowel in de Zembla-special Gegijzeld door anorexia was deze uitspraak te horen, als erna, zelfs uit de mond van hoogleraren. Maar liet de uitzending van Zembla ons juist niet zien dat wij niet weten wat de beste zorg is voor een deel van de 5500 (jonge) vrouwen met anorexia nervosa in Nederland? Met de kwalificatie ‘goede eetstoorniszorg’ sluiten we bovendien de deur naar reflectie en innovatie, waar die juist wagenwijd open moet gaan. 

We dienen om te beginnen eerlijk te kijken naar deze GOEDE zorg: hebben we met elkaar de juiste herstelcriteria gedefinieerd? Het antwoord is nee. Wie bepaalt verder wat goed is? De instelling zelf, de landelijke vertegenwoordiger van deze  ‘gespecialiseerde’ instellingen, artsen, behandelaren? Of de cliënten en hun naastbetrokkenen zelf? ‘De specialist’ luidt meestal het antwoord. Hoe wordt ‘goed’ verder gemeten? Wordt er onderling gebruik gemaakt van vergelijkend benchmark onderzoek? Ook hier is het antwoord nee. GOED is met andere woorden een waardeoordeel, dat gebaseerd is op het concept ‘appels en peren’. Ik zou het graag willen overlaten aan cliënten die behandeld zijn om te bepalen of de geleverde zorg, ‘goed’ is.

Dertig jaar geleden was ik zélf slachtoffer van de dodelijke ziekte anorexia en boulimia en heb ik in diverse klinieken behandelingen gevolgd. Ik nam de onnavolgbare bejegening waar, de negatieve onderlinge beïnvloeding, een wij/zij-cultuur van straffen en belonen. Veel lotgenoten stierven. Na mijn herstel volgde ik een opleiding tot therapeut en maakte ik het mijn missie om vanuit mijn eigen ervaring met de eetstoornis cliënten te behandelen op basis van hún eigen kracht, motivatie en regie. De Ervaringsprofessional was geboren.

Zembla liet de rauwe realiteit van nu zien. Ook in onze specialistische  GGZ-instelling melden zich dagelijks jongens, meisjes, mannen en vrouwen met schrijnende verhalen over klinische omgevingen, waarbij ze de kliniek zieker verlieten dan erin gingen. Toen en nu. Het ontbreekt ons aan voortvarendheid, creativiteit en lef om de zorg te verbeteren. We verpakken oude wijn in nieuwe zakken. En houden zo alles veilig bij het oude... ook de overlijdensstatistieken. Tenminste: tussen 1996 en 2005 stierven er gemiddeld 10,3 (geregistreerde (!) patiënten per jaar aan deze stoornis, tussen 2006 en 2015 overleden jaarlijks 12 mensen en tussen 2016 en 2018 ging het om gemiddeld 20,7 personen per jaar, een verdubbeling! En wisten we maar hoeveel mensen er indirect aan de gevolgen van een eetstoornis overlijden, door bijvoorbeeld orgaanuitval en suïcide.

Bij behandelingen volgt men doorgaans de door richtlijnen geadviseerde symptoombestrijding. Maar een eetstoornis is een uiting van dieperliggende problematiek. Als je alleen de uiterlijke kenmerken probeert te beteugelen, is de kans groot dat iemand terugvalt in oude of nieuwe patronen. Vaak wordt de eetstoornis steeds wijzer en verankert zich dieper in de persoonlijkheid van de persoon. Dwangbehandeling kan nodig zijn, maar niet op de agressieve en traumatiserende wijze zoals we het nu doen. Meestal brengen we de eetstoornis ermee op kracht om haar laatste, dodelijke slag te slaan. Het is niet zo dat ik alle antwoorden ken. Je kunt het niet altijd goed doen, hoe zuiver je intenties ook zijn en hoezeer je als behandelaar ook betrokken bent. Maar SAMEN kunnen we de zorg voor eetstoornissen wel verbeteren: de verschillende specialistische GGZ-instellingen én de (herstelde) cliënten, want wie weten nu meer van eetstoornissen af dan zij? Je kunt studies afronden en honderden cliënten hebben behandeld, maar je leert niet hoe een eetstoornis zich manoeuvreert als je deze niet zelf hebt gehad. En dit is essentieel wanneer je de eetstoornis te slim af wilt zijn. Een eetstoornis is een van de weinige psychiatrische aandoeningen waaraan je dood kunt gaan, maar waarvan je óók volledig kunt herstellen. De kennis van mensen die het hebben overleefd, kan echt levens redden. En juist zij zijn vaak niet vertegenwoordigd in stuurgroepen en commissies.

Meer lezen over de visie van Carmen Netten? Lees Carmens artikel op Linda.nl, de blog "Ziek van groepsdruk" over het risico van klinische behandelingen van eetstoornissen of de blog "De eetstoornis als identiteitsstoornis én de juiste behandeling".

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info [at] humanconcern [punt] nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info [at] humanconcern [punt] nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle [at] humanconcern [punt] nl