Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Genetische link alcoholmisbruik en eetstoornis

Genetische link alcoholmisbruik en eetstoornis 18 nov 2011


Een deel van het risico op alcoholverslaving is genetisch bepaald. Ditzelfde geldt voor eetstoornissen. Nu blijkt dat een deel van de genen betrokken is bij beide problemen.

Bron: nu.nl

Dat schrijven onderzoekers van de Washington University School of Medicine in het Journal of Studies of Alcohol en Drugs. Ze stellen dat mensen die afhankelijk zijn van alcohol of alcohol misbruiken ook vatbaarder zijn voor bepaalde eetstoornissen. Ook andersom gaat dat op.

“In de praktijk zien we vaak dat mensen met een eetstoornis ook alcohol misbruiken", vertelt onderzoeker Melissa A. Munn-Chernoff. Samen met haar collega's keek zij voor het eerst niet alleen naar het verband tussen alcoholmisbruik en eetstoornissen bij vrouwen, maar ook bij mannen. Voor het onderzoek bestudeerden zij de gegevens van 6.000 Australische tweelingen. Daarbij vonden de wetenschappers dat aan alcoholverslaving en bepaalde symptomen van een eetstoornis – zoals binge-eating, overgeven en het gebruik van laxeermiddelen – dezelfde genetische factoren ten grondslag liggen. Munn-Chernoff benadrukt dat artsen die mensen met een eetstoornis of alcoholverslaving behandelen zich bewust moeten zijn van het feit dat de problemen ook gezamenlijk voor kunnen komen.

Linda Dunne, manager behandelzaken bij Human Concern, vindt het vanzelfsprekend dat er in een centrum voor eetstoornissen gevraagd wordt naar gebruik naar andere middelen zoals alcohol. “Bij Human Concern zijn er ook af en toe cliënten die bijvoorbeeld in het verleden een behandeling hebben gehad voor andere verslavingsproblematiek die nu niet meer actief is. Het multidisciplinaire behandelteam neemt alle gegevens in overweging op dit gebied. We vragen hierover uitgebreid tijdens de intakeprocedure en er wordt ook naar andere middelen gebruik gevraagd, niet alleen naar alcohol gebruik. We willen een compleet beeld van de cliënt hebben zodat we het beste en meest passende behandeladvies en behandeling kunnen geven."

Eerdere verslavingen
“Het is heel belangrijk te weten welke andere verslavingen iemand heeft (gehad) en ik ben het eens met de onderzoekers dat behandelaren goed getraind moeten zijn om de nodige vragen te stellen en te begrijpen waarom. Want soms kan het zijn dat wanneer de eetstoornis behandeld wordt, een eerdere verslaving, zoals bijvoorbeeld een koopverslaving of ongeremd seksueel gedrag, of misbruik van een middel, weer kan opspelen als een vorm van 'coping'. Vandaar dat het ook cruciaal is dat er een open dialoog blijft tussen de therapeut en haar cliënt."

Eetstoornis = verslaving?
Linda Dunne: “Er is overigens nog veel discussie of een eetstoornis ook een verslaving genoemd kan worden. Dat hangt er van af wie je het vraagt. Wel zijn er veel overeenkomsten. Veel mensen die lijden aan Eetbuistoornis (BED) of Boulimia bijvoorbeeld beschrijven vaak een machteloos gevoel ten opzichte van eten, een bepaalde afhankelijkheid en een verlangen om te stoppen. Het lukt ze niet te stoppen, ondanks de destructieve gevolgen ervan en ze steeds meer nodig hebben. Dit soort verhalen en kenmerken zijn ook de dagelijkse frustraties van een alcoholist of cocaïneverslaafde die de schade onder ogen blijft zien maar niet kan stoppen. Binge eaters bijvoorbeeld kunnen grote inkopen doen als voorbereiding voor een 'binge' en later vertellen dat ze het niet wilden doen maar een gevoel hadden van “ik had geen keuze". Beiden kunnen de drang niet weerhouden. Maar beide verslavingen zijn zeer complex en je hebt een volledig beeld van iemand nodig om de precieze oorzaak van de verslaving te achterhalen."


Meer informatie:


- Eetbuien

- Eetbuistoornis (BED)

-Behandelaanpak Human Concern

Reageren? Laat je reactie hieronder achter of op onze Facebookpagina.Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl