Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Roeland van Peer, onze nieuwe systeemtherapeut

Roeland van Peer, onze nieuwe systeemtherapeut 21 sep 2016

Na jarenlang als systeemtherapeut bij het Leger des Heils te hebben gewerkt, zocht hij een nieuwe uitdaging. In de vacaturetekst van Stichting Human Concern vielen hem woorden op als persoonlijke benadering, ervaringsprofessional én gelijkwaardigheid. Voor zo’n open en jonge organisatie met pionierszin wilde hij graag werken. De door beide partijen ervaren klik zorgde ervoor dat hij sinds 1 augustus werkt voor Human Concern. Ervaring met eetstoornissen heeft hij niet, maar wel brengt hij zichzelf graag mee in de therapieën en de omgang met collega’s. Wat hem het meeste opvalt? De kwetsbaarheid van de cliënten, én die van hun ouders of partners.

In de forensische psychiatrie waar hij vandaan komt, wordt geen kwetsbaarheid getoond. “Mensen laten daar agressie of weerstand zien, waaruit je kunt opmaken dat iemand beschadigd is. Maar bij de vrouwen, partners en ouders die ik bij Human Concern spreek, is de kwetsbaarheid en hiermee hun wanhoop, machteloosheid en pijn zichtbaar. Ze tonen dat ze het moeilijk hebben en vastzitten, met zichzelf en met elkaar. Dit kan me echt raken.”

De werking van de eetstoornis intrigeert hem, en dan met name hoezeer deze je leven kan beheersen. Ook de wil om tot genezing te komen, valt hem op. Het welkom bij Human Concern ervaart hij als een warm bad. Hij heeft een hart-verwarmende baan kun je ook zeggen, om bij het thema van deze nieuwsbrief te blijven.

Hoe laat je naast je hoofd ook je hart spreken?
In deze nieuwsbrieven delen (oud-)cliënten regelmatig welke weg ze hebben afgelegd naar duurzame genezing. Allemaal geven aan dat ze meer in hun gevoel zijn gekomen. Zo hebben ze zichzelf beter leren kennen en hebben ze een andere wending aan hun leven kunnen geven. Van een hoofd vol (eetstoornis)gedachten naar het ruime hart. Maar hoe maak je deze beweging nu precies?

HC-systeemtherapeut Roeland van Peer: “Door te voelen, ontdek je wie je bent en welke verlangens je koestert. Daarom is het zo belangrijk om ruimte te geven aan je gevoel. Doe je dit niet, dan verlies je het contact met jezelf. Laat je je echter door niets anders leiden dan door gevoel, dan loop je het risico overspoeld te worden door emoties. Ik geloof daarom in balans tussen denken, voelen en handelen.”

Tot de orde roepen
“Om een voorbeeld te geven: stel nu dat mijn sportvriend vanavond voor de derde keer op rij onze fitnessavond afzegt. Als ik me laat meeslepen door mijn gevoelens kan het zo zijn dat ik de rest van de avond verdrietig ben en de volgende ochtend depri op mijn werk aankom. Ik voel me afgewezen, omdat hij me kennelijk niet aardig vindt. Maar ik kan ook een moment van reflectie inbouwen en tegen mezelf zeggen: ‘dat ik me afgewezen voel, heeft meer te maken met het verleden’. Of: ‘hij wil niet fitnessen omdat ik steeds sterker word en hij achterblijft’. Ik roep mezelf tot de orde en toets de gedachten die vooraf gaan aan mijn gevoel. Vervolgens kan ik een week later delen met mijn vriend: ‘Ik voelde me afgewezen doordat je steeds afbelde.’ Misschien zegt hij wel: ‘Wat vervelend. Dit wist ik niet en het was niet mijn bedoeling om je af te wijzen. Ik waardeer onze sportavonden juist.’ “

Jezelf ontdekken in relaties
“In deze relatie ontdek ik mezelf, doordat mijn denken, voelen en handelen in balans zijn. Relaties geven ons de kans onszelf te vinden en zo te groeien. We kunnen onszelf niet los zien van elkaar. We zijn allemaal op zoek naar verbinding met onszelf en de ander en deze verbinding komt tot stand vanuit ons gevoel. Van de ontmoetingen van hart tot hart kunnen we het meeste leren.”

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl