Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Steeds meer openheid psychische klachten bekende personen

Steeds meer openheid psychische klachten bekende personen 21 sep 2016

Zangeres Lady Gaga, zanger Bruce Springsteen, voetballer Andès Iniesta (FC Barcelona), Vlaamse singer-songwriter Selah Sue, maar ook prins Harry.. Steeds meer bekende personen zijn open over psychische klachten zoals depressie, maar ook eetstoornissen, zoals GTST-actrice en tevens Human Concern ambassadeur Marly van der Velden, die anorexia heeft overwonnen.

De dertigjarige Lady Gaga heeft al een tijd geen nieuwe muziek uitgebracht en gaf als reden te kampen met zware depressies en moest ‘echt de tijd nemen om weer zichzelf te worden’. De reden dat Gaga openlijk over haar depressie spreekt, is om ‘het taboe tegen te gaan’, zegt ze in een interview met The Mirror.

Ook Bruce Springsteen kampte met depressie, zo schrijft hij in zijn nieuwe autobiografie ‘Born To Run’. Zeker ten tijde van zijn album ‘Wrecking Ball’, waar ook het nummer ‘This Depression’ op staat, is te lezen in zijn autobiografie. In Springsteens memoires spreekt hij ook openlijk over hoe mentale problemen voorkomen in zijn familie.


Clownsneus
Zangers en zangeressen, zoals ook Vlaamse zangeres Selah Sue (echte naam: Sanne Putseys) verwerken veel in hun muziek en stellen zich soms kwetsbaar op. Selah Sue plaatste in december vorig jaar een foto van haarzelf met een clownsneus op Facebook. Ze schreef in eerste instantie dat ze leuke foto’s van haar laatste show wilde posten, maar de 26-jarige singer-songwriter bedacht zich: ‘Ik besefte dat ik zo’n geweldige post alleen maar zou plaatsen om positieve reacties te krijgen, waardoor ik niet meer onzeker hoef te zijn. In plaats daarvan doe ik nu iets anders.’

Ze beschreef die periode met depressie als ‘afschuwelijk’ en ze kreeg zelfs een paniekaanval op het podium. Ze zag haar publiek ‘lachen en lol maken’, terwijl ze ‘van het podium wilde rennen om te verdwijnen’. Ook Selah Sue, die het thema regelmatig in haar muziek verwerkt, deelde dit verhaal om aandacht te vragen voor depressie en tegelijk de boodschap dat je nooit de hoop moet verliezen, omdat het leven goed is en de moeite waard, zo schreef ze in haar bericht.

Bij voetballers is dit soort openheid over bijvoorbeeld depressie misschien minder vanzelfsprekend. Toch zette Barcelona-ster Andès Iniesta een stap in het bespreekbaar maken. Hij schrijft hierover in een autobiografie. Opvallend is dat ook Iniesta schrijft over hoe zijn supporters tijdens de WK-finale van 2010 een ‘groot voetballer’ bezig zagen, terwijl hij zelf op het dieptepunt van zijn mentale problemen zat, mede vanwege zijn verdriet rondom het verlies van één van Iniesta’s beste vrienden Dani Jarque (aanvoerder Espanyol).


Begrip
Deze zomer sprak ook prins Harry op een bijeenkomst voor zijn liefdadigheidsinstelling voor psychische problemen 'Heads Together' zélf openlijk over de verwerking rondom de dood van zijn moeder, prinses Diana. De prins gaf aan dat hij pas drie jaar geleden voor het eerst over de dood van Diana sprak, die bijna 20 jaar geleden om kwam bij een auto-ongeluk. Harry was toen 12 jaar oud.

David Krol, directeur behandelzaken bij Stichting Human Concern zei in een reactie op het bericht over prins Harry die openlijk over zijn psychische problemen sprak: "Als je je been breekt ziet iedereen wat er met je aan de hand is. Met psychische klachten is dit anders. Je kunt alleen maar steun en begrip verwerven door er zelf open over te zijn. Dat geldt voor alle mensen, dus ook voor prinsen of andere bekende mensen."


Eetstoornissen
Niet alleen over psychische klachten zoals depressie wordt door bekende mensen steeds opener gesproken. Ook het hebben van een eetstoornis of het overwinnen daarvan wordt steeds meer bespreekbaar gemaakt door bekende personen. Zoals GTST-actrice en Human Concern ambassadeur Marly van der Velden, die anorexia heeft overwonnen. Ze heeft door haar werk als actrice een voorbeeldfunctie voor veel jonge meiden. Voorlichten en waarschuwen is naast het inspireren en motiveren dan ook haar missie als ambassadeur voor Stichting Human Concern. Het open zijn over psyschische klachten als depressie of een eetstoornis kan dan ook helend werken.

Marly is in de tussenstand genomineerd voor de Zilveren Televizier-Ster Actrice, die dit jaar voor het eerst uitgereikt wordt. Je kan nog tot maandagochtend 26 september 10.00 uur stemmen via www.televizier.nl/ring

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl