Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Veel discussie over voedingshypes

Veel discussie over voedingshypes 22 sep 2016

De online voedingsadviezen van ‘The Green Happiness’ (door oprichters Tessa Moorman en Merel von Carlsberg) zorgen de laatste dagen voor nogal wat ophef. Geen vis, vlees en geen zuivel. Maar ook geen eieren, want dat noemen de dames met zo’n 200.000 volgers ‘de menstruatie van een kip’.

Afgelopen maandag waren Tessa en Merel naar aanleiding van een artikel in het NRC, te gast bij RTL Late Night. Hun ‘dieet’ zorgde ook daar voor een felle discussie aan tafel. Culinair journalist Karin Luiten vindt deze manier van eten ‘klinkklare onzin’. Ze is van mening dat deze vrouwen doorslaan: “We zijn in Nederland totaal de weg kwijt over wat gezond eten is. Er wordt zoveel over voedsel beweerd, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.”Ook in België is op dit moment zo’n zelfde discussie aan de gang. Kinderpsychiater Annik Simons (expert in de behandeling van eetstoornissen) uit naar aanleiding van ‘De pure keuken’ van (o.a. televisie-kok in België) Pascale Naessens haar kritiek op de hele voedingshype die volgens haar aan de gang is in zowel de media als de samenleving. Haar kritiek haalde zelfs de voorpagina van de Vlaamse krant ‘De Standaard’. Volgens Simons kunnen dergelijke hypes bijdragen aan de ontwikkeling van een eetstoornis bij jongeren en trekken de boeken van Naessens jongeren met een eetstoornis aan. De kinderpsychiater sloeg dan ook alarm omdat ze de voedselhype gevaarlijk vindt.

Pascale Naessens reageerde op de Vlaamse televisie emotioneel op deze felle kritiek. Ze zegt haar boeken juist te schrijven om meisjes met een eetstoornis te helpen. Haar manier van eten gaat vooral over genieten en kan de kritiek van de kinderpsychiater dan ook niet plaatsen. Naessens: “Ik weet heel goed waar ik het over heb. Ik heb zelf jarenlang tegen een eetstoornis gevochten en weet welke strijd die meisjes leveren.”

In veel gevallen gaan de discussies rondom voedingshypes in de media over ‘wanneer wordt gezond eten ongezond?’, zoals deze week in RTL Late Night over The Green Happiness. Het advies van deze dames is om veel voedingsmiddelen links te laten liggen, met als doel gezonder te eten. Maar wie of wat moet je geloven, wanneer iedereen wat anders zegt over ‘gezond eten’ en claimt het beste voedingspatroon te kennen? Hoe moeilijk is dat, maar vooral hoe extra moeilijk wanneer je kampt met een eetstoornis?


Gevaar
Joke van Scheers, senior diëtist bij Stichting Human Concern: “Ik hoor dit dagelijks terug in de gesprekken met cliënten. Zoveel informatie is verwarrend en dat begrijp ik goed. Ik zie vaak dat de eetstoornis de kans aangrijpt om (extra) te gaan ‘trekken’. De eetstoornis lijkt graag gebruik te maken van de aangereikte voedingsadviezen en ‘zoekt’ daarbij dan met name naar die adviezen die de eetstoornis goed uitkomt. En daar zit een gevaar: het gekozen eetpatroon krijgt dan een functie binnen de eetstoornis. De gemaakte keuze kan ‘veilig’ voelen, omdat je bepaalde voedingsmiddelen ‘moet’ vermijden volgens een voedingshype, zoals bijvoorbeeld brood, zuivel of suiker bevattende voedingsmiddelen. ‘Mooi’, denkt de eetstoornis, ‘dat gaan we inzetten’ en het eetpatroon wordt (verder) beperkt.”

Ook het Voedingscentrum ziet een gevaar in het dieet van The Green Happiness en waarschuwt in een interview met BNR nieuwsradio voor tekorten van essentiële voedingsstoffen en onherstelbare schade bij het volgen van een dergelijk dieet.

Kenmerken en keuzes
Joke: “Een gezond eetpatroon heeft veel kenmerken: deze is volwaardig (biedt je alle voedingsstoffen die je nodig hebt), is afwisselend, gevarieerd, iets waar je van kunt genieten, met aandacht van kunt eten en waarbinnen je de juiste hoeveelheden kunt eten op geleide signalen vanuit je lichaam, zoals eetlust en verzadiging.

Bewust met je gezondheid omgaan, hierbij voedselkeuzes maken die bij jou passen, is prima. Die keuzes hoeven ook niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Maar pas op met het streng vermijden van producten. Het strikt volgen van een voedselhype en het daarmee rigide omgaan met eten. Op dat moment dreigt ‘gezond’ inderdaad ‘ongezond’ te worden. En dit voedt de eetstoornis in veel gevallen.”

Voedingsbegeleiding Human Concern
Human Concern gaat ervan uit dat volledig herstel van een eetstoornis mogelijk is. Dit bewijzen onze Ervaringsprofessionals® immers dag na dag. Om te zorgen dat je van een eetstoornis duurzaam kunt herstellen, is vooral één ding belangrijk. Namelijk dat je de héle eetstoornis aanpakt. Niet een deel of alleen dat wat je ziet aan de buitenkant of gedrag.

Veel behandelingen zijn nog steeds gericht op symptoombestrijding en gaan voornamelijk over eten en gewicht: hoe stop je met braken of overeten, hoe stop je met dwangmatig bewegen of kom je op gewicht? Hiermee pak je echter slechts een onderdeel van de eetstoornis aan en helaas vaak ook maar tijdelijk. De primaire focus binnen Human Concern ligt daarom niet op eten en gewicht. Verstoord eetgedrag en/of een ongezond gewicht zijn namelijk de symptomen en niet de oorzaken van de eetstoornis. Wij zijn van mening dat je een eetstoornis niet in de kern oplost als je de oorzaken niet gelijktijdig grondig aanpakt.


Lees meer over voedingsbegeleiding bij Human Concern.

Lees meer over oorzaken van eetstoornissen.

Lees meer over hoe je een eetstoornis herkent.

Lees meer over de discussie onder diëtisten in Nederland.


Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl