Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Wanhoop als wegbereider naar herstel

Wanhoop als wegbereider naar herstel 30 aug 2016

Systeemtherapeut Simone Lenssen vertelt hoe je als naaste kunt bijdragen aan verandering

Om te herstellen van een eetstoornis, is verandering nodig. Een beweging van wanhoop naar hoop, weet HC-systeemtherapeut Simone Lenssen. “Liefst in samenspel met je naastbetrokkenen, het systeem, omdat zo een veel diepere groeikracht wordt wakker gemaakt. En deze kracht is nodig om tot duurzaam herstel te kunnen komen.”

Simone Lenssen: “Een eetstoornis drijft naasten tot WANHOOP: of je nu de vader, moeder, partner, broer, zus, vriendin, collega of buurman bent van iemand met een eetstoornis. Wanneer je de wanhoop onder de loep neemt, zie je dat deze zich in drie gedaanten toont: angst, woede en verdriet. Ik vraag naasten altijd deze wanhoop te onderzoeken, omdat hierachter enorm veel waardevolle informatie schuilgaat: want wat is het effect van die wanhoop op jou en op jouw relatie met de persoon die een eetstoornis heeft?”

Ga de volheid van wanhoop voelen
“Je ziet vaak dat mensen één kanaal hebben om deze wanhoop te reguleren: bij de één uit het zich in paniek (angst), de ander in boosheid (woede) en een derde huilt voortdurend (verdriet). ‘Ga voorbij dit ene kanaal’, raad ik altijd aan. Ga de volheid voelen van deze drie emoties samen. Wanneer je bijvoorbeeld verdriet en angst toevoegt aan boosheid, word je gegarandeerd rustiger en komt je boodschap naar je naaste met een eetstoornis anders over. Kijk nog verder: wat doet deze boosheid met je? En welk verlangen zit daarachter? Wat kun jij doen, los van de ander, om de weg naar hoop vrij te maken? Wij merken in de behandeling dat wanneer deze wanhoop en verlangens worden blootgelegd er een veel diepere groeikracht wordt wakker gemaakt.”
“In de visie van Stichting Human Concern kunnen verandering en duurzaam herstel niet plaatsvinden zonder betrokkenheid van naasten bij de behandeling, en dan het liefst het kerngezin.

De wanhoop maakt bij een ieder zichtbaar wat er al kwetsbaar was voordat de eetstoornis haar intrede deed. Ook eerder kon iemand wanhopig worden van een bepaald patroon. Denk bijvoorbeeld aan een moeder die alsmaar bang was van jouw boosheid, waardoor je geleerd hebt om niet boos te worden. Of denk aan een vader die voortdurend boos werd als jij je anders gedroeg dan hij wenste. Misschien heb jij altijd een verlangen gehad dat je ouders niet konden vervullen. Of heeft een scheiding of overlijden van een van de ouders een veel grotere invloed gehad dan een ieder dacht en wilde. Hoe raakt dit aan jouw eetstoornis? En aan de uitingsvorm ervan? Want de ene boulimia is de andere niet bijvoorbeeld. Daarom is het zo belangrijk om het kerngezin erbij te betrekken, zelfs als deze niet meer zo’n grote rol speelt of als er naasten overleden zijn. Zo kom je uit bij de belangrijke vraag: hoe geef ik betekenis aan mijn leven en aan mijn relaties? Dit is de basale visie van Human Concern.”


Zelfonderzoek doet wonderen
“Zo vaak heb ik meegemaakt dat een moeder uiteindelijk ontdekt: ik ben bang dat jij een einde aan je leven maakt wanneer ik jou begrens. Waarop de dochter bekent dat zij haar hele leven al bang is dat haar moeder haar vader gaat verlaten. En als ik de vader vraag naar zijn grootste angst, antwoordt hij dat ook hij bang is dat zijn vrouw hem verlaat.

Of neem een boze vader die voortdurend zijn ongenoegen uit over het eetgedrag van zijn dochter en de aanpak van zijn vrouw hierbij. Als ik hem dan vraag waarvoor hij eigenlijk bang is, valt hij stil. En na enig aandringen vertelt hij dat hij doodsbang is zijn meisje te verliezen. Dat hij drie keer per nacht de wekker zet om te kijken of zij nog ademt… Dit komt alleen naar voren als je de informatie van wanhoop naar hoop boven tafel haalt. Vergis je niet, het vraagt veel moed om te kijken naar je wanhoop. Om bij de angst te blijven dat je je kind kunt verliezen en hierover ook nog met elkaar te praten. Maar geloof me, het doet wonderen.”

Er is geen schuld, er is een worsteling om elkaar te vinden
“Weet je, we zijn allemaal mensen, doen allemaal ons best. Wat ik schets, is een universele, menselijke worsteling. Ouders of partners willen het goed doen naar hun kind/partner en andersom. Maar soms lukt het niet om elkaar te bereiken. Er is dan ook geen schuld, er is een worsteling om elkaar te vinden. Toch is deze verbinding wat we het liefste willen. En daarom loont het om naar je wanhoop te kijken. Zo kun je samen groeien en de ander tot steun zijn op weg naar herstel.”Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 024 – 203 4042
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-205 3005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl