Facebookpagina Human Concern Twitteraccount Human Concern Youtubekanaal Human Concern Instagramaccount Human Concern Google Plus Human Concern LinkedIn Human Concern
Scroll naar boven
Nieuws
< Terug naar overzicht

Wederom discussie over boek 'Killerbody'

Wederom discussie over boek 'Killerbody' 18 jan 2017

Deze week is er een tweede boek van Fajah Lourens verschenen: Killerbody 2. Vanwege deze nieuwe uitgave omtrent 'My Killer Body Motivation' was Fitgirl Fajah te gast bij Jinek. Haar boeken zijn zeer succesvol en zijn vooral geschreven om mensen 'een steuntje in de rug te geven voor een gezonde levensstijl'. Maar er is ook veel kritiek op haar boeken en methode. Want voor Fajah werkt haar levensstijl, maar geldt dat ook voor anderen?

Zo schrijft Profwielrenster Marijn de Vries in haar column dat wat Fajah Lourens doet 'topsport' is: ‘Een blokjesbuik ís niet gezond voor de gemiddelde vrouw. Een blokjesbuik betekent: veel te mager', schrijft ze.
Ook de 17-jarige Eva, die al drie jaar tegen anorexia vecht, vertelt in RTL Boulevard dat ze erg schrikt van het dieet dat Lourens voorschrijft. Volgens Eva kan het wel degelijk een trigger zijn voor eetstoornissen, vooral als je daar al gevoelig voor bent.

Voedingshypes
Het is niet de eerste keer dat er discussie heerst rondom voedingshypes, fitgirls en 'killerbody's'. Er wordt veel advies gegeven om fit en gezond te worden en de auteurs hebben vele fans en volgers die de tips en tricks graag horen. Maar het zijn veel verschillende adviezen en het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Gevaar
Joke van Scheers, senior diëtist bij Stichting Human Concern reageerde eerder al: “Ik hoor dit dagelijks terug in de gesprekken met cliënten. Zoveel informatie is verwarrend en dat begrijp ik goed. Ik zie vaak dat de eetstoornis de kans aangrijpt om (extra) te gaan ‘trekken’. De eetstoornis lijkt graag gebruik te maken van de aangereikte voedingsadviezen en ‘zoekt’ daarbij dan met name naar die adviezen die de eetstoornis goed uitkomt. En daar zit een gevaar: het gekozen eetpatroon krijgt dan een functie binnen de eetstoornis. De gemaakte keuze kan ‘veilig’ voelen, omdat je bepaalde voedingsmiddelen ‘moet’ vermijden volgens een voedingshype, zoals bijvoorbeeld brood, zuivel of suiker bevattende voedingsmiddelen. ‘Mooi’, denkt de eetstoornis, ‘dat gaan we inzetten’ en het eetpatroon wordt (verder) beperkt.”

Kenmerken en keuzes
Joke: “Een gezond eetpatroon heeft veel kenmerken: deze is volwaardig (biedt je alle voedingsstoffen die je nodig hebt), is afwisselend, gevarieerd, iets waar je van kunt genieten, met aandacht van kunt eten en waarbinnen je de juiste hoeveelheden kunt eten op geleide signalen vanuit je lichaam, zoals eetlust en verzadiging.

Bewust met je gezondheid omgaan, hierbij voedselkeuzes maken die bij jou passen, is prima. Die keuzes hoeven ook niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Maar pas op met het streng vermijden van producten. Het strikt volgen van een voedselhype en het daarmee rigide omgaan met eten. Op dat moment dreigt ‘gezond’ inderdaad ‘ongezond’ te worden. En dit voedt de eetstoornis in veel gevallen.”


Voedingsbegeleiding Human Concern
Human Concern gaat ervan uit dat volledig herstel van een eetstoornis mogelijk is. Dit bewijzen onze Ervaringsprofessionals® immers dag na dag. Om te zorgen dat je van een eetstoornis duurzaam kunt herstellen, is vooral één ding belangrijk. Namelijk dat je de héle eetstoornis aanpakt. Niet een deel of alleen dat wat je ziet aan de buitenkant of gedrag.

Veel behandelingen zijn nog steeds gericht op symptoombestrijding en gaan voornamelijk over eten en gewicht: hoe stop je met braken of overeten, hoe stop je met dwangmatig bewegen of kom je op gewicht? Hiermee pak je echter slechts een onderdeel van de eetstoornis aan en helaas vaak ook maar tijdelijk. De primaire focus binnen Human Concern ligt daarom niet op eten en gewicht. Verstoord eetgedrag en/of een ongezond gewicht zijn namelijk de symptomen en niet de oorzaken van de eetstoornis. Wij zijn van mening dat je een eetstoornis niet in de kern oplost als je de oorzaken niet gelijktijdig grondig aanpakt.


Lees meer over voedingsbegeleiding bij Human Concern.

Lees meer over oorzaken van eetstoornissen.

Lees meer over hoe je een eetstoornis herkent.

Deel deze pagina

Contactgegevens & Vestigingen

Human Concern

T 020 - 610 6224
F 084 - 836 27 59
E info@humanconcern.nl

Amsterdam

  Baden Powellweg 305 M
  1069 LH Amsterdam
T 020 – 610 6224
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Nijmegen (opening vierde kwartaal 2019)

  Sint Annastraat 125-127
  6524EM Nijmegen
T 020 – 610 6224
F ntb
E info@humanconcern.nl

Bilthoven

  Rembrandtlaan 22-a
  3723 BJ Bilthoven
T 030 - 711 6125
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Tilburg

  Berglandweg 32
  5022JB Tilburg
T 013-2053005
F 084-8362759
E info@humanconcern.nl

Den Haag

  Emmapark 3
  2595 ES Den Haag
T 070 – 450 0494
F 084 - 836 2759
E info@humanconcern.nl

Zwolle

  Emmawijk 7
  8011 CM Zwolle
T 038 – 711 4018
F 038 – 711 4019
E officezwolle@humanconcern.nl