Fabels en feiten

hart uit steen  Om een eetstoornis te overwinnen moet er meer veranderen dan ‘weer normaal gaan eten’.

Waar.  Niet voor niets spreken we niet van een eet- of gewichtsprobleem, maar van een psychische stóórnis. Dus niet een kwestie van “enkel een verkeerd eetpatroon” en  “gewoon de voedingsdeskundige adviezen van de diëtiste beter opvolgen”. Maar een veelomvattende ingewikkelde en ernstige ziekte waarvan de  verschillende onderdelen en onderliggende problematiek niet moeten worden genegeerd of onderschat. Ook al is één van de symptomen weggenomen, dan wil dat nog niet zeggen dat de oorzaak overwonnen is. 

x Als het gewicht weer normaal is dan is de eetstoornis over…

Niet persé.  Ondergewicht is een symptoom, ofwel een gevolg van een eetstoornis, in dit geval anorexia. En ook al is het symptoom weggenomen, wil dat nog niet zeggen dat de oorzaak verdwenen is. Een eetstoornis zit veel dieper. Het zit in iemands hoofd. Helaas denkt de omgeving soms dat wanneer men weer een normaal gewicht heeft, de eetstoornis over is. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Daardoor kan iemand zich nog minder begrepen voelen dan wanneer er nog sprake was van ondergewicht. Ook is de kans groot dat de omgeving gefixeerd is op het gewicht. En dat men de persoon voornamelijk aanspreekt op haar eetgedrag en gewicht. Maar daar zit het probleem niet. Beter is te ontdekken wat er zich achter het eten schuilhoudt.

x Ik ben een slecht mens, ik lieg en bedrieg, ben niet gezellig, niet sociaal, en irritant…

Absoluut niet waar.  Er is een verschil tussen ‘zijn’ en ‘gedrag’. Je bent niet wat je doet of hoe je overkomt. Het gedrag wat je vertoont is een gevolg van je ziekte en wordt in stand gehouden door je angst om de controle over je eten te verliezen. De ziekte is zo complex dat maar weinig mensen begrijpen waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt. Zonder eetstoornis kun je jezelf zijn en gedraag je je heel anders. Als je kunt, probeer dan uit te leggen waarom je je zo gedraagt en dat dat niet is wat je wilt. Maar dat je soms niet anders kan omdat je je zo in het nauw gedreven voelt. Door die verklaring krijg je misschien meer begrip van je omgeving en hopelijk in de eerste plaats voor jezelf!

Twitter: nlhumanconcern

Laatste Comments