(Top)Sporten
Ook jongens en mannen die bepaalde sporten beoefenen waarbij slank zijn of de (vermeende) prestatievoordelen van een lager gewicht voor de sport belangrijk zijn, lopen meer risico. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dansers, turners, lopers, jockeys, worstelaars, boksers etc.
Schaamte en taboe
We vermoeden dat er veel meer mannen met een eetstoornis rondlopen. Omdat hulpverleners en mannen zelf niet de symptomen van een mogelijke eetstoornis bij een man herkennen en er om die reden verkeerde diagnoses gesteld worden, duurt het, triest genoeg, veelal lange tijd voordat jongens of mannen hulp krijgen of deze zelf gaan zoeken. Mannen praten er ook amper over en al zeker niet met andere mannen. De schaamte onder mannen om uit te komen voor hun eetproblemen is nog groter dan bij vrouwen. Vooral negatieve gedachten en aannames rondom mannelijkheid maken deze schaamte extra hevig (alsof je dan “geen vent meer bent”). Zelfs in onze moderne tijd is dit nog een groot taboe.
Hulpverlening
Mannen komen maar weinig naar de reguliere hulpverlening onder andere omdat de ziekte onder-gediagnosticeerd wordt. Maar vooral ook omdat ze zich daar toch niet herkend, gezien en uitgenodigd voelen. Veel symptomen van eetstoornissen komen overeen met die van vrouwen, maar er zijn absoluut ook verschillen. Er is dus nood voor sekse- specifieke hulp met betrekking tot eetstoornissen bij jongens en mannen en gelukkig komt deze kennis en ervaring langzaam voor handen.